Billig boligadvokat – guide fra A-Z

Læs om boligadvokat, bolighandel og pris på boligadvokat

En boligadvokat sikrer, at din bolighandel sker korrekt fra A-Z. Boligadvokaten sikrer korrekt købsaftale, gennemgår tilstandsrapport, klarer refusionsopgørelse og meget mere. En boligadvokat kan betragtes som køberrådgiver med speciale i ejendomshandel.

Læs alt om boligadvokater/jurister her:

 1. Hvad koster en boligadvokat?
 2. Hvorfor skal man bruge en boligadvokat?
 3. Dokumenter og betingelser ved en bolighandel
 4. Guide til bolighandel
 5. Bolighandel trin for trin
 6. Begreber ved bolighandel
 7. Yderligere 

Med en boligadvokat/køberrådgiver kan du med ro i maven gennemføre en bolighandel, velvidende at alle juridiske dokumenter og handelsvilkår er på plads og i orden. Når du skal finde en køberrådgiver til at bistå dig i din bolighandel, vil en boligjurist i mange tilfælde være lige så kompetent som en boligadvokat – nogle gange endda mere kompetent, hvis boligjuristen er ekspert på området.

Hvad koster en boligadvokat?

Der er stor forskel på, hvad en boligadvokat koster, og det kan være svært at give en konkret pris på en boligadvokat. Ofte handler det om, hvor meget du skal have hjælp til samt, hvad du har brug for hjælp til. Typisk vil en pris på en boligadvokat være fra 2.500 kr. og opefter. 

Hvad koster en boligadvokat?

 1. Billig boligadvokat?
 2. Boligadvokat priser
 3. Jurist eller advokat til boligkøb?

Billig boligadvokat?

Leder du efter en billig boligadvokat? Hos Dokument 24 tilbyder vi dygtige jurister og ejendomsmæglere, der har samme kompetencer som en erfaren boligadvokat. Priserne starter fra 2.500 kr.

Hvis det er svært at finde en billig boligadvokat, kan du vælge en jurist med speciale i bolighandel i stedet. Selvom det ikke er umuligt at finde en billig boligadvokat, har boligadvokater flere omkostninger end jurister, hvilket betyder, at de ofte dyrere. Boligadvokater har f.eks. omkostninger til at opretholde advokatbestalling, hvilket jurister ikke har. 

Juristerne har samme grunduddannelse som boligadvokaterne, så hvis du leder efter en advokat til boligkøb, vil en jurist eller ejendomsmægler ofte være lige så kompetent og ikke mindst billigere end en boligadvokat. 

Boligadvokat priser

Prisen på en boligadvokat afhænger af, hvad du har brug for hjælp til. Hos Dokument 24 tilbyder vi boligjurister og ejendomsmæglere til at bistå dig i din bolighandel, så du kan få kompetent køberrådgivning til billigere priser end en boligadvokat. 

Priser for tinglysning af skøde starter fra 2.500 kr. Mangler du en jurist eller ejendomsmægler til boligsalg, kan vi selvfølgelig også hjælpe.

Leder du efter pris på en boligadvokat – og måske en billig boligadvokat – så bør du måske i stedet overveje, om du kan bruge en anden køberrådgiver. Som tidligere nævnt, er boligadvokater ofte dyrere end f.eks. en jurist eller ejendomsmægler.

Hvad end du skal bruge en rådgiver til salg eller købsaftaler, køberrådgivning, gennemgang af juridiske dokumenter eller hele pakken, kan du finde en kompetent boligjurist gennem os. Du kan læse mere om vores priser her.

Jurist eller advokat til boligkøb?

Det giver rigtig god mening at investere i hjælp og rådgivning fra en boligjurist eller advokat til boligkøb, da det kan have store økonomiske konsekvenser, hvis du lader være. 

Hos Dokument 24 tilbyder vi jurister eller ejendomsmæglere i stedet for advokater til bolighandel. Det gør vi, fordi det er billigere for dig, og fordi en dygtig en jurist eller ejendomsmægler med speciale i bolighandel er lige så kompetent som en boligadvokat. 

Hvorfor skal man bruge en boligadvokat?

