Læs alt om samejeoverenskomst

Ejer du fast ejendom med en kæreste/samlever, familie eller venner? Har I aftalt, hvordan I løser eventuelle konflikter? Måske ønsker en af jer at sælge ejendommen, mens den anden vil beholde den. Hvem skal i det tilfælde have sin vilje? Det bestemmer I på forhånd med en samejeoverenskomst.

Samejeoverenskomst pris 300 kroner.
Spar 3.700 kroner i forhold til traditionelle advokater. Download skabelon og udfyld hjemmefra på 10 minutter - så er du sikret.

 1. Hvorfor oprette en samejeoverenskomst?
 2. Konsekvenser uden en samejeoverenskomst
 3. Hvad indeholder dokumentet?
 4. Pris for samejeoverenskomst kun 300 kr.

Hvorfor oprette en samejeoverenskomst?

Køb af bolig eller anden fast ejendom er ofte den største investering, vi danskere foretager. Vi køber gladeligt en ejendom til en formue sammen med for eksempel vores samlever, men hvilke regler skal der gælde i samejet?

Det er godt at oprette en samejeoverenskomst

Samejeoverenskomst

Se video

Når man ejer ejendom sammen med andre, skal man oprette en samejeoverenskomst. Her beskriver I, hvad der skal gælde for ejendommen, så der ikke opstår konflikter i samejet.

Følgende skal som minimum indgå i dokumentet:

 • Hvor meget I hver især har indskudt i ejendommen.
 • Hvor stor en del af udgifterne I løbende skal betale hver især.
 • At I skal være enige om at optage lån i eller pantsætte ejendommen.
 • Klare retningslinjer for salg af ejendommen.
 • At længstlevende har ret til at købe ejendommen af afdødes bo. I kan også oprette et testamente som supplement, hvori I arver ejendommen efter hinanden.

Det er vigtigt at have styr på disse ting, da det ellers kan have store konsekvenser!

Konsekvenser uden en samejeoverenskomst

Det ender desværre ofte skidt for danskerne, når de ejer sommerhus, lejlighed, andelsbolig, hus eller anden fast ejendom sammen. Det går galt, fordi der opstår konflikt om, hvilke regler der gælder for samejet.

Eksempel – Her går det galt for Peter og Hanne

Peter og Hanne er samlevende. De har købt en lejlighed sammen, men har ikke oprettet en samejeoverenskomst.

En dag går Hanne fra Peter, og hun ønsker derfor, at lejligheden skal sælges. Peter er knust efter bruddet med Hanne, og han ønsker ikke at sælge lejligheden. Peter modsætter sig derfor salget, og Hanne kan intet gøre. Hanne ejer således fortsat en lejlighed med sin eksmand, Peter.

Hanne forsøger at få Peter til at gå med til at sælge lejligheden, eller at Peter køber Hannes andel af lejligheden. Men Peter ønsker fortsat ikke at gøre noget som helst.

Hanne truer nu med, at hun ikke vil betale sine afdrag på lånene. Dette vil gå ud over Peter, da de hæfter solidarisk. Hanne har ligeledes sat en advokat til at løse situationen, hvilket er en dyr fornøjelse. Hanne kan ikke købe en ny lejlighed, da banken ikke vil låne hende penge, før salget af den gamle lejlighed er gennemført. Peter og Hanne er havnet i en situation, hvor de ikke kan finde en løsning.

Hvis Peter og Hanne havde oprettet en samejeoverenskomst, ville der være klare retningslinjer for salg af lejligheden.

Få samejeoverenskomst tilsendt, kun 300 kr.

Hvordan opretter du dokumentet?

Det er enkelt og ligetil at oprette en juridisk korrekt samejeoverenskomst hos Dokument 24. Du følger disse tre trin, hvorefter du har oprettet dokumentet:

Således oprettes en samejeoverenskomst

 1. Download formular online: Til at starte med skal du downloade vores formular til din samejeoverenskomst. Download foregår ved, at du skriver dit navn og e-mailadresse, hvorefter vi sender dokumentet til din e-mail i en Word-fil.
 2. Udfyld formular: Når du har modtaget skabelonen til samejeoverenskomsten, skal du udfylde den i Word. Vi sender en grundig vejledning til, hvordan du gør.
 3. Underskrift: Til sidst skal dokumentet skrives under af ejendommens ejere.

Prisen for samejeoverenskomsten er kun 300 kroner, og det tager normalt 10 minutter at udfylde formularen.

Eksempel – den ene af jer stopper med at afdrage på lån

Du har købt en fast ejendom sammen med en anden person. Det kan for eksempel være en samlever. Du betaler troligt afdrag på ejendommens lån, men en dag henvender banken sig til dig. Den anden person, som du har købt ejendommen med, betaler pludselig ikke sine afdrag på lånet.

Dette er alvorligt, og banken vil nu kræve betaling af renter og afdrag på lånet af dig, da I som udgangspunkt hæfter solidarisk. Hvis du ikke kan betale den anden persons renter og afdrag, risikerer du, at ejendommen kommer på tvangsauktion, samt at du går personligt konkurs.

Hvem kan bruge en samejeoverenskomst?

Du kan oprette en samejeoverenskomst med alle, som du ejer en ejendom med. Når du benytter skabelonen hos Dokument 24, kan du bruge den i alle situationer med undtagelse af fast ejendom ejet i sameje med din ægtefælle.

Ønsker du at udarbejde en samejeoverenskomst for en ejendom, der er ejet af dig og din ægtefælle, så ring til os på tlf. 53 70 10 30 eller skriv på info@dokument24.dk. Vi kan hjælpe dig med dette.

