Fuld guide til afkald på arv

Ønsker du ikke ønsker at arve efter f.eks. dine forældre eller ægtefælle? Så kan du skrive under på et arveafkald. Hvis du ikke giver afkald på arven, så skal du altid have din tvangsarv efter dine forældre og ægtefælle. 

Hvad er et arveafkald?

Et arveafkald en skriftlig tilkendegivelse af, at en person ikke vil modtage arv efter en person. Arveafkaldet kan både gives før og efter falden arv. I visse situationer aftales det, at det gives mod vederlag, så andre arvinger overtager al arv.

Hvad er et arveafkald?

Afkald på arv før dødsfald – afkald på forventet arv

Hvis du skriver under på et arveafkald før arvelader er død, så hedder det, at du giver afkald på forventet arv.

Hvis du giver afkald før dødsfaldet er indtruffet, så skal afkald på arven gives til arvelader. Arvelader kan principielt afslå at tage imod dit arveafkald (dette sker dog sjældent).

Arveafkald

200,-

På kun 10 minutter opretter du juridisk korrekt arveafkald online

3 nemme steps

Udfyld formularen

Modtag på mail straks

Underskriv dokument

Lav Arveafkald

Du betaler først til sidst

Arveafkald efter dødsfald – afkald på falden arv

Du kan også vente med at give afkald på arven indtil, at arvelader er død. Det hedder at give arveafkald på falden arv.

Hvis du vælger denne løsning, så skal du give besked overfor Skifteretten eller de øvrige arvinger. Hvis boet behandles af en bobestyrer, så er det muligt at give besked overfor bobestyreren.

Det er ikke ligegyldigt, hvornår du giver afkald på falden arv. Du risikerer afgiftsmæssige konsekvenser, hvis du giver afkaldet på et forkert tidspunkt!

Uskiftet bo

Er din ægtefælle gået bort, og sidder du i uskiftet bo? Flere ægtefæller giver arveafkald, når de sidder i uskiftet bo.

Når du sidder i uskiftet bo, så er et afkald på arven efter din afdøde ægtefælle betragtet som afkald på forventet arv. Grunden til dette er, at arven ikke er udbetalt til dig endnu, når du sidder i uskiftet bo. Du kan dermed give arveafkald på forventet arv, når du sidder i uskiftet bo.

Hvem får arven, når du giver afkald på den?

Når du giver afkald på arv, hvem får så arven i stedet for dig? Det gør dine børn, hvis du har sådan nogle. Du skal være opmærksom på, at du skal give personligt arveafkald for at børnene får arven efter dig. Hvis du giver et blankt arveafkald, så får dine børn ikke noget efter dig.

Hvem arver efter et arveafkald?

Hvis du ikke har børn, så modtager afdødes arvinger arven i stedet for dig.

Kreditorer – hvad sker der med dem?

Du kan stå i en situation, hvor du har stor gæld, og arver en sum penge. Når du arver pengene, så skal de bruges til at betale kreditorer. Flere vælger i denne sammenhæng at give afkald på arven, så andre arvinger kan få glæde af arven i stedet.

Kreditorer arveafkald arv

Hvis du står i denne situation, så er det vigtigt, at du giver afkald på forventet arv, dvs. før arvelader går bort. Hvis du giver afkald på falden arv, dvs. efter, at arvelader er gået bort, så kan det anfægtes af kreditorerne. I mange tilfælde kan kreditorerne få et arveafkald på falden arv omstødt, så de derved får deres gæld indfriet.

Hvem giver arveafkald?

Det kan virke besynderligt at give afkald på arv, som man er berettiget til. Alligevel kan der være mange årsager til at gøre det.

Arveafkald mod vederlag

Har du et ønske om at modtage arv efter en afdød uden, at de andre arvinger skal deltage i at skifte boet? I så fald kan du bede de andre arvinger om at give arveafkald. Ofte sker dette mod, at du betaler et vederlag til de andre arvinger. Størrelsen på vederlaget modsvarer ofte den arv, som de ellers ville have modtaget.

Eksempel
Peter og Anne er gift, og en dag går Peter bort. Peter har 2 børn fra et tidligere forhold, som Peter og Anne ikke har set noget til.

Peters børn er tvangsarvinger til Peter, og de skal derfor have arv, da deres far er død. Anne tager kontakt til børnene, da Peter er gået bort, og beder dem give afkald på arven. Børnene vil have deres penge efter deres far, og vil umiddelbart ikke give afkald på arven. Anne betaler et vederlag for at give afkald på arven. Anne betaler dem det beløb, som de ville have arvet efter Peter.

