Testamente – 6 vigtige punkter!

Har du overvejet at oprette et testamente, men har aldrig fået det lavet? Mange danskere ønsker at oprette et testamenter, så der sikrer dem selv og familien. Det er dog ofte for dyrt og besværligt at få det lavet. Hos os kan du få udarbejdet et testamente til rimelige priser, og det er nemt og enkelt.

Før du opretter det, så kan det være en god idé at sætte dig godt ind i området. Vi har samlet Danmarks største testamenteoverblik til dig.

 • Har jeg brug for et testamente?
 • Hvad skal jeg tænke på?
 • Notartestamente eller vidnetestamente?
 • Hvad er prisen?
Testamente | Vigtig information til Dig!

Har jeg brug for et testamente?

Du har sikkert en god forståelse for, hvad et testamente er, men hvad kan det gøre for dig? Fordeler arveloven ikke arven mellem dine arvinger på en måde, så du ikke behøver at oprette et?

Hvis du kan svare nej til nedenstående 4 ting, så kan det være, at du er én af dem, der ikke behøver et.

Svarer du ja til bare én ting, så har du brug for et testamente.

Har du sikret familien med et testamente?


Svar på 12-15 spørgsmål

Få straks dokumentet på mail

Skriv Testamentet under

Hvorfor oprette det?

Din ægtefælle skal arve mest muligt efter dig

Når I er gift, så arver din ægtefælle efter dig uanset om I opretter et testamente eller ej. Det er korrekt, at I arver noget efter hinanden, men arver I nu også alt efter hinanden?

Hvis I har børn sammen, eller den ene af Jer har børn fra tidligere, så arver I ikke alt efter hinanden.

Børn arver altid 50 % efter deres forælders arv, hvis der ikke er oprettet et testamente.

Er du gift og har børn, så betyder det, at dine børn skal have halvdelen af alt, hvad du efterlader dig, når du går bort.

Når du og din ægtefæller skriver et testamente, så har I mulighed for at arve 87,5% efter hinanden i stedet for kun 50 %. I vil i mange tilfælde også have mulighed for at sidde i uskiftet bo, når den ene går bort. Du kan læse om uskiftet bo længere nede i artiklen.

Staten vælger værger for dine børn, hvis du går bort

Hvis både du og børnenes anden forælder går bort, så vil staten placerer dine børn hos egnede værger. Det er ikke børnenes gudforældre, der automatisk overtager forældremyndigheden. Gudforældre er en kirkelig betegnelse i at opdrage børn i deres tro, og har ikke noget at gøre med genplacering af børnene.

Det vil være Familieretshuset, der træffer afgørelse for, hvor dine børn placeres. Familieretshuset har overtaget denne opgave fra det, det tidligere hed Statsforvaltningen.

Når du opretter et testamente, kan du fortælle Familieretshuset, hvem du ønsker som værger for dine børn, hvis du selv er gået bort. Dette hedder et børnetestamente.

Når du skriver dine ønsker ned i et sådan dokument, så vil Familieretshuset ofte efterkomme dit ønske.

Din samlever skal arve efter dig

De fleste ikke-gifte danskere ønsker, at deres samlever skal arve efter dem. Desværre er loven udarbejdet således, at samlevende skal oprette et testamente, ellers arver de 0 % efter hinanden.

Er I f.eks. samlevende og har børn sammen, så vil det være jeres børn, der arver alt efter Jer. I arver intet efter hinanden uanset, hvor længe I har boet sammen.

Samlevende, der har boet sammen i mere end 2 år, eller har børn sammen, kan arve på lige fod med ægtefæller. Det eneste I skal gøre, er at oprette et testamente, så arver i efter hinanden som var I gift.

Gift eller testamente?

Når samlevende ikke automatisk arver efter hinanden, er det så bedre at gifte sig?

Gift eller testamente – vi plejer at sige, at et ægteskab sjældent udelukker udarbejdelsen af et testamente.

Grunden til, at I ikke ”bare” kan gifte Jer, og springe dokumentet over er, at I kun er delvis dækket gennem et ægteskab. Ægtefæller arver rigtigt nok hinanden, men hvis I har børn, så arver I kun 50 % efter hinanden. Jeres børn arver de resterende 50 %. Hvis I opretter et testamente, så kan I få 87,5 % af hinandens arv, når I er gift.

Hvordan opretter jeg et?

