Fuld guide om børnetestamente

Hvis du går bort, før dine børn fylder 18 år, vil en sagsbehandler hos Familieretshuset (staten) genplacere børnene hos nye "forældre". Når du opretter et børnetestamente, fortæller du sagsbehandleren, hvem de nye "forældre" skal være.

Børnetestamente kun 295 kroner ⇒ Spar 1.700 kroner i forhold til advokater! Det tager 10 minutter at oprette dit juridisk gyldige børnetestamente.

Her på siden kan du oprette dit børnetestamente samt søge svar på alle de spørgsmål, du måtte have. 

 1. Hvad sker der uden et børnetestamente?
 2. Fordele ved et børnetestamente.
 3. Børnetestamente online

  Har du sikret børnene i et børnetestamente?

  Svar på 7-10 spørgsmål

  Få straks dokumentet på mail

  Skriv Børnetestamentet under

   Hvad sker der uden et børnetestamente?

   Med stor sandsynlighed går du ikke bort, før dine børn er fyldt 18 år, men hvad sker der, hvis uheldet alligevel er ude? Børn under 18 år, der ikke har forældre, genplaceres af staten. Tidligere var det Statsforvaltningen, der tog sig af dette. Nu er det Familieretshuset.

   Børn uden 18 år, der ikke har forældre, genplaceres af staten

   Hvis begge forældre er gået bort, vil Familieretshuset sætte en sagsbehandler på til at genplacere børnene.

   Tænker du, at dine børn netop har både gudforældre og faddere, så de automatisk bliver placeret hos dem? Gudforældre og faddere får ikke automatisk børnene - de er til for at bringe børn op i deres tro. Kirke og stat er helt adskilt på dette område og har intet med hinanden at gøre.

   Hvis der ikke foreligger et børnetestamente, hvori du har forklaret, hvad der skal ske med børnene, skal sagsbehandleren vurdere, hvor børnene skal hen.

   I praksis gøres det ved, at sagsbehandleren tager kontakt til børnenes nærmeste familie for at rådføre sig. Sagsbehandleren vil ligeledes tage kontakt til børnene for at høre, hvem de har tættest tilknytning til.

   Børnetestamente | Sådan opretter du et!

   Se video

   Vælger sagsbehandleren de rette værger?

   Når sagsbehandleren har talt med den nærmeste familie, børnene og eventuelt venner af familien, skal sagsbehandleren træffe en beslutning. Hvor skal børnene placeres?

   Hvis der ikke er givet vejledning gennem et børnetestamente, vil sagsbehandleren vælge ud fra relationen mellem børn og de mulige værger. Relationen er dog ikke nok - værgerne skal også have økonomi til at opfostre børnene.

   Den alkoholiserede onkel

   Børnene kan risikere at blive placeret hos den alkoholiserede onkel, hvis onkel har talegaverne og økonomien i orden. Det er jo ikke sikkert, at sagsbehandleren har mulighed for at finde ud af, at onklen er alkoholiseret.

   Børnene kender måske heller ikke til onklens alkoholmisbrug. Det er kun dig, der kender til det. Børnene kan dermed risikere at skulle vokse op i et hjem med de problemer, som onklen må døje med.

   Den omsorgsfulde, men økonomisk udfordrede faster

   Sagsbehandleren har måske også talt med børnenes faster, der meget gerne vil tage vare på børnene. Sagsbehandleren er klar over, at fasteren ville være god for børnene, men fasterens økonomi er ikke vurderet til at være stærk nok til at overtage børnene.

   Du mener, at fasteren er den rette for børnene, da hun vil børnene det bedste.

   Hvis du havde oprettet et børnetestamente, kunne du have givet fasteren et månedligt beløb for at varetage værgeskabet for børnene. Beløbet trækkes direkte ud af børnenes arv og skal benyttes til børnenes opvækst.

   Fasteren kan ikke få et sådant beløb, når du først er gået bort. Børnenes arv låses nemlig inde på en konto, som ingen har adgang til, før end børnene fylder 18 år.

