Fuld guide om samtykke til uskiftet bo

Når du og din ægtefælle ønsker at sidde i uskiftet bo, skal I bede børn fra tidligere forhold om at skrive under på en samtykkeerklæring uskiftet bo. Dette sikrer, at længstlevende ikke behøver at udbetale arv til afdødes børn. 

En samtykkeerklæring til uskiftet bo tager 10 minutter at oprette og koster kun 239 kroner. Du får den straks tilsendt pr. e-mail, hvorefter det skrives under af børnene. Du kan få gratis juridisk rådgivning pr. telefon og e-mail, når du opretter dokumentet hos Dokument 24.

 1. Hvad er et samtykke til uskiftet bo?
 2. Hvordan laves et samtykke til uskiftet bo?
 3. Hvad koster det? Er der skjulte afgifter?
 4. Hvad indeholder dokumentet?
 5. Ofte stillede spørgsmål

Hvad er et samtykke til uskiftet bo?

Et samtykke til uskiftet bo er et dokument, der sikrer, at længstlevende kan sidde i uskiftet bo med afdødes børn. Samtykke til uskiftet bo er kun nødvendigt at lave, hvis I har børn fra tidligere forhold (særbørn).

Hvad er uskiftet bo?

Når du eller din ægtefælle går bort, skal arven som udgangspunkt deles mellem længstlevende ægtefælle og afdødes børn. Dog kan ægtefæller undlade at udbetale arv til børnene, hvis de sidder i uskiftet bo med børnene.

Når du sidder i uskiftet bo, er boet efter afdøde ikke skiftet. Det betyder, at længstlevende kan leve videre uden at udbetale arv til afdødes børn. Afdødes bør får først arv udbetalt, når begge ægtefæller er gået bort.

Hvad skal I gøre for at sidde i uskiftet bo?

Det er kun ægtefæller med børn fra tidligere forhold, der skal oprette et samtykke til uskiftet bo. Ægtefæller med fælles børn skal ikke oprette et samtykke til uskiftet bo.

 • Fælles børn: Hvis alle jeres børn er fælles børn, skal I ikke foretage jer noget. I kan altid sidde i uskiftet bo med jeres fælles børn, uanset hvor gamle børnene er. Det er bestemt ved lov.
 • Børn fra tidligere forhold: Hvis I har børn, der ikke er fælles børn, skal disse børn skrive under på et samtykke til uskiftet bo. Børnene skal være over 18 år for at kunne skrive under. Når børnene har skrevet under på samtykket til uskiftet bo, kan længstlevende ægtefælle sidde i uskiftet bo med afdødes børn. Samtykket kan ikke tilbagekaldes af børnene.
Uskiftet Bo | Sådan sikrer du din ægtefælle

Se video

Hvordan laves et samtykke til uskiftet bo?

De fleste vælger at oprette et samtykke til uskiftet bo online, da det er enkelt og billigt. Du skal blot følge nedenstående 3 trin, og så kan du og din ægtefælle sidde i uskiftet bo med afdødes børn.

 1. Svar på spørgsmålene online. Du starter med at svare på 4-6 spørgsmål online. Spørgsmålene inkluderer blandt andet navnet på ”barnet”. Du spørges også om ”barnets” underskrift skal være betinget af, at du og din ægtefælle har oprettet et testamente etc.
 2. Modtag straks. Når du har svaret på spørgsmålene online, sender vi dig straks dit samtykke til uskiftet bo. Samtykket er udarbejdet på baggrund af dine svar. Du modtager dokumentet på e-mail indenfor 2 minutter.
 3. Skriv under. Til sidst skal du bede ”barnet” om at skrive samtykket til uskiftet bo under. Når det er skrevet under, kan længstlevende sidde i uskiftet bo med afdødes barn. Samtykket kan ikke trækkes tilbage af barnet.

Opret Samtykke til Uskiftet - kun 239 kr. 

Hvad koster det? Er der skjulte afgifter?

Et samtykke til uskiftet bo koster 239 kroner at oprette online hos Dokument 24. Der er ingen skjulte gebyrer eller andet i forbindelse med oprettelsen af dokumentet. Dokumentet skal blot skrives under af børnene, når det er oprettet. 

Hvad indeholder dokumentet?

Når I opretter et samtykke til uskiftet bo, skal der oprettes et dokument pr. barn. Samtykket til uskiftet bo indeholder følgende:

 • Navne: Navne på jer som ægtefæller samt barnets navn.
 • Samtykke: Erklæring om, at ægtefællen kan sidde i uskiftet bo med barnet.
 • Ingen tilbagekaldelse: Passus om, at samtykket ikke kan tilbagekaldes af barnet. Ægtefællen, der kan sidde i uskiftet bo med barnet, kan altid annullere samtykket til uskiftet bo og skifte boet med barnet.
 • Eventuel passus om testamente: Det er muligt at tilføje, at samtykket til uskiftet bo er betinget af, at I som ægtefæller har oprettet et gyldigt testamente.
 • Vitterlighedsvidner: Mulighed for underskrift foran vidner, der bekræfter overværelse af barnets underskrift af dokumentet.

Eksempel på samtykke til uskiftet bo

I nedenstående kan du se et eksempel på samtykke til uskiftet bo, når det er udarbejdet hos Dokument 24.

Samtykke til uskiftet bo

Gratis rådgivning og tilfredshedsgaranti

Gratis rådgivning

Når du udarbejder juridiske dokumenter, kan du nogle gange have brug for at drøfte tingene med en uvildig rådgiver. Du kan altid ringe eller skrive til os - så vil vi sørge for at hjælpe dig videre. Rådgivningen er gratis, og du er selvfølgelig ikke forpligtet til at oprette et dokument, selvom du har fået hjælp.

Tilfredshedsgaranti

Hos Dokument24 ønsker vi tilfredse kunder, og det er vigtigt for os, at du er tilfreds med det dokument, du har oprettet online. Hvis du fortryder, har du derfor altid mulighed for at få dine penge tilbage.

I er sikret med et samtykke til uskiftet bo!