Fuld guide til ægtepagt, der deler pensioner

Der er flere forskellige måder, I kan vælge at dele pensioner på, når I opretter en ægtepagt. Derfor er det en god idé at finde ud af, hvilke pensioner der kan deles, og hvad I selv kan gøre for at få det, som I ønsker. Læs med i vores fulde guide om ægtepagt til deling af pensioner.

 1. Hvem tilhører pensionerne – hvornår skal de deles?
 2. Hvilke pensioner kan deles?
 3. Sådan opretter I ægtepagt til pensionsdeling
 4. De 3 mest benyttede måder at dele pensioner på
 5. Opret ægtepagt til deling af pensioner online
Ægtepagt til deling af pension

Se video

Hvem tilhører pensionerne – hvornår skal de deles?

Som udgangspunkt tilhører pensionsordninger den person, der har oprettet dem. Pensionsordninger deles således ikke ved separation eller skilsmisse, selvom alt andet deles. Pensioner deles ikke, uanset hvor længe I har været gift, når der er tale om rimelige pensionsordninger.

Læs mere om hvordan pension kan deles

Ved rimelige pensionsordninger forstås pensioner, hvor størrelsen svarer til, hvad andre med samme job, uddannelse og løn har af pensionsordninger. En arbejdsmarkedspension bliver normalt vurderet til at være rimelig, og den skal derfor ikke deles ved separation eller skilsmisse.

Hvem vurderer, hvad der er rimeligt/urimeligt?

Skifteretten vurderer fra sag til sag, om en pensionsordning er af rimelig størrelse og dermed ikke skal deles. En pensionsordning vurderes urimelig, hvis den er uforholdsmæssig stor i forhold til job, uddannelse og løn.

I sådanne tilfælde vil den store pensionsordning blive vurderet som værende "ekstra opsparing", hvoraf den "urimelige" del af den "ekstra opsparing" skal deles med ægtefællen. Det kræves desuden, at ægteskabet har varet i mere end 5 år, hvis den "urimelige" del af pensionsordningen skal deles.

Hvilke pensioner kan deles?

Ikke alle pensionsordninger kan deles. Kapital- og ratepensioner kan deles, mens rentepensioner ikke kan deles.

 • Kapitalpension – kan deles: En kapitalpension er en pensionsordning, der kommer til udbetaling på én gang. Alderspension hører til i denne kategori. Eksempelvis kan en kapitalpension på 800.000 kroner komme til udbetaling, når en person fylder 65 år.
 • Ratepension – kan deles: En ratepension er en ordning, der udbetales i rater over en periode på mindst 10 år. Herefter ophører udbetaling af raterne. Det kan eksempelvis være, at du får udbetalt 20.000 kroner om måneden i 10 år.
 • Rentepension – kan ikke deles: Rentepensioner er personlige pensioner, der udbetales fra du, for eksempel, fylder 65 år, og indtil du dør. Udbetalingerne afhænger således af, at du er i live, og de kan ikke deles gennem en ægtepagt! I denne kategori er blandt andet tjenestemandspension og livrenter.

Sådan opretter I ægtepagt til pensionsdeling

Det er enkelt og ligetil at oprette en ægtepagt til deling af jeres pensioner online. I opretter dokumentet online til en billig pris på kun 595 kroner. Det hele sker gennem vores automatiserede skabelon og tager bare 10 minutter. Nedenfor kan I se hvordan:

Følg formularen til oprettelse af en ægtepagt

 1. Svar på 5-7 spørgsmål. Først skal I svare på 5-7 spørgsmål i vores online formular. Formularen tilpasser sig automatisk jeres ønsker. Det tager normalt 10-15 minutter at svare på alle spørgsmålene.
 2. Få straks tilsendt på e-mail. Når spørgsmålene er besvaret, fremsendes dokumentet straks til din e-mailadresse. Når I har fået ægtepagten tilsendt, kan I gratis ændre i dokumentet i de kommende 3 måneder.
 3. Underskrift. Til sidst skal I skrive under på, at I ønsker deling af pensioner i ægtepagten. Underskrift foregår ved, at ægtepagten tinglyses, og I vedkender jer ægtepagtens indhold gennem underskrift med MitID på Tinglysningsrettens hjemmeside. Vi vedhæfter en guide til, hvordan I selv kan tinglyse dokumentet. Alternativ kan vi hjælpe jer med tinglysningen.

Opret ægtepagt til deling af pensioner på 10 min.

De 3 mest benyttede måder at dele pensioner på

Når I opretter en ægtepagt til deling af pensioner, kan det ske på forskellig vis. Vi gennemgår nu de 3 mest benyttede måder at dele pensioner på. I skal vælge én af disse måder i jeres ægtepagt.

Læs mere om de 3 måder man kan dele pension

 1. Alle kapital- og ratepensioner skal deles ligeligt
 2. Overskuddet af pensioner skal deles
 3. Udvalgte pensioner skal deles

1.     Alle kapital- og ratepensioner deles ligeligt.

Når alle pensioner skal deles ligeligt, betyder det, at alle pensioner bliver til fælleseje ved separation eller skilsmisse. Denne løsning er god, hvis I begge udelukkende har kapital- og/eller ratepensioner.