”Testamenter er komplicerede og svære at lave. Det er svært at finde ud af, hvilken løsning der er bedst for mig.” Sådan tænker mange danskere, gør du også?

Der findes mange måder at lave et sådant dokument på, vi giver dig her et overblik. Overblikket indeholder fordele og ulemper ved de forskellige metoder:

Advokattestamente

De fleste danskere tænker på advokater, når de tænker på at skrive et testamente. Det er helt sikkert også en mulighed at benytte en advokat eller en jurist. Advokater og jurister er fagpersoner, der er uddannet i jura, og de bør derfor kunne oprette testamenter.

Det foregår ofte således, at du kontakter advokaten og aftaler et tidpunkt for et fysisk møde. Her vil advokaten gå igennem dine behov, og derefter fremsende dokumentet til dig. Når du har fået testamentet, så skal du skrive det under foran en notar, hvilket du kan læse mere om i nedenstående.

Vælg en specialist

Hvis du vælger at en advokat eller en jurist til at hjælpe dig, så vær sikker på, at personen har testamenter som sin spidskompetence. Advokater og jurister er ofte specialiserede i forskellige retninger på samme måde, som håndværkere er.

Hvis du skal have muret et hus, så vælger du naturligvis en murer i stedet for en vvs’er. Det er det samme med advokater – vælg en advokat med speciale i testamenter i stedet for en advokat med speciale i køb og salg af virksomheder.

Fordele ved advokater

Når du opretter et testamente hos en advokat, så kan du få følgende fordele:

 • Fysisk møde, hvor I kan tale alt igennem.
 • Du føler dig tryg og sikker.

Ulemper ved at benytte en advokat

Der er også ulemper forbundet ved at benytte en advokat til dit testamente:

 • Dette er oftest den dyreste løsning (5-10.000 kr. er meget normalt).
 • Du risikerer at få en advokat, der ikke er specialiseret i det, som du har behov for at få hjælp til.

Online

Skal det være nemt, billigt og enkelt at oprette dit testamente samtidig med, at det er juridisk korrekt? Hvis ja, så kan du oprette det online. Når du opretter testamentet online, så opretter du et uden brug af en advokat.

Når du opretter dit testamente på nettet, så gøres det ved at svare på en række spørgsmål online. Det er en form for formular, der udfyldes på nettet. Ud fra dine svar, vil der automatisk blive udarbejde et juridisk korrekt dokument til dig, baseret på dine online svar.

Du modtager ofte dit dokumentet digitalt, det vil sige, at du efterfølgende skal printe testamentet og skrive det under. Underskrift kan du læse mere om i nedenstående.

Testamenter på nettet er juridisk gyldige

Testamenter oprettet online er juridisk lige så gyldige som dem, der er oprettet hos en jurist eller advokat. Ofte er kvaliteten af onlinetestamenter bedre end manuelt oprettede dokumenter, fordi de er oprettet på baggrund af en skabelon.

Online testamenteskabeloner tilpasser sig hele tiden dig, når du opretter det online. Du taler faktisk med en intelligent computer, der aldrig glemmer at stille de rette spørgsmål. Du får efterfølgende tilsendt et skræddersyet dokument, der passer til dine behov.

Fordele ved online oprettelse

Når testamentet laves online, så får du følgende fordele:

 • Prisener lav sammenlignet med advokater.
 • Du kan selv bestemme, hvornår du vil lave det.
 • Testamentet er juridisk korrekt, da du er sikker på, at computeren får afdækket alle dine behov i testamentet (den glemmer aldrig noget).

Ulemper ved oprettelse på nettet

Der er som så meget andet, også ulemper forbundet ved at oprette testamenter online:

 • Dokumentet er kun korrekt, hvis du har forstået de spørgsmål, som du har svaret på. Det er derfor vigtigt, at du først går videre i oprettelsen, når du har forstået spørgsmålet. Ellers får du et forkert dokument!

Når du opretter et testamente på nettet, så er det en god idé at ringe eller skrive til virksomheden, som opretter det for dig, hvis du har spørgsmål. Hellere spørge en gang for meget end en gang for lidt.

Start dit testamente i dag

Gratis testamente

Er det muligt at lave et testamente selv? Det korte svar er JA – det er muligt at lave det selv, men vær opmærksom, hvis du gør det!

Du kan oprette det gratis på flere forskellige måder.