Vi har samlet 5 gode grunde til, hvorfor man bør gøre brug af en boligadvokat eller anden køberrådgiver. 

Hvorfor bruge en boligadvokat?

 1. Rådgivning: En køberrådgiver i form af f.eks. en boligadvokat eller boligjurist giver dig professionel og kompetent køberrådgivning, så du er sikret bedst muligt i din bolighandel.
 2. Juridisk sikkert: Du er sikker på, at den juridiske dokumentation er på plads, så der ikke opstår pludselige og ubehagelige overraskelser.
 3. Købers advokat: En køberrådgiver tager sig af forhandlinger ved din bolighandel og er på din side. Ofte vil en ejendomsmægler have sælger som prioritet, så hvis du står over for at skulle købe en ejendom, er det en god idé at have en boligadvokat eller jurist ved din side.
 4. Tidsbesparende: Du sparer tid – eksempelvis på indhentning af dokumenter, forhandlinger samt korrespondance mellem ejendomsmægler og bank. Dette står din køberrådgiver for.
 5. Overblik: Køberrådgiveren holder overblik over alle dokumenter, så du ikke skal gøre det.

Dokumenter og betingelser ved en bolighandel

En bolighandel eller ejendom er lig med en købsaftale med mange forskellige juridiske dokumenter, hvorfor man bl.a. bør anskaffe en boligadvokat, jurist eller anden rådgiver der kan gennemgå dem.

Dokumenter og betingelser

I dokumenterne fremgår bl.a. vilkår og betingelser for bolighandlen. Vi har samlet nogle af de typiske dokumenter samt betingelser, du skal have styr på, når du står over for en bolighandel eller ejendomshandel. Vær dog opmærksom på, at der kan være flere dokumenter ved et boligkøb og -salg end dem, som er beskrevet nedenfor. 

 1. Købsaftale
 2. Ejerskifteforsikring
 3. Tinglysning af skøde
 4. Tingbogsattest
 5. Salgsopstilling
 6. BBR-meddelelse
 7. Ejendomsdatarapport
 8. Tilstandsrapport
 9. Elinstallationsrapport
 10. Energimærkningsrapport
 11. Refusionsopgørelse
 12. Fortrydelsesret

Købsaftale

Købsaftalen er selve kontrakten mellem køber og sælger ved en bolighandel (eller anden handel af værdi). Købsaftalen indeholder en masse betingelser og handelsvilkår, som man skal være opmærksom på og indforstået med, hvorfor man bør lade en kompetent rådgiver, såsom en boligadvokat, boligjurist eller ejendomsmægler, gennemgå sin købsaftale.

 1. Advokat til købsaftale – pris
 2. Husk advokatforbehold og få hjælp af en advokat til købsaftale

Advokat til købsaftale – pris

Når du skal købe, er det ofte sælgers mægler, som står for at udarbejde købsaftalen. Sælgers mægler repræsenterer kun sælger, og du bør derfor finde en jurist eller advokat til din købsaftale, så du som køber også repræsenteres i bolighandlen. Købers advokat (eller anden rådgiver) er nemlig lige så vigtig som sælgers mægler. 

Hvis det kun er købsaftalen, der skal gennemgås, vil en jurist eller boligadvokat, som gennemgår din købsaftale, som regel have en pris fra ca. 5.000 kr. og opefter. 

Husk advokatforbehold og få hjælp af en advokat til købsaftale

Vi anbefaler, at du søger om advokatforbehold ifm. din købsaftale. Skrives et advokatforbehold ind i købsaftalen, betyder det nemlig, at din boligadvokat eller anden køberrådgiver har lov til at gennemgå hele købsaftalen, så du er sikker på, at alt er som det skal være. Derudover er det først, når din boligadvokat (eller anden køberrådgiver) underskriver købsaftalen, at den er endeligt godkendt. 

Uanset om du skal købe en andelsbolig, ejerlejlighed eller et hus eller sommerhus, skal købsaftalen være på plads. Læs mere om købsaftaler ved bolighandler her

Ejerskifteforsikring

Med en ejerskifteforsikring er både sælger og køber forsikret i bolighandlen. En ejerskifteforsikring kan først tegnes, når der er udarbejdet en tilstandsrapport og elinstallationsrapport. Ejerskifteforsikringen dækker nemlig de fejl og mangler, som ikke er at finde i tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten. 

