Guide for ægtefæller til at oprette testamente

Ønsker du og din ægtefælle at sikre hinanden og jeres arvinger bedst muligt? Så skal I oprette et testamente for ægtefæller, der beskriver jeres ønsker. 

Mange ægtefæller vælger at give mest mulig arv til hinanden samt give hinanden mulighed for at sidde i uskiftet bo. Flere vælger eksempelvis også at give deres arvinger særeje med arven. Det kan I sikre med et gensidigt testamente.

Et testamente koster kun 695 kr., uanset hvilke valg I ønsker i testamentet. Læs her om jeres muligheder i testamentet. I kan nemt oprette et testamente online.

Juridisk rådgivning er gratis. I er meget velkommen til at ringe eller skrive til os.

  1. Hvorfor skal I som ægtefæller oprette et testamente?
  2. Ønsker I at sidde i uskiftet bo med børnene?
  3. Skal børnene have særeje med arven?
  4. Er der forskel på, om vi har fælles børn, særbørn eller ingen børn ?

Testamente til ægtefæller – kun 695 kr.

Testamente | Vigtig information til Dig!

Se video

Hvorfor skal I som ægtefæller oprette et testamente?

Mange tror, at ægtefæller er juridisk sikret, når den ene går bort. Dette er desværre ikke altid tilfældet. De fleste ægtefæller vil have gavn af at oprette et testamente. Her er en række gode grunde til at oprette et testamente for ægtefæller.

Skal din ægtefælle arve mest muligt efter dig?

Hvis I ikke har oprettet et testamente, ser arvesituationen således ud for ægtefæller: 

  • Ingen børn = 100 % arv til længstlevende ægtefælle. Hvis afdøde ægtefælle ikke har børn, arver længstlevende ægtefælle hele den afdødes arv. 
  • Børn = 50 % arv til længstlevende. Hvis afdøde har børn, arver længstlevende ægtefælle 50 % af arven efter afdøde. Afdødes børn arver de resterende 50 %.

Ovenstående er lovmæssigt bestemt fordeling af arven ifølge arveloven. Den træder i kraft, hvis I ikke har oprettet et testamente.

Mange ægtepar vælger, at den længstlevende skal have optimale vilkår for at leve videre, når den anden er gået bort. Derfor opretter de fleste et testamente, der bestemmer, at længstlevnede skal arve så meget som muligt.

Den længstlevende kan leve videre med op til 93,75 % af den samlede formue, når ægtefæller med børn i et testamente bestemmer, at de vil arve mest muligt efter hinanden. Det er nemlig kun nødvendigt at udbetale 6,25 % af den samlede formue til afdødes børn. De 6,25 % til børnene er såkaldt tvangsarv. Denne procentsats skal fordeles mellem afdødes børn, uanset hvor mange børn afdøde har. 

Der er i mange tilfælde også mulighed for at sidde i uskiftet bo som ægtefæller. Læs mere herom nedenfor.

Hvorfor oprette testamente, Ægtefæller

Ønsker I at kunne sidde i uskiftet bo?

Mange ægtefæller vælger at sidde i uskiftet bo med afdødes børn. Uskiftet bo betyder i praksis, at længstlevende ikke udbetaler arv til afdødes børn. Længstlevende kan således leve videre med den samlede formue og bruge heraf, indtil længstlevende går bort.

Uskiftet bo – fælles børn

Ægtefæller med fælles børn kan sidde i uskiftet bo med børnene uden at spørge børnene om lov. Dette er bestemt ved lov og skal ikke stå i testamentet. Hvis jeres børn udelukkende er fælles børn, skal I således blot oprette et testamente og ikke gøre andet i forhold til at sidde i uskiftet bo.

Hvis I har børn fra andre forhold (særbørn), så læs nedenstående.

Uskiftet bo – særbørn (børn fra andre forhold)

Særbørn er børn fra tidligere forhold. Særbørn bestemmer, om de vil lade den ægtefælle, der ikke er deres forældre, sidde i uskiftet bo med dem.

Det bedste er at bede særbørn om at skrive under på et forhåndssamtykke til uskiftet bo. Når særbørnene har skrevet under på dette dokument, kan længstlevende altid sidde i uskiftet bo med særbørnene.

Når I opretter testamentet online hos Dokument 24, vil I automatisk blive tilbudt at bestille forhåndssamtykker til uskiftet bo til særbørnene. Dette vil ske ved til sidst i oprettelsen af testamentet.

Særbørn skal være myndige for at kunne skrive under på forhåndssamtykke til uskiftet bo.

Opret testamente nemt og enkelt – kun 695 kr.

Skal børnene have særeje med arven?

Mange ægtefæller vælger at oprette et testamente, hvori de giver deres børn særeje med arven. Når børnene får særeje med arven, skal de ikke dele arven med deres ægtefælle eller kommende ægtefælle, hvis de bliver skilt.