På denne måde slipper Anne for at skulle dele boet med Peters børn, hvilket kan skabe unødvendigt bøvl og konflikt. Peters børn er også glade, da de slipper for at beskæftige sig med opgørelse af arv mv. efter deres far.

Forgældet arving

Hvis du er dybt forgældet, så vil dine kreditorer skulle have alt, hvad du modtager i arv. Mange forgældede danskere vælger i denne situation at give afkald på arv. Herved går arven videre til andre arvinger i familien, som kan have glæde af den.

Velhavende arvinger

Hvis du er velhavende, så kan måske tænke, at du ikke behøver at arve mere. Nogle velhavende personer giver personligt arveafkald, så deres nærmeste kan få tildelt arven i stedet.

Spare arveafgift/boafgift

Når du modtager arv, så skal du betale arveafgift/boafgift. Hvis du er søskende til en afdød, skal du betale op mod 36,25 % i arveafgift, mens dine forældre kun skal betale 15 %. I dette tilfælde vil din familie få mere ud af arven, hvis dine forældre arver i stedet for, at du arver.

Hvis dine forældre ønsker det, så kan de løbende give dig pengegaver. Disse pengegaver kan gives afgiftsfrit hvert år. Du kan dermed lade dine forældre arve, og de kan efterfølgende udbetale dig din andel af arven som afgiftsfrie pengegaver.

Ægtefæller

Har du en ægtefælle med børn fra et tidligere forhold? Og ønsker du, at din ægtefælles børn skal arve din ægtefælle i stedet for dig? Ægtefæller, der er blevet gift i en sen alder, ønsker ofte, at deres egne børn skal arve alt efter dem.

Hvis du står i samme situation, så kan du give blankt arveafkald på arven efter din ægtefælle. Du skal være opmærksom på, at du slet intet arver efter din ægtefælle, hvis du gør dette!

Opret arveafkald online - nemt og enkelt

Hvad skal arveafkaldet indeholde?

Når du udarbejder et arveafkald, så skal du huske at få det hele med. Hvis det er forkert udarbejdet, så kan det blive underkendt i retten. Det skal indeholde følgende:

Hvad skal arveafkaldet indeholde?

Parterne

Du starter med at skrive, hvem der giver arveafkald. Du skal også skrive, hvem der ikke ønskes at arve efter.

Omfang

Her skal du angive om arveafkaldet skal være blankt eller personligt.

  • Blankt arveafkald: Dette betyder, at du giver afkald på arven for både dig og dine egne arvinger. Dette er den ultimative måde at fraskrive sig arv på.
  • Personligt arveafkald: Dette betyder, at du ikke selv modtager arv, men arven går i stedet videre til dine arvinger. Du kan f.eks. benytte dig af dette, hvis du arver efter dine forældre. Hvis du giver personligt arveafkald, så vil dine børn arve dine forældre i stedet. Du giver på denne måde arven videre på bekostning af dig selv.

Vederlag

Sørg for at anføre om arveafkaldet er givet mod vederlag eller uden vederlag. Det vil sige om personen, der giver afkald på arven, skal modtage penge/vederlag for at skrive under på dokumentet.

Eventuel betaling af gaveafgift

Når der er betalt vederlag i forbindelse med arveafkaldet, så skal der næsten altid betales gaveafgift af vederlaget. Du bør derfor skrive hvem, der skal betale for gaveafgiften.

Blanket/formular

Leder du efter en blanket/formular til dit arveafkald? De fleste udfylder dokumentet hjemmefra, og får i nogle tilfælde hjælp af os på telefonen. Du kan oprette dokumentet online hos os, og det tager få minutter. Du skal følge disse trin for at oprette dit arveafkald.

Opret arveafkald

  1. Svar på 4-5 spørgsmål online. Du starter med at besvare en række spørgsmål online. Spørgsmålene tilpasses dig og din situation. Dette sikrer vores juridiske software.
  2. Modtag straks. Når du har svaret på spørgsmålene, så modtager du straks arveafkaldet pr. mail.
  3. Skriv under. Det sidste du skal gøre, er at skrive dokumentet under. Dette kan du gøre foran to vitterlighedsvidner eller foran en notar. Vi sender naturligvis information om, hvordan du gør. Informationen kommer sammen med dokumentet i din mailbox.

Det er enkelt at benytte vores online formular til at oprette dit arveafkald. Vi hjælper dig gerne pr. tlf. og pr. e-mail, hvis du har spørgsmål undervejs. Det koster ikke noget at tale med os.

Opret arveafkald online - nemt og enkelt