Gratis skabeloner på nettet

Der findes nogle gange gratis testamenteskabeloner på nettet, der kan downloades og udfyldes. Hvis du finder en gratis skabelon, så vær sikker på, at skabelonen er korrekt udarbejdet! Du kan bedst få sikkerhed for, at skabelonen er korrekt, hvis du ringer til virksomheden, der har lagt testamenteskabelonen på nettet. Spørg ind til, hvordan skabelonen er udarbejdet samt, hvorfor de har lagt den ud på nettet til gratis download.

Lav det selv

Vil du lave testamentet helt selv? Der er ingen formkrav til udarbejdelsen af testamenter i Danmark, så du kan principielt lave det fra bunden i stedet for at gøre brug af en skabelon. Vi anbefaler dog aldrig, at danskere udarbejder gratis testamenter selv uden brug af nogen form for skabelon. Grunden til dette er, at når det ikke er juridisk korrekt, så vil det blive underkendt i retten. En underkendelse af et testamente svarer til, at der ikke er oprettet et, og arven fordeles derved jævnfør arveloven.

Fordele ved lav selv testamente

Som ved oprettelse af testamenter online eller ved brug af advokater, så er der også fordele og ulemper, når du selv gør det hele.

 • Det er gratis.
 • De er sjældent juridisk korrekt udarbejdet.
 • Ukorrekte dokumenter underkendes i retten, så et gør-det-selv svarer ofte til, at du ikke har oprettet et testamente!

Ulemper ved gør-det-selv

Hvis du ønsker at oprette et testamente uden en advokat, så opret det online. På denne måde sikrer du dig et juridisk korrekt. Lav aldrig et testamente selv fra bunden af. Det går desværre ofte galt.

Hvad skal jeg tænke på?

Er det uoverskuelig, hvad du skal tænke på, når du skal oprette et testamente? Det kan være svært at finde ud af, hvad du skal forberede dig på, når du går i gang. Vi har derfor lavet et overblik over de beslutninger, der kan træffes.

Du kan gå punkterne slavisk igennem, hvorefter du vil være klædt fuld ud på til at oprette et testamente online eller gennem en advokat/jurist.

Hvem skal dine arvinger være?

Når vi danskere tænker på at oprette et testamente, så tænker vi først og fremmest på, at vi har nogle arvinger, der skal arve noget efter os.

Mange ønsker, at deres samlever/ægtefælle skal arve efter dem. Når begge personer er gået bort, så er det ofte deres børn, der skal arve efter dem. Du kan fordele arven blandt dine arvinger, næsten som du ønsker det, blot du holder dig inden for arvelovens regler.

Vælg først og fremmest de arvinger, som du ønsker, og lad os hjælpe dig med at fordele arven jf. loven.

Hvordan skal arven fordeles?

Når du fordeler arven, så skal den fordeles jf. loven. Du skal være opmærksom på fordeling af arven vedr. tvangsarv samt særbørn. Vi forklarer i nedenstående, hvad disse termer betyder samt, hvad du kan gøre.

Tvangsarv

Når du fordeler arven blandt dine arvinger, så skal du tage højde for, at børn og ægtefæller ertvangsarvinger.

At være tvangsarving betyder, at arvingen som minimum skal modtage en vis procentdel af arven efter dig.

Når du opretter et testamente hos os, så har vi styr på, hvordan tvangsarven fordeles jævnfør loven.

Særbørn

Har du børn uden for samlivet/ægteskabet, så kaldes disse for særbørn. Mange giver deres særbørn samme mængde arv, som de giver deres egne børn i testamentet. Du bestemmer selv, hvordan arven skal fordeles. Vær dog opmærksom på, at dine særbørn både får arv efter dig samt børnenes anden forælder. Særbørn kan dermed risikere at få dobbelt så meget arv, som jeres fælles børn, da de får fra både dig og barnets anden forælder.

Dette kan udlignes gennem et testamente, ring eller skriv til os, så kan vi hjælpe dig med det.

Sort får testamente

Når du fordeler arven blandt dine arvinger, så kan der i nogle tilfælde være et barn, der burde gøres arveløst. Det er dog ikke muligt at gøre børn arveløse, men du kan oprette det, der hedder i ”Sort får testamente”. Det ”sorte får” (barnet, der kun skal have lidt arv), bliver stort set arveløs. Dette gøres ved, at personen kun får tildelt sin tvangsarv.