Det er ikke lovpligtigt at have en ejerskifteforsikring, men en rigtig god ide, fordi forsikringen dækker både køber og sælger. 

Det er som oftest sælger, der indhenter tilbud på en ejerskifteforsikring, men udgifterne deles mellem køber og sælger. Hvis køber vil have en anden ejerskifteforsikring, som er dyrere end den sælger har hentet tilbud på, er det køber, der betaler differencen. Typisk vil en ejerskifteforsikring dække i 5 år, men det er også muligt at tegne en udvidet ejerskifteforsikring, som ofte dækker i op til 10 år. Læs mere om ejerskifteforsikring her

Tinglysning af skøde

Skødet udarbejdes på baggrund af din købsaftale og er det dokument, som beviser, at du ejer en fast ejendom. Derfor skal du få tinglyst dit skøde, når du skal købe ejendom, så handlen er juridisk gyldig, og så du står som retmæssig ejer af ejendommen. 

Tinglysning af skødet

Ved tinglysning af skøde bliver overdragelsen af ejendommen officiel, og du bliver registreret som ejer af ejendommen. I et skøde kan du finde informationer på, hvornår ejendommen blev overdraget, hvor meget ejendommen kostede, lokationen på ejendommen mv. Tinglysning af skødet gør, at du som køber er sikret ift. eksempelvis svindel fra sælgers side. 

Med rådgivning fra en jurist eller boligadvokat til skøde, er du sikker på, at tinglysning af skødet sker korrekt. Læs mere om tinglysning af skøde her

Tingbogsattest

En tingbogsattest beskriver, hvad der på ejendommen er registreret i Tingbogen. I Tingbogen står der eksempelvis, hvor stor ejendommen er, samt hvem der ejer ejendommen. Det er også i Tingbogen, at du kan tjekke, hvorvidt der er gæld i ejendommen, og det er også her, at tinglysning af skødet registreres. 

I Tingbogen finder du desuden, hvilke tinglyste servitutter, pantebreve og andre hæftelser, der er i ejendommen. En boligadvokat vil gennemgå tingbogsattesten grundigt, så du er sikker på, at du overholder alle betingelser, der står i den. Læs mere om Tingbogen her.

Salgsopstilling

I en salgsopstilling vil du kunne læse stort set alt om boligen. Salgsopstillingen er ofte det første, du ser, når du står over for en bolighandel, da den fungerer som salgspræsentation. I salgsopstillingen vil du bl.a. kunne se ejendommens kontantpris, ejerudgifter, grundværdi og ejendomsværdi, matrikelnummer, boligareal og meget andet. 

BBR-meddelelse

BBR står for Bygnings- og boligregistret. En BBR-meddelelse er en udskrift med oplysninger vedrørende ejendommen, som er registreret i Bygnings- og boligregistret hos kommunen. BBR-meddelelsen kan tilgås af alle, da den er offentlig.

En BBR-meddelelse indeholder bl.a. oplysninger såsom

 • Ejendommens opførelsesår
 • Årstal for evt. om- og tilbygning
 • Boligareal
 • Samlet boligareal
 • Bebygget areal
 • Samlet erhvervsareal
 • Arealet af kælderen
 • Arealet af udestuen
 • Arealet af den udnyttede tagetage
 • Antallet af værelser
 • Tagdækningsmateriale
 • Tekniske forhold

Dette er ikke en komplet liste, men blot nogle af de typiske oplysninger i en BBR-meddelelse. Det er dit ansvar som ejer af ejendommen at holde oplysningerne i BBR-meddelelsen opdateret, da BBR-meddelelsen indeholder oplysninger både fra kommunen og ejeren af ejendommen. 

Ejendomsdatarapport

Ejendomsdatarapporten indeholder en masse oplysninger om ejendommen. Det er i ejendomsdatarapporten, at du finder ejendomsoplysninger om eksempelvis kloakforhold, jordforurening, olietanke og meget mere. I ejendomsdatarapporten finder du også bilag såsom tilstandsrapport, energimærke og elinstallationsrapport. 

