Fuld guide til gensidigt testamente

Her får du den fulde guide til, hvad du skal være opmærksom på samt, hvordan du opretter et gensidigt testamente til dig og din partner.

Gensidigt testamente pris 695 kr. ⇒ Tager 15-20 min. at oprette. Du sparer 4.000 kr. i forhold til traditionelle advokater. Dokumentet er enkelt at oprette i denne online skabelon, og det er fuldt juridisk gyldigt.

Gensidigt testamente for kun 695 kr.

Hvad er et gensidigt testamente?

Et testamente oprettet mellem to personer, kaldes et gensidigt testamente. Testamentet er en gensidig aftale mellem personerne, der træder i kraft ved dødsfald. Ægtefæller og samlevende bør i de fleste tilfælde oprette et gensidigt testamente, der sikrer længstlevende.

Gensidigt Testamente

Uden et gensidigt testamente, sker følgende:

 • Ægtefæller med børn: I arver kun 50 % af hinandens arv!
 • Ægtefæller uden børn: I arver 100 % efter hinanden, men hvem skal arve efter din sidste af Jer?
 • Ugifte samlevende: I arver 0 % uden et gensidigt testamente!

Alle i et forhold bør derfor tænke på oprettelse at dette dokument, så længstlevende ikke er tvunget til at gå fra hus og hjem, når den anden går bort.

Hvordan oprettes et gensidigt testamente?

Det er enkelt at skrive et gensidigt testamente hos Dokument 24. Det hele foregår ved, at du følger nedenstående 3 trin for i vores online skabelon til gensidige testamenter:

 1. Svar på 12-15 spørgsmål. Til at starte med svarer du på spørgsmål i vores online formular. Formularen tilpasser sig dig og dine behov afhængigt af dine svar.
 2. Få straks tilsendt pr. e-mail. Når du har svaret på spørgsmålene i vores skabelon, får du straks dokumentet tilsendt pr. e-mail.
 3. Skriv under. Til sidst skal dokumentet skrives under. Dette foregår ved, at I skriver dokumentet under foran en notar eller foran to vitterlighedsvidner. I får tilsendt en detaljeret vejledning til, hvordan I skriver under.

Så enkelt er det at oprette et gensidigt testamente hos Dokument 24. Vi vil altid gerne hjælpe dig, hvis du har spørgsmål. Du kan få hjælp ved at ringe gratis til 5370 1030 eller skrive til info@dokument24.dk

Hvem kan oprette et gensidigt testamente?

Alle kan principielt oprette gensidige testamenter. Der er dog 3 familiekonstellationer, som har særligt gavn af dette dokument. Du kan nu læse, hvad du skal være opmærksom på, hvis du tilhører en af følgende kategorier.

Gensidigt testamente ægtefæller med fællesbørn

Uden et gensidigt testamente vil ægtefæller med fællesbørn desværre ikke arve alt efter hinanden. Længstlevende ægtefæller arver kun 50 %. De resterende 50 % arves af afdødes børn. Et gensidigt testamente kan sikre, at 87,5 % af arven tildeles længstlevende ægtefælle.

Den længstlevende ægtefælle kan også vælge at sidde i uskiftet bo med børnene, hvilket betyder, at børnene ikke får udbetalt arv før, at længstlevende går bort. Uskiftet bo er dog ikke altid hensigtsmæssigt at sidder i, da der følger en række restriktioner med et uskiftet bo. F.eks. kan længstlevende ikke gifte sig igen, og der er også retningslinjer for, hvordan længstlevende må bruge pengene, sælge hus/lejlighed og meget andet.

Anbefaling

Vi anbefaler derfor, at der oprettes et gensidigt testamente mellem ægtefæller med fællesbørn. Dette sikrer, at længstlevende ægtefælle kan arve mest muligt af boet (op til 87,5 % af afdødes andel af boet). Når længstlevende overtager en stor del af boet, kan længstlevende selv bestemme om boet skal skiftes med børnene eller, om der skal fortsættes i uskiftet bo med børnene.

Vi plejer at sige, at et gensidigt testamente mellem ægtefæller med fællesbørn giver længstlevende alle kort på hånden. Det er således op til længstlevende, hvordan kortene skal spilles, når den ene er gået bort. Det er bedre selv at have kortene på hånden end, at børnene får nogle at kortene. Det er trods alt Jer som ægtefæller, der har levet et liv sammen, og det er jeres formue.

Gensidigt testamente ægtefæller med særbørn

Uden et gensidigt testamente vil ægtefæller med særbørn arve 50 % efter afdøde. Afdødes børn arver også 50 %. Længstlevende ægtefælle kan blive tvunget til at udbetale arv til afdødes børn. Et gensidigt testamente sikrer 87,5 % arv til længstlevende.

Afdødes børn har krav på at få udbetalt arv efter deres afdøde forældre straks, og de kan således nægte længstlevende at sidde i uskiftet bo. Således kan børnene kræve, at boet skiftes, hvorefter de får deres arv udbetalt.

Ofte er meget af ægtefællers formue placeret i boligens friværdi. Når børn ikke lader længstlevende ægtefælle sidde i uskiftet bo, risikerer længstlevende at gå fra hus og hjem. Børnene har ret til deres andel af alt i deres fælles bo inkl. boligens friværdi!