Hvis du ønsker at lave et ”Sort får testamente”, så bør du kontakte os og få en gratis samtale. Vi kan udarbejde testamentet præcis, som du ønsker det.

Skal arven blive i familien? (Særeje)

Når du giver arven videre til f.eks. dine børn, så ønsker du måske, at arven altid skal blive hos dem uanset om de bliver skilt. Hvis du ønsker at dine børn/arvinger aldrig skal dele arven efter dig, så kan du give din arv videre som særeje.

Du giver arven videre som særeje ved at oprette et testamente, hvori det nøje er beskrevet, hvilken type særeje, barnet skal have. Der findes flere forskellige typer særeje i Danmark, og det er vigtigt at vælge den rigtige form for særeje. Vælger du den forkerte form for særeje, så kan det have katastrofale følger for dine børn/arvinger.

Børnetestamente

Hvem skal tage sig af dine børn, hvis du og barnets anden forælder går bort? Gudfar og gudmor får ikke automatisk tilkendt forældremyndigheden. Staten vælger, hvor børnene skal placeres, og det gør staten ud fra deres bedste vurdering.

Du kan påvirke statens valg af ”nye forældre” ved at udarbejde et børnetestamente. Her skriver du, hvem du ønsker som ”nye forældre” for dine børn.

Staten lægger stor vægt på, hvad du har skrevet i dit børnetestamente, og retter sig oftest derefter. Sørg altid for at skrive en begrundelse for dit valg. Din begrundelse hjælper sagsbehandleren til at forstå dit ønske.

Uskiftet bo og testamente

Du har sikkert hørt om begrebet uskiftet bo? Uskiftet bo betyder, at boet ikke er skiftet, når den ene ægtefælle er gået bort. Børnene har dermed ikke modtaget deres arv efter deres afdøde forælder.

Der er to ting, som du skal være opmærksom på ved uskiftet bo:

Opmærksomhedspunkt 1

Hvis du og din ægtefælle ønsker at sidde i uskiftet bo efter hinanden, så bør I skrive dette ønske ind i jeres testamente. Hvis I udelukkende har børn i fællesskab, så kan den længstlevende frit bestemme om vedkommende vil sidde i uskiftet bo med børnene eller ej.

Har I børn uden for ægteskabet, så er det op til jeres børn om de vil lade længstlevende sidde i uskiftet bo.

Hvis børnene på nuværende tidspunkt giver tilsagn om, at længstlevende ægtefælle må sidde i uskiftet bo, så bed dem om at skrive under på dette. I beder børnene om at skrive under på det, der hedder et forhåndssamtykke til uskiftet bo. Samtidig skrives det ind i testamentet, at børnene har skrevet under på, at længstlevende må sidde i uskiftet bo.

På denne måde sikrer I hinanden på god vis.

Opmærksomhedspunkt 2

Hvis du har en ægtefælle, der er afgået ved døden, og ægtefællens børn ikke har fået udbetalt arv, så sidder du i uskiftet bo. Når du sidder i uskiftet bo, så kan du kun disponere over din egen del af boet, hvis du opretter et testamente. Din egen del af boet svarer til 50 % af det samlede bo, dvs. 50 % af alt, hvad du og din afdøde ægtefælle ejer tilsammen.

Du kan dermed kun testere 50 % af jeres formue, resten fordeles jf. loven.

Opret samtykke til uskiftet bo i dag

Tilbagekalde tidligere testamenter

Mange opretter mere end ét testamente igennem livet. Hvis du opretter et nyt, så er det vigtigt, at du annullerer dit gamle.

Hvordan sletter man et testamente? Det slettes/annulleres/tilbagekaldes ved at udarbejde et nyt. I det nye skrives, at det gamle er tilbagekaldt. Det nye skrives under foran en notar, så du sikrer, at det er gyldigt samt, at det gamle er annulleret.

Du behøver ikke at tænke på dette, når du skriver dit testamente hos os. Vi sørger automatisk for at ophæve tidligere testamenter.

Ændring af tidligere testamenter - kodicil

Hvis du har en ændring til dit eksisterende testamente, så kan du tilføje ændringen ved at skrive en kodicil. En kodicil betyder tillæg. Det er dog sjældent, at det kan betale sig at udarbejde et kodicil, da det kræver, at det gamle dokument læses igennem fra A-Z og tjekkes for, om det stemmer overens med den nuværende arvelov.