Tilstandsrapport

En tilstandsrapport beskriver en boligs fysiske tilstand. Tilstandsrapporten udarbejdes af en beskikket bygningssagkyndig (godkendt af Erhvervs- og byggestyrelsen) og er baseret på den bygningssagkyndiges bygningsgennemgang. I en tilstandsrapport vil boligens synlige fejl og mangler fremgå. En tilstandsrapport må maks. være 6 måneder gammel, når køber modtager den. 

Udarbejdelse af Tilstandsrapport

I tilstandsrapporten bruges et særligt vurderingssystem til at kategorisere boligens fejl og mangler. Vurderingssystemet består af fire farver: sort, grå, gul og rød. Sort er mulige skader, grå er mindre alvorlige skader, gul er alvorlige skader, og rød er kritiske skader. Tilstandsrapporten giver på den måde køber et indblik i, hvorvidt der er skader på boligen, hvor alvorlige de er, og om de skal udbedres med det samme, eller om det kan vente lidt. Læs mere om tilstandsrapport  her.

En tilstandsrapport består af

 • Resultatet af den bygningssagkyndige gennemgang og eftersyn af boligen samt karaktergivning af delene på bygningen.
 • Bygningskonstruktion og andre oplysninger, som skal bruges til at tegne ejerskifteforsikringen.
 • Egne oplysninger om boligens fejl og mangler samt bemærkninger vedrørende ejendommen.

Det er sælgers ansvar at bestille en tilstandsrapport. Tilstandsrapporten er ikke lovpligtig, men da den er en nødvendighed for at kunne tegne en ejerskifteforsikring, vil man som oftest bestille en tilstandsrapport, når man står over for en bolighandel. Man laver tilstandsrapporter og eftersyn på huse, sommerhuse og ejerlejligheder. Vær dog opmærksom på, at man sjældent bestiller tilstandsrapporter på ejerlejligheder, da man i så fald skal gennemgå ejerlejlighedens fælleseje. 

Elinstallationsrapport

En elinstallationsrapport er en gennemgang af alle elinstallationerne i en bolig.  I elinstallationsrapporten fremgår, hvorvidt elinstallationerne i bygningen er lovlige, og om de fungerer, som de skal. En elinstallationsrapport er sammen med tilstandsrapporten grundlaget for, at man kan tegne en ejerskifteforsikring. Elinstallationsrapporten skal udarbejdes af en autoriseret elinstallatør. 

Ligesom i tilstandsrapporten, kategoriseres elinstallationerne i elinstallationsrapporten på en særlig skala, så man får indblik i alvorligheden af eventuelle skader, fejl og mangler. Når du lader en boligadvokat eller anden køberrådgiver gennemgå elinstallationsrapporten, får du et overblik over, hvorvidt og hvor snarligt, eventuelle ulovlige elinstallationer, eller elinstallationer som ikke er ordentligt funktionsdygtige, bør udbedres. 

Energimærkningsrapport

Det er lovpligtigt, at en bolig er energimærket. Derfor skal der ved et ejendomssalg udarbejdes en energimærkningsrapport af en godkendt energikonsulent. Energimærkningsrapporten giver et overblik over energiforbruget i boligen og fortæller bl.a., hvad ejendommens aktuelle energiforbrug er, samt hvad man kan gøre for at forbedre energiforbruget. 

Hvis man står over for et hussalg, er det op til ejeren at få boligen energimærket. Det betyder, at køber har ret til at få foretaget en energimærkning af boligen, såfremt sælger ikke har gjort det – og det skal gøres på sælgers regning. Er der i stedet tale om energimærkning af en lejlighed, er det op til ejerforeningen eller andelsforeningen at få foretaget energimærkningen. 

Når en energikonsulent udfører en energimærkning, gennemgår han/hun døre, vinduer, varmesystem og isolering i boligen. Energimærket kan være gyldigt i alt fra 5, 7 og 10 år. Gyldigheden afhænger af, hvornår energimærket er udarbejdet.

