Læs alt om samejeoverenskomst

Ejer du fast ejendom med en kæreste/samlever eller familie/venner? Har I aftalt, hvordan I løser konflikter, når disse opstår? Det kan være, at den ene af Jer ønsker at sælge ejendommen men, at den anden ønsker at beholde den. Hvem skal have sin vilje? Dette bestemmer I på forhånd, når I opretter en samejeoverenskomst.

Samejeoverenskomst pris 300 kr. Spar 3.700 kr. ifht. traditionelle advokater. Download skabelon og udfyld hjemmefra på 10 min., så er du sikret.

Hvorfor oprette en samejeoverenskomst?

Køb af bolig eller anden fast ejendom er ofte den største investering, som vi danskere laver. Vi køber gladeligt en ejendom til en formue sammen med vores samlever eller sammen med andre, men hvilke regler skal der gælde i samejet?

Det er godt at oprette en samejeoverenskomst

Samejeoverenskomst

Når der ejes ejendomme sammen med andre, skal der oprettes en samejeoverenskomst. I dokumentet beskriver I, hvad der skal gælde for ejendommen, så der ikke opstår konflikter i samejet.

Følgende skal som minimum indgå i dokumentet:

 • Angiv hvor meget I hver har indskudt i ejendommen.
 • Hvor stor en del af udgifterne I løbende skal betale hver Især.
 • I skal skrive, at I skal være enige om at optage lån/pantsætte ejendommen.
 • Angive klare retningslinjer for salg af ejendommen.
 • Skrive, at længstlevende har ret til at købe ejendommen af afdødes bo. I kan også oprette et testamente som supplement, hvori I arver ejendommen efter hinanden.

Det er vigtigt at have styr på disse ting. Det kan have store konsekvenser, hvis der ikke er styr på dette!

Konsekvenser uden samejeoverenskomst

Det går desværre ofte helt galt for danskere, når de ejer fast sommerhus, lejlighed, andelsbolig, bolig eller anden fast ejendom sammen. Det går galt, når der opstår konflikt om, hvilke regler der gælder for at eje ejendommen sammen.

Eksempel – Her går det galt for Peter og Hanne

Peter og Hanne er samlevende, og de har købt en lejlighed sammen, men de har ikke oprettet en samejeoverenskomst.

En dag går Hanne fra Peter, og Hanne ønsker derfor, at lejligheden skal sælges. Peter er knust efter bruddet med Hanne, og Peter ønsker ikke at sælge lejligheden. Peter modsætter sig derfor salget, og Hanne kan intet gøre. Hanne ejer således fortsat en lejlighed med sin eksmand, Peter.

Hanne forsøger at få Peter til at gå med til et salg af lejligheden eller, at Peter skal købe Hannes andel af lejligheden. Peter ønsker fortsat ikke at gøre noget som helst.

Hanne truer nu med, at hun ikke vil betale sine afdrag på lånene. Dette vil gå ud over Peter, da de hæfter solidarisk. Hanne har ligeledes sat en advokat til løse situationen, hvilket er en dyr fornøjelse. Hanne kan ikke købe en ny lejlighed, da banken ikke vil låne Hanne penge før salget af den gamle lejlighed er gennemført. Peter og Hanne er havnet i situation, hvor de ikke kan finde en løsning.

Hvis Peter og Hanne havde oprettet en samejeoverenskomst, ville der være klare retningslinjer for salg af lejligheden.

Få samejeoverenskomst tilsendt, kun 300 kr.

Hvordan opretter du dokumentet?

Det er enkelt og ligetil at oprette en juridisk korrekt samejeoverenskomst hos Dokument 24. Du følger disse tre trin, hvorefter du har oprettet dokumentet:

Således oprettes en samejeoverenskomst

 1. Download formular online: Til at starte med skal du downloade vores formular til din samejeoverenskomst. Download forgår ved, at du skriver dit navn og e-mailadresse, hvorefter vi sender dokumentet til din e-mail i en Word-fil.
 2. Udfyld formular: Når du har modtaget skabelonen til samejeoverenskomsten, skal du udfylde den i Word. Vi sender en grundig vejledning til, hvordan du gør.
 3. Underskrift: Til sidst skal dokumentet skrives under af ejendommens ejere.

Prisen for samejeoverenskomsten er kun 300 kr., og det tager normalt 10 minutter at udfylde formularen.

Eksempel – den ene af Jer stopper med at afdrage på lån

Du har købt en fast ejendom sammen med en anden person. Det kan være den samlever eller en anden person. Du betaler troligt afdrag på ejendommens lån, men en dag henvender banken sig til dig. Den anden person, som du har købt ejendommen med, betaler pludselig ikke sine afdrag på lånet. Dette er alvorligt, og banken vil nu kræve betaling af renter og afdrag på lån af dig, da I som udgangspunkt hæfter solidarisk. Hvis du ikke kan betale den anden persons renter og afdrag risikerer du, at ejendommen kommer på tvangsauktion samt, at du går personligt konkurs.

Hvem kan bruge en samejeoverenskomst?

Du kan oprette en samejeoverenskomst med alle, som du ejer en ejendom med. Når du benytter skabelonen hos Dokument 24, kan du benytte den i alle situationer med undtagelse fast ejendom ejet i sameje med din ægtefælle.

Ønsker du at udarbejde en samejeoverenskomst for en ejendom, der er ejet af du og din ægtefælle, så ring til os på tlf. 5370 1030 eller skriv på info@dokument24.dk. Vi kan hjælpe dig med dette.