Anbefaling

I denne situation bør der oprettes et gensidigt testamente til ægtefæller med særbørn. Længstlevende ægtefælle får således mulighed for at få op til 87,5 % af afdødes andel af boet. Hvis særbørnene giver længstlevende lov til det, kan længstlevende også sidde i uskiftet bo med børnene. Det er dog ikke altid hensigtsmæssigt at sidde i uskiftet bo med særbørn, og det er derfor altid bedst at oprette et gensidigt testamente. Der kan samtidig udarbejdes et samtykke til uskiftet bo, som børnene skriver under på. Herefter kan længstlevende selv vælge, om der skal siddes i uskiftet bo, eller om testamentet skal benyttes, og boet derved skal skiftes.

Gensidigt testamente ugifte samlevende

Uden et gensidigt testamente, vil ugifte samlevende intet arve efter hinanden. Dette gælder uanset om der er fælles børn eller ej. Når ugifte samlevende opretter et gensidigt testamente, kan de sikre, at længstlevende arver mellem 87,5 % og 100 % af afdødes arv. 

Selvom de samlevende har børn sammen, vil afdødes børn arve alt. Den længstlevende får ikke adgang til børnenes arv, heller ikke selvom længstlevende er eneforældre til børnene på dette tidspunkt. Når børn er under 18 år, sættes arv ind på lukkede konti i pengeinstitutter, og de forvaltes efter særlige regler. Børn må heller ikke eje fast ejendom mv., hvilket betyder, at længstlevende kan været tvunget til at sælge boligen, da børnenes arv skal placeres på lukkede konti! Ofte flytter længstlevende og børnene fra hus og hjem, når den anden går bort, fordi længstlevende ikke har råd til at blive boende. Der er nemlig råderet over børnenes midler!

Kan længstlevende så ikke bare sidde i uskiftet bo med børnene? Nej, når man ikke er gift, kan man ikke sidde i uskiftet bo.

Anbefaling

Der skal altid oprettes et gensidigt testamente til ugifte samlevende. Det går helt galt uden!

Skilsmisse og samlivs ophør

Når der er oprettet et gensidigt testamente, så ophører det oftest sammen med skilsmisse, separation eller når ugifte samlevende går fra hinanden. Hos Dokument 24 skriver vi, at testamentet bortfalder ved samlivets ophør, hvis det skyldes skilsmisse, etc.

Når ugifte samlevende eller ægtefæller flytter fra hinanden og f.eks. på plejehjem, så er testamentet fortsat gyldigt. Det er gyldigt, da forholdet/ægteskabet fortsat betragtes som eksisterende. Hvis dokumentet skal ophøre i disse situationer, skal det aktivt annulleres af dig og din partner.

Eksempel på gensidigt testamente

I dette eksempel, kan du se, hvad et gensidigt testamente som minimum bør indeholde. De essentielle områder i eksemplet er: 1. Fordeling af arv efter først afdøde og efter længstlevende, 2. Vilkår for ændring af dokumentet, 3. Evt. særeje til arvingerne. 

Overblik over, hvad det eksempelvis bør indeholde (minimum)

 1. Navn, adresse og cpr. nr. på testatorer og arvinger.
 2. Arvens fordeling efter først afdøde samt efter længstlevende.
 3. Særeje til arvingerne: De fleste vælger at sikre deres arvinger med særeje, læs mere her.
 4. Ændring/sletning af det gensidige testamente: Der indsættes klausul om, at ændring enten skal ske i enighed mellem jer, eller at hver person frit kan ændre dokumentet. Ved ophør/sletning af dokumentet skrives det ligeledes også om det kræver enighed mellem jer. 
 5. Børnetestamente: Hvis der er mindreårige børn, bør dokumentet indeholde et børnetestamente.
 6. Subsidiære arvinger: I tilfælde af at en arving er gået bort før længstlevende, bør der oplyses, hvem der skal overtage arvingens arv i stedet.
 7. Evt. bobestyrer: Nogen vælger at fortælle, hvem der skal bestyrer boet for arvingerne.
 8. Gravstedsvedligeholdelse: De fleste vælger at lade boet betale for vedligeholdelse af gravsted.

Hos Dokument 24 vil I blive spurgt ind til yderligere områder, når I opretter jeres gensidige testamente. Du kan læse den fulde detaljerede liste over indhold i dokument her. Ovenstående er blot et eksempel på, hvad det væsentligste indhold er.

Hvorfor koster det kun 695 kr.?

Hos Dokument 24 er prisen for et gensidigt testamente kun 695 kr. Grunden til, at det ikke koster mere er, at vi har strømlinet alle vores processer. Vi bruger kun tid på at tale og skrive sammen med vores kunder, og vi bruger stort set ingen tid på at udarbejde dokumenterne. Vores juridiske skabeloner er automatiserede, så du betjener dig selv i vores formularer støttet af videoguides.

Dette er grunden til, at vi kan oprette et gensidigt testamente billigt, enkelt og juridisk korrekt hver gang. Vi har altid en fast billig testamentepris på 695 kr., når du selv opretter et gensidigt testamente online. Vi vil altid gerne hjælpe dig pr. telefon og pr. e-mail. Hjælpen er gratis, og du bestemmer selv om du ønsker at købe dokumentet, når du har fået hjælp hos os. Læs eventuelt endnu mere om testamenter her. Vi glæder os til at hjælpe dig.

Gensidigt testamente hjælper dig og din partner

Svar på 12-15 spørgsmål

Få straks dokumentet på mail

Skriv Testamentet under

Vi følte os ikke helt sikre på om vi turde lave et testamente online, men faldt over dokument24 og valgte at give det en chance. Primært grundet fair pris og også gode anmeldelser :-) Vi havde lidt spørgsmål under oprettelsen og ringede derfor op. Blev mødt med gode forklaringer og en oplevelse af, at der blev taget tid til at svare os ordentligt. Så kan fint anbefales hvis man ønsker et "billigt" men bæredygtigt testamente.