Vi anbefaler altid, at du opretter et nyt testamente i stedet for at udarbejde en kodicil. På denne måde er du sikker på, at din ændring passer med det resterende i dokumentet.

Båndlæggelse

Båndlæggelse betyder, at arven udbetales på et tidspunkt eller til et formål, som du vælger. Du kan f.eks. vælge, at arven skal benyttes til køb af en bolig.

Hvis du har børn, så kan det nogle gange være en god idé at båndlægge arv til børnene, indtil børnene f.eks. er fyldt 21 eller 25 år.

Du kan båndlægge arv, når du opretter et testamente. Hvis du ikke båndlægger arv til børnene, så vil de få al arv udbetalt, når de fylder 18 år.

Fortrinsret til arvingerne?

Fortrinsret vil sige, at du kan vælge at give en arving fortrin til en genstand. Du kan f.eks. vælge, at en arving skal have ret til at vælge kaffestellet før de andre arvinger.

Der er ikke mange danskere, der vælger at give deres arvinger fortrin frem for andre, men det er en mulighed at give arvinger fortrinsret i dit testamente.

Indbotestamente

Du kan bestemme hvilke genstande, der skal gå til hvem. Forskellen på at skrive dine genstande ind i et indbotestamente og give fortrinsret over en genstand er, at i indbotestamentet giver du arvingen genstanden (fortrinsret er beskrevet ovenover). Ved fortrinsret giver du arvingen fortrin til at vælge genstanden.

Du kan frit vælge om du udarbejder dokumentet som en del af dit testamente eller opretter det senere. Det behøver ikke at indgå i det fulde testamente.

Du kan gratis oprette et indbotestamente ved at skrive overskriften Indbotestamente på et stykke papir. Herefter skriver du, hvilke genstande, der skal gå til hvem. Efterfølgende daterer du dokumentet, og skriver det under.

Det er vigtigt, at dokumentet bliver fundet, når arven skal gøres op. Fortæl derfor dine arvinger, hvor de kan finde det.

Hvis en arving er gået bort – hvad så?

Hvis en arving går bort før dig, så vil arvingens subsidiære arving træde til.

Det letteste er at forklare dette med et eksempel. Lad os sige, at du har en søn, som desværre går bort før dig. Når du går bort, så vil din søns børn automatisk arve alt det (dine børnebørn), som din søn skulle have arvet dig. Dette hedder subsidiære arvinger.

Hvis du ikke ønsker, at det skal være dine børns børn, der tiltræder som subsidiære arvinger i testamentet, så ring eller skriv til os. Vi vil hjælpe dig med at løse dette inden for lovens rammer.

Vedligeholdelse af gravsted

Hvad har vedligeholdelse af et gravsted med et testamente at gøre?

Når du en dag ikke er her længere, så kan du vælge at lade boet betale for vedligeholdelse af dit gravsted. Det er ofte en god idé at skrive dette ind i testamentet, så dine arvinger ikke skal træffe beslutning om, hvor lang tid gravstedet skal vedligeholdelse, eller hvornår der skal sløjfes.

Vi skriver som standard ind, at boet betaler for vedligeholdelse af gravstedet, på denne måde slipper dine arvinger for at træffe denne mindre rare beslutning.

Hvis du ikke skal begraves, så bortfalder klausulen i testamentet om vedligeholdelse af naturligvis.

Bobestyrer og testamente

Når du en dag ikke er her længere, så kan dine arvinger vælge at håndtere opgørelse af arv selv. Hvis de gør dette, så vil en af dine arvinger skulle indtræde som bobestyrer.

Hvis du vil bestemme, hvem der skal være bobestyrer, så kan du vælge at en bobestyrer ind. Der er ingen formkrav til valg af bobestyrer.

Vi kan også skrive en bobestyrer ind for dig, hvis du ønsker det.

Underskrift

Når du har færdiggjort dit testamente, så skal du vælge, hvordan du vil skrive det under. Der er flere forskellige måder at skrive det under på. Den eneste 100 % sikrer måde at underskrive et testamente, er foran en notar. Dette hedder et notartestamente, og du kan læse mere om det i senere i artiklen.

De andre måder at skrive et testamente under er ved at; signere testamentet med nem-ID eller ved at skrive det under foran to vitterlighedsvidner. Sidstnævnte hedder et vidnetestamente.

Både underskrift med nem-ID og som et vidnetestamente er behæftet med usikkerhed. Disse underskriftsformer kan betvivles. Hvis de, der betvivler testamentet, får medhold i tvivlen, så annulleres dokumentet. Arven fordeles herefter jævnfør arveloven i stedet.