   Fordele ved et børnetestamente

   Når du opretter et børnetestamente, sikrer du dine børn bedst muligt blandt andet ved:

   • Dine børns fremtid er sikret
   • Du har godkendt de nye "forældre"
   • Du kan sørge for, at de nye "forældre" har økonomi til at opfostre dine børn

   Børnetestamente, testamente

   Børnene får de rette nye forældre

   I børnetestamentet giver du udtryk for dine ønsker i forhold til, hvor børnene skal placeres. Du skriver ligeledes, hvorfor du ønsker, at børnene skal placeres hos den/de respektive personer. Sagsbehandleren lægger stor vægt på det, du har skrevet, og børnene placeres ofte hos dem, du har ønsket.

   Giv værgerne et månedligt beløb af børnenes arv

   Det kan være en stor økonomisk mundfuld pludselig at få ansvaret for et eller flere børn. Desværre kan dette afholde mange fra at takke ja til at få børnene. Der er mange værger, der gerne vil have børnene, men som ikke kan klare det økonomisk.

   Giv værgerne et månedligbeløb af børnenes arv

   Når du opretter et børnetestamente, har du mulighed for at tilgodese børnenes nye værger økonomisk. Du kan tildele værgerne et månedligt beløb på for eksempel nogle tusinde kroner, som skal bruges til børnenes opvækst.

   Pengene kan eksempelvis bruges til at købe tøj, sko eller andet, som børnene har brug for. Beløbet tages af børnenes arv.

   Hvordan opretter du det?

   Der findes mange priser og måder at oprette et børnetestamente på. Fælles for dem alle er, at du skal skrive følgende ind i børnetestamentet:

   • Hvem skal overtage børnene, hvis du går bort (dette er værgerne)?
   • Hvis værgerne ikke kan overtage børnene, hvem skal så overtage børnene?
   • Skal værgerne modtage et månedligt beløb? Hvor meget?

   Jurist/advokat

   Du kan vælge at få en jurist eller advokat til at lave børnetestamentet for dig. Det koster normalt mellem 1.000 og 3.000 kroner for et simpelt dokument.

   Gør det selv

   Du kan også vælge at skrive børnetestamentet helt selv. Det er gratis, men vi fraråder det på det kraftigste. Børnetestamenter er simple dokumenter, men juraen skal være i orden. Hvis juraen er forkert, kan du risikere, at værgerne for eksempel ikke får udbetalt et månedligt beløb af børnenes arv.

   Online børnetestamente

   Du kan også vælge at skrive et børnetestamente online. Dette koster 295 kroner hos Dokument 24. Juraen på vores online børnetestamenter er i orden, og det er ikke særlig svært at oprette.

   Du skal blot besvare 5-8 spørgsmål i vores onlineguide, hvorefter du straks kan få dokumentet tilsendt pr. e-mail.

   Online børnetestamente

   Stadig flere vælger at oprette dokumentet online i stedet for at benytte advokater til det.

   Start dit børnetestamente i dag

   Underskrift

   Når børnetestamentet er oprettet, skal det skrives under. Du kan vælge at skrive det under på to måder: Enten som vidnetestamente eller som et notartestamente.

   Børnetestamente

   Et vidnetestamente er et børnetestamente, der er skrevet under foran to vitterlighedsvidner. Ulempen er, at det måske ikke bliver fundet, hvis du går bort.

   Underskrift med vidner foregår på samme måde, som når du skriver et ”normalt” testamente under. Læs mere om dette her.

   Et notarbørnetestamente er et børnetestamente, der er skrevet under foran en notar. Notaren er en offentlig person, der gemmer dokumentet  i centralregistret for testamenter. Når du går bort, vil notaren finde børnetestamentet frem og sikre, at det bliver iværksat. Oprettelse af notarbørnetestamenter sker på samme måde som underskrift af normale notartestamenter. Læs mere her.

   Du er altid velkommen til at ringe eller skrive til os - så vil vi hjælpe dig med gratis rådgivning. Vi ser frem til at tale med dig!