Eksempel – Alle kapital- og ratepensioner deles ligeligt

Peter og Anne er gift. Peter har ratepensioner med en samlet værdi på 300.000 kroner. Anne har kapitalpensioner med en samlet værdi på 700.000 kroner. Den samlede sum af pensionerne er 1.000.000 kroner. Idet Peter og Anne har oprettet en ægtepagt, der deler alle kapital- og ratepensioner, skal de hver have 500.000 kroner med ud af ægteskabet i tilfælde af separation eller skilsmisse.

2.     Overskuddet af pensioner skal deles

Når overskuddet af alle pensioner deles, lægges værdierne af alle pensioner sammen, uanset pensionstype. Når dette vælges, indgår livrentepension i den samlede værdi, der skal deles. Livrentepensionen kan ikke deles, men indgår i den samlede værdi.

Når denne løsning vælges, deles sol og vind lige, da livrentepensionerne indgår i regnskabet.

Eksempel – Overskuddet af pensioner skal deles

Christian og Marie er gift, og de har hver deres pensionsordninger. Marie har livrentepensioner til en samlet værdi på 400.000 kroner, mens Christian har kapitalpensioner til en samlet værdi af 600.000 kroner. Den samlede værdi af deres pensioner er således 1.000.000 kroner.

Christian og Marie vælger at oprette en ægtepagt, der deler overskuddet af deres pensioner i tilfælde af separation eller skilsmisse. I det tilfælde får Marie 100.000 kroner af Christians kapitalpensioner samt beholder sin livrentepension til en værdi af 400.000 kroner. De får således hver især 500.000 kroner med ud af ægteskabet.

Hvis ægtepagten havde omfattet ”Alle kapital- og ratepensioner”, ville Maries livrentepension ikke have indgået i regnskabet. I så fald ville Marie have modtaget 300.000 kroner af Christians kapitalpension. Marie ville dermed tage 700.000 kroner med ud af ægteskabet, mens Christian kun ville få 300.000 kroner med ud.

Hvornår er ”Deling af overskuddet af pensioner” en fordel?

I bør vælge at dele overskuddet af pensioner, hvis den ene af jer har en rentepension, der skal indgå i pensionsdeling ved separation eller skilsmisse. Vær opmærksom på, at denne ægtepagt ikke altid sikrer, at I får lige meget med ud af ægteskabet pensionsmæssigt! 

Hvis rentepensionens samlede værdi overstiger den anden persons kapital- og ratepension, vil I ikke få lige meget med ud af ægteskabet. Det skyldes, at rentepensioner ikke kan deles - de kan kun indgå i en samlet værdiopgørelse af pensionerne.

3.     Udvalgte pensioner skal deles

Nogle ægtefæller vælger, at det udelukkende er bestemte kapital- eller ratepensioner, der skal deles ved separation/skilsmisse. Denne type ægtepagt er fordelagtig for jer, hvis den ene af jer har oprettet pensionsordning, der er tiltænkt fællesskabet.

Hvis pensionsordningen er tiltænkt fællesskabet, kan det være rimeligt, at den deles i tilfælde af separation/skilsmisse.

Eksempel – Udvalgte pensioner skal deles

Mogens og Britt er gift. Mogens har oprettet en kapitalpension på 200.000 kroner, som Mogens vil dele med Britt, når de bliver gamle. Mogens og Britt er derfor blevet enige om, at de opretter en ægtepagt, der deler kapitalpension i tilfælde af separation eller skilsmisse. Hvis de går fra hinanden, deles pensionen i to, så de hver får 100.000 kroner med ud af ægteskabet. Derudover beholder de hver især deres øvrige pensioner.

Opret ægtepagt til deling af pensioner online

Hvorfor skal I oprette jeres pensionsægtepagt online? Der er flere fordele ved at vælge at oprette dokumentet online. Udover, at I kan klare det hele hjemmefra, er det også både billigere og hurtigere end ved en traditionel advokat. Læs mere nedenfor:

Mange gode grunde til at oprette en ægtepagt gennem Dokument24

 • Spar 4.000 kroner: Det koster normalt 4-6.000 kroner at oprette dokumentet hos en traditionel advokat. Hos Dokument 24 er prisen kun 595 kroner for en ægtepagt til deling af pension, når du opretter den online.
 • Vælg selv tid og sted: I bestemmer selv, hvornår I vil oprette dokumentet, og I kan gøre det hele hjemmefra.
 • Gratis hjælp på telefon eller e-mail: Dokument 24 hjælper jer gratis med oprettelsen af dokumentet, hvis I får brug for hjælp. Juridisk bistand koster ikke noget, medmindre I ønsker at købe dokumentet.
 • Gratis tilretninger i 3 måneder: Dokumentet kan tilrettes gratis i 3 måneder efter bestilling. I kan således lave om på jeres valg i dokumentet, uden at det koster jer ekstra.
 • Vi ønsker glade kunder hos Dokument 24. Derfor tilbyder vi alle kunder 14 dages fortrydelsesret på vores dokumenter.

Vi ser frem til at kunne hjælpe jer. I er altid velkommen til at ringe på 53 70 10 30 eller skrive til info@dokument24.dk.

Opret ægtepagt til deling af pensioner, kun 595,-