Refusionsopgørelse

Refusionsopgørelsen er en opgørelse over sælgers forbrug af eksempelvis varme, vand og el, som er betalt aconto forud for overtagelsesdagen, når køber skal overtage boligen. Man foretager refusionsopgørelsen på selve overtagelsesdagen, og som oftest aflæses målerne i fællesskab mellem sælger og køber. I købsaftalen står der, hvem der skal udforme refusionsopgørelsen.

Med en refusionsopgørelse er både sælger og køber sikre på, at de kun betaler for deres eget forbrug. Det betyder, at sælger i nogle tilfælde skal betale penge tilbage til køber, eller at køber skal betale penge tilbage til sælger. En boligadvokat eller jurist kan gennemgå refusionsopgørelsen og sikre, at alt er som det skal være.

Fortrydelsesret

Ved boligkøb har du som køber fortrydelsesret i henhold til loven om forbrugerbeskyttelse. Du har dog kun fortrydelsesret i seks hverdage, og det gælder fra dagen, hvor købsaftalen blev underskrevet – man har derfor altid en weekend (og eventuelle helligdage) til rådighed. Prisen for fortrydelse af en bolighandel er 1% af købesummen.

Hvis du som køber skal fortryde en bolighandel, skal det skriftligt ske til sælger eller til sælgerens ejendomsmægler eller anden repræsentant. Det er vigtigt, at du som køber betaler den ene procent af købesummen, inden fortrydelsesfristen på seks hverdage er udløbet. Hvis ikke du som køber overholder denne frist, vil du nemlig være bundet af købsaftalen og din underskrift på denne.

Du kan dog undgå at betale 1% af købesummen, hvis du sørger for at få skrevet et advokatforbehold ind i købsaftalen. Har du fået et advokatforbehold skrevet ind i købsaftalen,  kan du nemlig godt have skrevet under på købsaftalen og stadig komme ud af handlen, såfremt din boligadvokat eller anden køberrådgiver finder anledning til, at handlen bør annulleres. Det gælder også, selvom fortrydelsesretten på de seks hverdage er overskredet.  

Du kan læse mere om fortrydelsesfrist og fortrydelsesret her.

Guide til bolighandel fra A-Z

Er du i tvivl om, hvordan en bolighandel forløber? Nedenfor kan du læse en guide til, hvad der sker, når du har indgået en købsaftale, og du skal bruge en advokat til ejendomshandel eller boligkøb, som kan gennemgå aftalen og samtlige bilag og dokumenter.

Guide til bolighandel

Når man indgår en bolighandel eller ejendomshandel, kan man opdele forløbet i to overordnede faser med hver deres underfaser. I den første fase indgår køber og sælger en købsaftale, hvor alle handelsvilkår og betingelser fastlægges. Her fastsættes eksempelvis prisen på boligen og datoen for overtagelse, og det er også i denne første fase, at man som oftest tegner en ejerskifteforsikring. 

I anden fase bliver det lidt mere teknisk, og her skal man berigtige handlen. Det er bl.a. i denne fase, at man udarbejder og gennemgår refusionsopgørelsen, og det er også her, at skødet skal tinglyses, og købesummen skal overføres. Igennem hele forløbet ved en bolighandel, er det en rigtig god idé at have en boligadvokat eller anden juridisk rådgiver ved sin side.

 1. Find en advokat til bolighandel
 2. Bolighandel trin for trin

Find en advokat til bolighandel 

I første fase, når du har indgået en købsaftale, bør du som noget af det første kontakte en køberrådgiver, eksempelvis i form af en boligadvokat, boligjurist eller ejendomsmægler, som kan hjælpe dig med din bolighandel. 

Hvad end du skal købe bolig eller ejendom, vil en boligadvokat, boligjurist eller ejendomsmægler bistå dig gennem processen og bl.a. læse købsaftalen igennem. Din boligadvokat vil kunne rådgive dig i hvert et trin i bolighandlen, så du er sikker på, at bolighandlen forløber optimalt.

Hvad koster advokat ved boligkøb?