De fleste vælger at sikre deres arv, så den bliver i familien gennem oprettelse af særeje i testamentet. Særeje til arvingerne er inkluderet i prisen, når I opretter testamente hos Dokument 24. Alt andet er i øvrigt også inkluderet i testamentet. Dette gælder også gratis råd og vejledning.

Hvordan skal arven fordeles, når den sidste går bort?

Mange vælger at fordele arven i lige store dele mellem deres arvinger/børn, når den sidste ægtefælle går bort. I kan også vælge at fordele arven anderledes, hvis I hellere vil det.

I skal være opmærksomme på, at børn er berettiget til at modtage deres tvangsarv. Tvangsarv er 25 % af arven. Tvangsarv fordeles mellem det antal tvangsarvinger, der er.  Hvis der for eksempel er 3 tvangsarvinger, er hver tvangsarving berettiget til en tredjedel af 25 %. Det vil sige 8,33 % tvangsarv til hver tvangsarving efter længstlevende.

I behøver ikke at tænke over, hvor meget tvangsarv hver arving skal have. Dokument 24's system sikrer automatisk, at I overholder fordeling af tvangsarv, når I opretter testamenter hos os.

Er der forskel på, om vi har fælles børn, ingen børn eller særbørn?

I dag er familier sammensat på mange forskellige måder. Derfor er det vigtigt at overveje, hvad og hvor meget I skal testamentere til hvem. Et testamente skal skræddersys nøjagtigt til jeres ønsker, behov og livssituation.

Skræddersy et testamente, Ægtefæller

Arveeksempler for ægtefæller uden testamente
Hvis I ikke har oprettet et ægtefælletestamente, kan arvefordelingen for ægtefæller i henhold til arveloven se ud på flere måder. Det afhænger af jeres familiesammensætning. Herunder gennemgår vi et par eksempler på fordeling af en arv, så I kan se, hvad der passer til jeres familie.

Ægtefæller med fælles børn

Hanne og Niels er gift og har to børn. Hvis Hanne går bort, foreskriver arveloven, at Niels vil få 50 % af arven, mens de to børn ligeligt skal dele de resterende 50 % af arven.

Ægtefæller uden børn

Hanne og Niels er gift. De har ingen børn sammen eller fra tidligere forhold. Da de ikke har lavet et testamente, vil hele arven efter den førstafdøde ægtefælle blive tildelt den længstlevende ægtefælle. Når den længstlevende ægtefælle dør, vil arven gå til forældre, søskende m.v.

Ægtefæller med særbørn

Hanne og Niels er gift, men har ingen fælles børn. Hanne har dog to børn fra et tidligere forhold. Her bliver arven ligeligt fordelt mellem Niels og Hannes særbørn. Niels får 50 % af arven, mens Hannes to børn skal dele de resterende 50 %.

Ægtefæller med fælles børn og særbørn

Hanne og Niels er gift og har to fælles børn (Morten og Susanne). Niels har også et barn fra et tidligere forhold (Tobias). Hvis Hanne går bort, bliver arven delt ligeligt mellem Niels samt Morten og Susanne. Tobias modtager 0 %, da han ikke er Hannes biologiske barn.

Ægtefælletestamenter til enhver livssituation og ethvert familieforhold

Som ægtefæller kan jeres familieforhold spænde vidt og bredt. Derfor er det essentielt, at I sammen finder ud af, hvilket ægtefælletestamente I skal oprette. Der er nemlig flere ting, I bør overveje og tage stilling til, afhængig af hvordan jeres familiekonstellation og livssituation ser ud.

Det kan være, at I er ægtefæller med fælles børn, ægtefæller med ingen børn, ægtefæller med særbørn eller ægtefæller med fælles børn og særbørn.

Hos Dokument 24 kan I oprette et ægtefælletestamente til alle slags familiekonstellationer, så I kan få lavet præcis det dokument, I ønsker. Vi har ligeledes i andre artikler taget et kig på andre testamenter til ægtefæller, som I kan kigge nærmere på.

Lav ægtefælletestamente – det tager 15 min.

Nem og hurtig oprettelse af testamenter hos Dokument 24

Har I endnu ikke oprettet et ægtefælletestamente? Rigtig mange ægtefæller ønsker at stille hinanden juridisk stærkere med et testamente. Men mange tror fejlagtigt, at det er meget dyrt og besværligt, og så bliver det kun ved snakken. Det har Dokument 24 lavet om på.

Så nemt kan I oprette et testamente, Ægtefæller

Hos Dokument 24 kan I oprette et juridisk gyldigt ægtefælletestamente online. Det er enkelt og hurtigt, og det er 100 % sikkert. Prisen er på kun 695 kroner, så I vil spare en masse penge i forhold til, hvis I  besøger jeres lokale advokat. Se mere om testamentepriser her.