Forskellige typer af testamente, hvad skal jeg vælge?

Gensidigt testamente, udvidet samlevertestamente, familietestamente… Hvad skal du vælge?

Det korte svar er, at du slet ikke skal bekymre dig om. Dette bør den, der udarbejder dokumentet for dig tage hånd om.

Her får du forklaring på, hvad de forskellige former for testamenter inkluderer, så du har et fuldstændigt overblik.

Gensidigt testamente

Et gensidigt testamente er den juridiske betegnelse for et dokument, der er oprettet mellem 2 personer. Disse personer laver en gensidig aftale. Deraf navnet gensidigt testamente.

Du kan selv vælge, hvem du ønsker at oprette det sammen med. I praksis betyder det, at du kan oprette det med en ven.

Det mest normale er dog, at det oprettes af ægtefæller eller samlevende.

Når du opretter dit testamente hos os, så sender vi dig straks dit dokument pr. e-mail. Du får det gratis, hvis du ikke er tilfreds med produktet. Vi har nemlig 100 % tilfredshedsgaranti, når du opretter dokumenter hos os online.

Start dit testamente i dag

Udvidet samlevertestamente

Du har måske hørt om et udvidet samlevertestamente? Hvad betyder det, og hvilke fordele giver det dig?

Fordele

 • Et udvidet samlevertestamente stiller du og din samlever på lige fod med ægtefæller, når den ene af Jer går bort.
 • I kommer til at arve op til 87,5 % af hinandens arv, hvis I har børn.
 • I arver 100 % af hinandens arv, hvis I ikke har børn.

Krav for at oprettelse

I skal overholde nogle få krav for at oprette et udvidet samlevertestamente, hvilke er:

 • I skal have boet sammen i mere end to år på samme folkeregisteradresse.
 • Eller I skal have børn sammen eller børn på vej (den ene af Jer skal være gravid).

I opretter dokumentet hos Dokument 24 ved at svare på en række spørgsmål online. Herefter modtager i det straks pr. e-mail.

Efterfølgende skal det skrives under foran en notar eller foran 2 vitterlighedsvidner. I bestemmer selv, hvordan det skal skrives under.

Familie Testamente

Hvad er et familietestamente? Et familietestamente er betegnelsen for et dokument, der dækker hele familien. Det er i og for sig ikke en juridisk term for et testamente, men der er mange danskere, der bare ønsker sig et familietestamente.

Hos os siger vi, at det er et dokument, der sikrer længstlevende ægtefælle/samlever bedst muligt. Når begge forældre i familien er gået bort, så deler familietestamentet arven mellem børnene.

Du bestemmer selv, hvad der skal stå i dit dokumentet. Vi hjælper dig gerne med at oprette det.

Testamente ægtefælle

Et ægtefælletestamente er i bund og grund det samme testamente som et familietestamente. Ægtefælletestamenter er oftest dokumenter, der sikrer ægtefællen bedst muligt. Når begge ægtefæller er gået bort, så deles arven normalt mellem børnene.

Testamente alene

Er du alene og ønsker at oprette et testamente? Eller vil du gerne oprette testamente, men din samlever/ægtefælle vil ikke oprette et?

Årsagerne til at oprette et testamente alene kan være mange. Uanset hvordan dine forhold er derhjemme, så kan du altid vælge at oprette et alene. Du bestemmer, jævnfør loven, altid, hvem der skal modtage arv efter dig.

Vi hjælper dagligt dansker, der ønsker at oprette et testamente alene. Vi kan naturligvis også hjælpe dig.

Notartestamente eller vidnetestamente?

Skal du vælge at oprette et notartestamente eller et vidnetestamente? Hvad betyder disse to testamenteformer og hvilke fordele og ulemper er der forbundet med dem?

Kort opsummeret, så bør du altid vælge at oprette et notartestamente. Det er den mest sikre form.

Notartestamente

Hvad er et notartestamente?

Det er et testamente, der er skrevet under foran en notar i byretten. Notarens opgave er at sikre, at du er ved dine fulde fem, når du skriver det under. Notarens opgave er ikke at læse dokumentet igennem og sikre dets rigtighed.

Notaren er en offentlig person, der tinglyser dokumenter hos den lokale byret. Du kan finde et overblik over retskredse og dermed her.

