Opret ægtepagt til deling af pensioner

Ved at oprette en ægtepagt til deling af pensioner, kan du og din ægtefælle sikre, at I deler jeres pensioner ved skilsmisse eller separation. På den måde sørger I for, at der er økonomisk lighed i jeres ægteskab, hvis I bliver skilt.

 1. Hvad er en ægtepagt til deling af pensioner?
 2. Hvilke pensioner kan deles?
 3. Hvilke måder kan pensioner deles på?
 4. Hvordan oprettes den?
 5. Hvad koster det? Er der skjulte udgifter/gebyrer?

Hvad er en ægtepagt til deling af pensioner?

Som udgangspunkt tilhører pensionsordninger den person, der har oprettet dem. Pensionsordninger deles ikke ved separation og skilsmisse, hvis pensionerne har en "rimelig" størrelse. Pensioner deles kun, hvis I har oprettet en ægtepagt til deling af pensioner. 

Når I har oprettet en ægtepagt til deling af pensioner, bliver pensionerne delt ligeligt mellem jer, såfremt de kan deles.

Ægtepagt til deling af pension

Se video

Hvilke pensioner kan deles?

Pensioner kan deles, hvis de ikke er personlige. Med personlige pensioner menes der pensioner, hvor udbetaling er afhængig af, at personen er i live. Nedenstående pensioner kan henholdsvis deles og ikke deles.

Kapital- og ratepensioner kan deles

Kapitalpensioner og ratepensioner kan altid deles.

En kapitalpension kommer til udbetaling på én gang, mens ratepensioner er ordninger, der udbetales i rater over en periode på et givent antal år.

Rentepensioner, livrente og tjenesmandspensioner kan ikke deles

Rentepensioner kan ikke deles i en ægtepagt, idet de er personlige pensioner. Under rentepensioner hører blandt andet livrentepension og tjenestemandspension.

Hvis der er oprettet pensioner af denne type, kan nogle af disse dog modregnes i kapital- og ratepensioner, når I opretter en ægtepagt til deling af pensioner. Dette gøres ved at vælge en ægtepagt med overskudsdeling af pensioner. Vi guider jer gennem, hvordan I gør dette under oprettelsen af ægtepagten til pensionsdeling.

Ægtepagt til deling af pensioner - kun 595 kr.

Hvilke måder kan pensioner deles på?

Når I opretter en ægtepagt med deling af pensioner, kan det gøres på forskellige måder. Følgende 3 måder er de mest benyttede. Når I opretter jeres ægtepagt til deling af pension, skal I benytte jer af én af disse måder. Vi sikrer, nedenstående sker korrekt, når I opretter ægtepagten hos os.

 1. Alle kapital- og ratepensioner deles ligeligt:  Dette betyder, at alle pensioner bliver fælleseje ved separation eller skilsmisse. På den måde bliver den samlede sum af pensionerne delt ligeligt mellem jer. I skal være opmærksomme på, at rentepensioner ikke kan deles. Denne løsning er dermed oftest en fordel, såfremt I begge udelukkende har kapital- og/eller ratepensioner.
 2. Overskuddet af pensioner deles.  Ved denne løsning lægges værdierne af alle pensioner sammen, uanset hvilken pensionstype der er tale om. Når denne løsning vælges, indgår rentepensioner i den samlede værdi. Livrenten kan ikke deles, men indgår i den samlede værdioptælling.
  Denne løsning kan være en fordel, hvis den ene af jer har en rentepension, der skal indgå i pensionsdeling ved separation eller skilsmisse. Ved at benytte denne fordeling bliver rentepensionen talt med i regnestykket, men dog ikke delt. I skal derfor være opmærksomme på, at denne fordeling ikke altid kan sikre, at I får lige meget pension med ud af ægteskabet.  Dette vil være tilfældet, hvis rentepensionen overstiger den samlede værdi af den anden persons kapital- og/eller ratepension.
 3. Udvalgte pensioner deles.  I kan vælge, at det kun er bestemte kapital- eller ratepensioner, der skal deles ved separation eller skilsmisse. Dette kan være en fordel, hvis en af jer har oprettet en pensionsordning, der er tiltænkt jer begge. På den måde sikrer I, at den pension, der er tiltænkt fællesskabet, deles ligeligt mellem jer samtidig med, at I beholder jeres resterende pensioner for jer selv.

Hvordan oprettes den?

Det er enkelt og ligetil at oprette en ægtepagt til deling af jeres pensioner hos Dokument 24. Ved blot at besvare nogle spørgsmål online, kan I sidde med dokumentet i hånden 15 minutter senere. I gør følgende:

 1. Svar på spørgsmålene online.  Indledningsvist skal I svare på 5-7 spørgsmål online. Det tager normalt mellem 10-15 minutter at svare på spørgsmålene
 2. Modtag straks på e-mail. Når I har besvaret spørgsmålene, udarbejdes dokumentet med det samme, hvorefter I straks modtager det på e-mail.
 3. Skriv under. Til sidst skal I skrive ægtepagten under. Dette foregår ved, at ægtepagten tinglyses på tinglysningsrettens hjemmeside. I vedkender jer ægtepagtens indhold ved at underskrive den med MitID på tinglysning.dk. Sammen med ægtepagten sender vi også en guide til, hvordan dokumentet tinglyses og underskrives. Alternativt hjælper vi gerne med tinglysning.

Opret ægtepagt til deling af pensioner på 10 min.

Hvad koster det? Er der skjulte udgifter/gebyrer?

En ægtepagt til deling af pensioner koster 595 kroner at oprette online hos Dokument 24. Når ægtepagten er oprettet, skal den lægges på tinglysning.dk og underskrives med MitID.

Vi kan hjælpe med tinglysning af ægtepagten for 495 kroner. De fleste vælger selv at tinglyse ved hjælp af denne guide.

Det koster 1.850 kroner (2024) i tinglysningsafgift at tinglyse en ægtepagt. Tinglysningsafgiften er et offentligt gebyr, der skal betales af alle, der ønsker en ægtepagt.

Gratis rådgivning og tilfredshedsgaranti

Gratis rådgivning

I kan altid ringe og skrive til os for at få uvildig rådgivning eller blive hjulpet videre. Hjælp og rådgivning er altid gratis.

Tilfredshedsgaranti

Hos Dokument24 ønsker vi kun tilfredse kunder. Det er meget vigtigt for os, at I er tilfredse med det dokument, I har oprettet online. I har derfor mulighed for at få jeres penge tilbage, hvis I fortryder. 

Del jeres pensioner med en ægtepagt.