Hvad indeholder dokumentet?

En samejeoverenskomst er et juridisk bindende dokument, der sætter retning for ejendommen. Dokumentet sætter retning for:

 • Ejerforhold:  Ejerforhold på den faste ejendom samt indskud i ejendommen angives. Dette gælder uanset om ejendommen er et sommerhus, andelsbolig, hus, lejlighed, etc. De indskudte beløb er vigtige at holde styr på, når ejendommen skal sælges på et senere tidspunkt.
 • Udgifter:  Fordeling af udgifter til vedligehold og forbedringer af ejendommen. Her anføres, hvor stor en andel af udgifterne, som I hver især skal betale.
 • Pantsætning/hæftelse: I skal være enige om at optage yderligere lån i ejendommen eller pantsætte denne.
 • Salg og køberet:  Her oplyses, hvordan et eventuelt salg af ejendommen skal ske, hvis I ikke kan blive enige. Det oplyses ligeledes, hvem der har ret til at købe ejendommen, hvis I begge ønsker at købe den.
 • Dødsfald:  Det anføres, at længstlevende har ret til at købe ejendommen, hvis der er oprettet testamente herpå.
 • Vejledning:  Vedhæftet detaljeret vejledning, der gennemgår dokumentet fra a-z, så I er sikre på, hvad I udfylder.

Har I betalt forskellige indskud i ejendommen?

Vi ser ofte, at der er betalt forskellige størrelser indskud i ejendommen. Mange ønsker, at indskuddet tilbagebetales til den indskydende part. For at dette skal kunne lade sig gøre, kan I oprette et indbyrdes tilgodehavende i jeres samejeoverenskomst. Når tilgodehavendet er indføjet, får I jeres respektive indskud med ud ved salg af ejendommen. Efter uddeling af indskud ved salg fordeler I den eventuelle gevinst ved salg. Gevinsten fordeles i forhold til jeres ejerforhold af ejendommen.

Forskellige indskud i ejendommen

Eksempel – forskellige indskud i ejendommen

Peter og Hanne køber en fast ejendom i fællesskab (sommerhus). Indskud i ejendommen er 500.000 kr., dvs. 250.000 kr. til hver. Hanne har pengene stående kontant, mens Peter ingen penge har. De aftaler derfor, at Hanne betaler hele indskuddet på 500.000 kr. i sommerhuset, mens Peter ikke betaler noget. De ejer sommerhuset 50/50.

Hvis sommerhuset en dag skal sælges, ønsker Hanne at få hele sit indskud med ud af sommerhuset. De opretter derfor en samejeoverenskomst, hvori de anfører, at de ejer sommerhuset 50/50 samt, at Hanne har betalt hele indskuddet. Formelt set oprettes en låneaftale/tilgodehavende mellem Peter og Hanne. Tilgodehavendet skal indfris ved salg af ejendommen. Hanne får således hele sit indskud med ud af sommerhuset, hvis det sælges.

Få samejeoverenskomst, udfyld på 10 min.

Underskrift

Hvordan skrives en samejeoverenskomst under? Dokumentet skrives under foran to vitterlighedsvidner. Der skal ingen tinglysning eller anden offentlig underskrift til. Dokumentet opbevares efterfølgende et sikkert sted. Opbevar gerne dokumentet i to eksemplarer. Et eksemplar til hver.

Pris samejeoverenskomst kun 300 kr.

Vi bliver tit spurgt til, hvordan vi kan levere en samejeoverenskomsten til en pris på kun 300 kr., når vi samtidig står til rådighed for at svare på spørgsmål. Prisen er billig, selvom det er nogle af landets førende advokater, der har udarbejdet skabelonen. Grunden til, at det er så billigt er, at der er mange andre end dig, der benytter dokumentet. Prisen for advokattimerne, der er lagt i at udarbejde dokumentet, bliver således fordelt på mange. Dette gør, at dokumentet kan sælges billigt.

300,- for en samejeoverenskomst med Dokument24

Vi hjælper alle, der kontakter os. Dog er det få personer, der har brug for hjælp til dokumentet, når det først er bestilt. Dette skyldes, at vi medsender en uddybende forklaring til, hvordan du udfylder dokumentet. Du kan således agere din egen advokat, da vi har sikret juraen og forklaring af juraen til dig.

Testamente og Samejeoverenskomst

Er det nok at udarbejde en samejeoverenskomst, hvis du er samlevende, og ikke gift? Nej! Samlevende arver intet efter hinanden, når den ene går bort. Det vil være jeres børn eller forældre, der arver, når den ene går bort. Det kan have fatale konsekvenser for den efterladte, hvis der ikke er lavet et samlevertestamente.

Vi anbefaler alle samlevende at udarbejde en samejeoverenskomst, der sætter retningslinjer for den faste ejendom imens, at I er i live. Når den ene går bort, træder testamentet til for at fordele arven.

Ring/skriv til os – det er gratis

Vi vil meget gerne hjælpe dig. Du er naturligvis altid velkommen til at ringe eller skrive til os, så vil vi hjælpe dig. Vi kan kontaktes på tlf. 5370 1030 eller e-mail info@dokument24.dk. Vi ser frem til at hjælpe dig.

Gratis rådgivning indenfor Samejeoverenskomst

Få samejeoverenskomst tilsendt, kun 300 kr.