Notar – det sikre valg

Et notartestamente er det bedste valg, når du skal skrive dit dokumentet under. Grunden hertil er, at et notartestamente ikke kan betvivles. Det vil sige, at det er meget svært at underkende et notartestamente. Du sikrer dermed, at dit testamente altid vil blive efterlevet, når det er juridisk korrekt udarbejdet.

Når notaren har sikret sig, at det er dig, der har skrevet under, så er det ”tinglyst” ved. Det bliver gemt i centralregistret for testamenter. Når du en dag går bort, så finder notaren det frem fra centralregistret, og tager fat på dine arvinger.

Notar – dette skal du medbringe

Når du skal skrive dit notartestamente under, så skal det gøres i byretten. Du skal medbringe følgende til notaren.

 • To eksemplarer af dokumentet. Disse eksemplarer må ikke være skrevet under på forhånd, dette gøres hos notaren.
 • Offentlig forside til notartestamente (denne er inkluderet, når du får det fra os).
 • Gyldigt billede ID.
 • 300 kr. til notering.

Vidnetestamente

Hvad er et vidnetestamente?

Et vidnetestamente er et testamente, der er skrevet under foran to vitterlighedsvidner.

Et vitterlighedsvidne er en uvildig person, der bevidner, at du er den person som du udgiver dig for at være. Vitterlighedsvidnerne bevidner ligeledes, at du er ved dine fulde fem, når du skriver dokumentet under.

Udfordringen med et vidnetestamente er, at det kan betvivles. Hvis betvivlelsen er korrekt, så er dokumentet ikke gyldigt. Dette svarer altså til, at du ikke har oprettet et testamente. Det kan være udmærket at oprette, hvis du skal ud at rejse, og ikke har tid til at få det noteret inden rejsen. Vi anbefaler altid, at du opretter et notartestamente i stedet for et vidnetestamente.

Hvordan gør jeg?

Du kan let oprette et vidnetestamente. Du skal bare gøre følgende.

 • Opret dit dokumentet (dette kan vi gøre for dig).
 • Find to vidner, der vil bevidne, at du er den person, som du udgiver dig for at være (vidnerne må ikke være benævnt i dokumentet eller være dig nært beslægtet).
 • Bed vidnerne om at skrive under på, at de har overværet dig skrive testamentet under.

Mange spørger deres naboer eller kollegaer om de vil overvære underskrift af vidnetestamentet. Husk på, at vidnerne ikke behøver at kende til indholdet i dit dokument. Vidnerne skal udelukkende bevidne, at der er dig, der har skrevet under på vidnetestamentet.

Nødtestamente

Et nødtestamente er et testamente, der er oprettet i en nødsituation. En nødsituation kan f.eks. være at du ligger døden nær, og hurtigt ønsker at give dine ejendele/formue til en bestemt person.

Nødtestamenter er kun gældende i op til 3 mdr. efter underskrift, og det kan betvivles på samme vis som vidnetestamenter. Det vil sige, at nødtestamenter kan underkendes, hvis de betvivlende personer får medhold i deres anke mod dokumentet.

Hvis du opretter et, så sørg altid for at lave det om til et rigtigt testamente hurtigst muligt.

Start dit testamente i dag

Hvad er prisen?

Hvad koster det at få lavet et testamente? Prisen kan variere utrolig meget, men pris og kvalitet hænger ikke altid sammen, når det skal udarbejdes juridiske dokumenter. Grunden til dette er, at mange advokater tager 2-3.000 kr. i timen, og de skriver ikke særlig mange testamenter. Disse advokater er derfor ikke eksperter, og de skal bruge lang til på at udarbejde dokumentet til dig.

Der findes også billige advokater og billige jurister, der udarbejder testamenter. Hvis du gør brug af en billig advokat/jurist, så spørg altid ind til følgende:

 • Hvor mange testamenter har advokaten/juristen oprettet?
 • Hvor mange laver advokaten/juristen om ugen?

En god tommelfingerregel er, at advokaten/juristen minimum bør oprette 1-2 testamenter pr. uge for at være ajourført med juraen på området. Advokaten/juristen bør ligeledes have oprettet mindst et par hundrede i sit virke.

På denne måde har du større sikkerhed for, at det billige testamente er skrevet af en, der har forstand på det. Det er ærgerligt at få et dokument, der ikke passer til dine ønsker, eller ikke overholder arveloven.