Dette spørgsmål går mange gange igen, og der er ikke et entydigt svar på det, da det afhænger af mængden af hjælp, du har brug for. Du kan læse mere om priser samt forskellene mellem rådgivning fra en jurist eller advokat ved boligkøb her. Uanset hvad, bør du, når du skal købe bolig eller fast ejendom, få hjælp fra en advokat eller jurist, så du er sikret gennem hele bolighandlen. 

Bolighandel trin for trin

Nedenfor kan du læse om bolighandlen trin for trin, så du får en forståelse af, hvordan forløbet ved en bolighandel foregår. Det giver dig også et indblik i, hvorfor det er en god ide at benytte sig af en jurist eller advokat ved køb af fast ejendom.

Bolighandel advokat trin for trin

 1. Forhandling og underskrivning af købsaftalen
 2. Juridisk sagsbehandling af bolighandlen
 3. Tinglysning af skøde og refusionsopgørelse
 4. Overdragelse af nøgler: Nu er du den officielle ejer

Forhandling og underskrivning af købsaftalen

 • Forhandling: Allerførst forhandles vilkår og pris på boligen mellem sælger og køber.
 • Bestil købsaftale: Dernæst er det tid til bestilling af købsaftale. Det er her, du bør finde en boligadvokat, boligjurist eller ejendomsmægler, der kan hjælpe dig med din bolighandel.
 • Advokatforbehold: I købsaftalen indskrives et fuldstændigt advokatforbehold samt bankforbehold, så både din boligadvokat, din bank og du selv kan gennemgå købsaftalen.
 • Fortrydelsesfrist: På dette tidspunkt i bolighandlen har du en fortrydelsesret på seks hverdage, hvis du skulle ønske at frabede dig at købe boligen (medmindre du har sørget for at indskrive et advokatforbehold i købsaftalen).
 • Underskrive købsaftale: Du og sælger underskriver købsaftalen, hvorefter den er juridisk bindende – vær opmærksom på, at købsaftalen først træder i kraft, når I begge har underskrevet den. Det betyder, at sælger helst skal underskrive hurtigst muligt, da du ellers kan risikere at stå i en situation, hvor boligen bliver solgt til en anden.

Juridisk sagsbehandling af bolighandlen

 • Send underskrevne dokumenter: Når købsaftalen er underskrevet af både køber og sælger, sender ejendomsmægleren alle juridiske dokumenter og papirer til din boligadvokat eller anden rådgiver. 
 • Gennemgå papirer: Din boligadvokat gennemgår købsaftalen og alle juridiske dokumenter og indhenter eventuelt manglende papirer og oplysninger. 
 • Finde unævnte forhold/oplysninger: Herefter gør din boligadvokat eller anden boligrådgiver dig opmærksom på de eventuelle forhold eller oplysninger, som ikke er nævnt i aftalen. Dernæst vil din boligadvokat udarbejde en godkendelsesskrivelse. Her vil der stå, hvilke vilkår der skal være på plads og opfyldes, før bolighandlen endeligt kan godkendes. 

Tinglysning af skøde og refusionsopgørelse

 • Tinglyse skøde: Sælger giver fuldmagt til dig som køber, så du kan tinglyse skødet. En boligadvokat eller boligjurist vil kunne bistå dig i tinglysning af skødet. 
 • Du ejer ejendommen: Når skødet er tinglyst, er du den officielle ejer af ejendommen. 
 • Refusionsopgørelsen foretages på overdragelsesdagen mellem sælger og dig som køber.
 • Gennemgang af refussionsopgørelse: Herefter bør refusionsopgørelsen gennemgås af en boligadvokat eller boligjurist. Ofte vil du også kunne få hjælp til at udarbejde refusionsopgørelsen af din respektive køberrådgiver. 

Overdragelse af nøgler: Nu er du den officielle ejer

 • Overdrage nøgler: Når refusionsopgørelsen ligger klar, og tinglysning af skødet er på plads, er det tid til, at du får overdraget nøglerne. 
 • Officiel ejer: Når nøglerne er overdraget, er ejendommen din, og du er nu officiel ejer.
 • Mulighed for indsigelser/kontakte sælger: Skulle der opstå yderligere spørgsmål, eller opdager du fejl og mangler ved ejendommen, som ikke fremgår af købsaftalen, har du ofte mulighed for at kontakte din køberrådgiver igen, så han/hun kan foretage en vurdering heraf. 