Hvad indeholder dokumentet?

En samejeoverenskomst er et juridisk bindende dokument, der beskriver betingelserne for ejendommen. Dokumentet sætter retning for:

 • Ejerforhold:  Ejerforhold af den faste ejendom samt indskud i ejendommen angives. Dette gælder, uanset om ejendommen er et sommerhus, andelsbolig, hus, lejlighed etc. De indskudte beløb er vigtige at have styr på, når ejendommen skal sælges på et senere tidspunkt.
 • Udgifter:  Fordeling af udgifter til vedligehold og forbedringer af ejendommen. Her anføres, hvor stor en andel af udgifterne, I hver især skal betale.
 • Pantsætning/hæftelse: I skal være enige om at optage yderligere lån i ejendommen eller pantsætte denne.
 • Salg og køberet:  Her oplyses, hvordan et eventuelt salg af ejendommen skal ske, hvis I ikke kan blive enige. Det oplyses ligeledes, hvem der har ret til at købe ejendommen, hvis I begge ønsker at købe den.
 • Dødsfald:  Det anføres, at længstlevende har ret til at købe ejendommen, hvis der er oprettet testamente herpå.
 • Vejledning:  Vedhæftet detaljeret vejledning, der gennemgår dokumentet fra A-Z, så I er sikre på, hvad I udfylder.

Har I betalt forskellige indskud i ejendommen?

Vi ser ofte, at der er betalt forskellige størrelser indskud i ejendommen. Mange ønsker, at indskuddet tilbagebetales til den indskydende part. For at dette skal kunne lade sig gøre, kan I oprette et indbyrdes tilgodehavende i jeres samejeoverenskomst.

Når tilgodehavendet er indføjet, får I jeres respektive indskud med ud ved salg af ejendommen. Ved salg af ejendommen uddeles indskud først. Gevinsten fordeles i forhold til jeres ejerforhold af ejendommen.

Forskellige indskud i ejendommen

Eksempel – forskellige indskud i ejendommen

Peter og Hanne køber fast ejendom i fællesskab (sommerhus). Indskud i ejendommen er 500.000 kroner. Det vil sige 250.000 kroner til hver. Hanne har pengene stående kontant, mens Peter ingen penge har. De aftaler derfor, at Hanne betaler hele indskuddet på 500.000 kroner i sommerhuset, mens Peter ikke betaler noget. De ejer sommerhuset 50/50.

Hvis sommerhuset en dag skal sælges, ønsker Hanne at få hele sit indskud med ud af sommerhuset. De opretter derfor en samejeoverenskomst, hvori de anfører, at de ejer sommerhuset 50/50, men at Hanne har betalt hele indskuddet. Formelt set oprettes en låneaftale/tilgodehavende mellem Peter og Hanne. Tilgodehavendet skal indfries ved salg af ejendommen. Hanne får således hele sit indskud med ud af sommerhuset, hvis det sælges.

Få samejeoverenskomst, udfyld på 10 min.

Underskrift

Hvordan skrives en samejeoverenskomst under? Dokumentet skrives under foran to vitterlighedsvidner. Der skal ingen tinglysning eller anden offentlig underskrift til. Dokumentet opbevares efterfølgende et sikkert sted. Opbevar gerne dokumentet i to eksemplarer - et eksemplar til hver.

Pris for samejeoverenskomst kun 300 kroner

Vi bliver tit spurgt om, hvordan vi kan levere en samejeoverenskomsten til en pris på kun 300 kroner, når vi samtidig står til rådighed for at svare på spørgsmål. Prisen er billig, selvom det er nogle af landets førende advokater, der har udarbejdet skabelonen.

Grunden til, at det er så billigt, er, at der er mange andre end dig, der benytter dokumentet. Prisen for advokattimerne, der er lagt i at udarbejde dokumentet, bliver således fordelt på mange. Dette gør, at dokumentet kan sælges billigt.

300,- for en samejeoverenskomst med Dokument24

Vi hjælper alle, der kontakter os. Dog er det få personer, der har brug for hjælp til dokumentet, når det først er bestilt. Det skyldes, at vi medsender en uddybende vejledning til, hvordan du udfylder dokumentet. Du kan således agere din egen advokat, da vi har sikret juraen, og forklaring af juraen, for dig.

Eksempel på et samejeoverenskomst dokument

Her ser du et eksempel på en samejeoverenskomst oprettet hos os. Dette er et fiktivt eksempel.

Samejeoverenskomst

Både testamente og samejeoverenskomst

Er det nok at udarbejde en samejeoverenskomst, hvis du er samlevende og ikke gift? Nej! Samlevende arver intet efter hinanden. Det vil være jeres børn eller forældre, der arver, når den ene går bort. Det kan have katastrofale konsekvenser for den efterladte, hvis der ikke er lavet et samlevertestamente.

Vi anbefaler alle samlevende at udarbejde en samejeoverenskomst, mens I er i live, som sætter retningslinjer for den faste ejendom. Når den ene går bort, træder testamentet til for at fordele arven.

Ring/skriv til os – det er gratis

Vi vil meget gerne hjælpe dig. Du er naturligvis altid velkommen til at ringe eller skrive til os, så vil vi hjælpe dig. Vi kan kontaktes på telefon 53 70 10 30 eller e-mail info@dokument24.dk. Vi ser frem til at hjælpe dig.

Gratis rådgivning indenfor Samejeoverenskomst

Få samejeoverenskomst tilsendt, kun 300 kr.