Sådan foregår det

Hos Dokument 24 kan I sammen oprette jeres juridiske dokument. I kan lave dokumentet på flere måder, men de fleste vælger at lave deres testamente via vores online skabelon. Derudover kan I gøre det over telefonen eller ved et fysisk møde med en advokat eller en jurist.

Opret et testamente med 3 nemme trin, Ægtefæller

Opretter I dokumentet via vores online skabelon, foregår det på følgende måde:

  • Besvar spørgsmål: Først skal I sammen svare på en række spørgsmål tilpasset til jeres situation. Det hele foregår online, og det vil kun tage jer 5-15 minutter at besvare alle spørgsmålene.
  • Dokumentet bliver sendt: Straks dokumentet er udarbejdet, bliver det sendt direkte til den angivne e-mail. Det tager ikke lang tid, så I vil modtage det meget hurtigt.
  • Underskrivelse: Efterfølgende skal I begge underskrive dokumentet. Det foregår hos en notar eller foran to vitterlighedsvidner. I vælger selv, hvordan I gør det. Dog skal I huske at skrive under. Ellers er dokumentet ikke gyldigt.

Har du spørgsmål vedrørende oprettelsen, kan du få hjælp til testamenter ved at kontakte os på tlf. 53 70 10 30 eller mail på info@dokument24.dk.

Du har måske søgt efter:

Fælles testamente

Et fælles testamente er en betegnelse for et juridisk dokument, der er oprettet af to personer sammen. Det drejer sig i de fleste tilfælde om ugifte samlevende eller ægtefæller, som laver dette dokument for at sikre eller begunstige hinanden.

Tvangsarv

Tvangsarven er den andel af arven, som tilkommer ens tvangsarvinger (børn og ægtefælle), uanset hvad der er skrevet ind i et testamente. Ifølge arveloven vil ens ægtefælle og børn derfor altid arve noget efter den afdøde.

Uskiftet bo tvangsarv

Du har muligvis søgt på uskiftet bo tvangsarv. At sidde i uskiftet bo kan have flere fordele. Her betyder det nemlig, at børnene venter med at få tildelt deres arv, indtil den længstlevende ægtefælle går bort. Sidder du i uskiftet bo, skal børnene heller ikke have udbetalt deres tvangsarv.

Arv til børn fra tidligere ægteskab

Har du børn fra et tidligere ægteskab, undrer du dig måske over din arv til børn fra tidligere ægteskab. Og det kan vi godt forstå. Er du blevet gift igen, vil dine børn fra det tidligere ægteskab arve på lige fod med din nye ægtefælle. Det vil altså sige, at dine børn og din nye ægtefælle hver får 50 % af din arv.

Hvorfor oprette testamente?

Som ægtefæller bør I oprette et testamente, hvis I ikke vil følge arveloven, men i stedet selv vil bestemme, hvad der skal ske med jeres formue og arv. I skal ligeledes skrive et ægtefælletestamente, hvis I har specielle ønsker til, hvem I ønsker at begunstige. For ægtefæller er det meget normalt at begunstige hinanden, så I arver så meget som muligt efter hinanden. Det kaldes for et gensidigt testamente.

Hvordan sikrer jeg min ægtefælle?

De fleste ægtefæller har et ønske om, at den længstlevende ægtefælle skal begunstiges og herved arve så meget som overhovedet muligt, hvorefter børnene først får deres arv, når den længstlevende ægtefælle dør.

Hvordan sikrer jeg min ægtefælle, Ægtefæller

Ifølge arveloven arver den længstlevende ægtefælle kun 50 % af arven efter den førstafdøde ægtefælle i tilfælde af, at den afdøde ægtefælle har børn.

Med hjælp fra et ægtefælletestamente kan du sikre din ægtefælle økonomisk, så han/hun ikke pludseligt skal flytte fra hus og hjem, fordi der ikke længere er råd til at blive boende.

Hvordan sikrer vi hinanden, når vi ikke har fællesbørn?

Hvordan I sikrer hinanden, når I ikke har fællesbørn kommer an på jeres familiesituation. Hvis I hverken har fællesbørn eller børn fra tidligere forhold, vil hele arven fra den førstafdøde ægtefælle gå til den længstlevende ægtefælle.

Fordeling af arve uden et testamente, Ægtefæller

Har I derimod børn fra tidligere forhold, vil arven deles ligeligt mellem den længstlevende ægtefælle og den afdøde ægtefælles særbørn.

Her kan I sikre hinanden ved at lave et ægtefælletestamente, der er gensidigt begunstigende. Det vil sige, at I arver mest muligt efter hinanden, så I begge sikres bedst muligt økonomisk. Den afdødes særbørn vil i dette tilfælde kun få deres tvangsarv.

Opret testamente til din ægtefælle – 695 kr.