Typer af bolighandler

Uanset hvilken type af bolighandel, du står over for, er det en god ide at have en boligadvokat eller en jurist som rådgiver, så du er sikker på, at bolighandlens forløb foregår, som det skal. Herunder kan du læse om de forskellige typer af bolighandler, hvor du bør få hjælp fra en køberrådgiver.

 1. Huskøb
 2. Ejerlejlighed
 3. Andelsbolig og andelslejlighed
 4. Forældrekøb
 5. Omvendt forældrekøb
 6. Familieoverdragelse
 7. Sommerhuskøb
 8. Landbrugsejendom og landejendom
 9. Byggegrund
 10. Projektkøb
 11. Erhvervsejendom
 12. Udlejningsejendom

Huskøb

Ved huskøb foregår bolighandlen som beskrevet i vores guide til bolighandel. Man bør altid finde en køberrådgiver i form af en jurist eller advokat til hushandel, så både købsaftale og andre juridiske dokumenter i form af tilstandsrapport, refusionsopgørelse og skøde er på plads. 

 1. Skal man have en advokat, når man køber hus?
 2. Hvad koster advokat til huskøb?
 3. Skal man have en advokat ved hussalg?

Skal man have en advokat, når man køber hus?

En hushandel uden advokat eller jurist kan koste dig dyrt, hvis ikke du har et juridisk overblik samt ekspertise inden for huskøb og hussalg. Det kan du læse mere om her.

Advokat Huskøb?

Der er mange juridiske dokumenter at holde styr på, når man skal købe hus; købsaftale, ejendomsdatarapport, tilstandsrapport og meget mere. Det er derfor en god ide at alliere dig med en jurist eller advokat ved køb af hus, så købsaftalen og alle andre juridiske dokumenter er i orden, og at du er sikret bedst muligt i aftalen.

Hvad koster advokat til huskøb?

Når du skal finde en jurist eller advokat ved huskøb, der kan rådgive dig under processen, afhænger prisen af, hvor meget rådgivning samt hvilken type af rådgivning, du har brug for. Leder du efter en billig advokat til huskøb og en pris herpå, kan du læse mere om prisen på en boligjurist eller boligadvokat øverst på siden.

Skal man have en advokat ved hussalg?

Uanset om du står over for et huskøb eller et hussalg, er det en god ide at lade dig rådgive af en advokat eller jurist, der har ekspertise inden for området. Er du sælger har du dog også ofte din ejendomsmægler som rådgiver, og i mange tilfælde kan en dygtig og erfaren ejendomsmægler være lige så kompetent som en advokat eller jurist. 

Med en jurist, ejendomsmægler eller boligadvokat til salg af bolig får du sparring og er på din side af købsaftalen sikret, så bolighandlen er så fordelagtig som mulig for både dig som sælger samt køber. 

Ejerlejlighed

Skal du købe en ejerlejlighed, er der flere fokuspunkter, du bør være opmærksom på. Det er derfor en god ide at alliere dig med en jurist eller advokat, når du skal købe en ejerlejlighed, så du med sikkerhed får det fulde overblik over de vigtige fokuspunkter.

 1. Få hjælp fra en advokat ved køb af ejerlejlighed
 2. Fokuspunkter ved køb af ejerlejlighed

Få hjælp fra en advokat ved køb af ejerlejlighed

Ligesom ved et huskøb, er det vigtigt, at alle de juridiske dokumenter er på plads. Derfor bør du få hjælp fra en jurist eller advokat, når du skal købe en ejerlejlighed, så du er sikker på, at købsaftalen er, som den skal være. 

Når du køber en ejerlejlighed får du eksempelvis et skøde, som skal tinglyses, lige så vel som der i tilfælde af oprettelsen af en ejerskifteforsikring, skal udarbejdes en tilstandsrapport. 

Fokuspunkter ved køb af ejerlejlighed

Når du køber en ejerlejlighed, skal du være opmærksom på, at lejligheden hører til en selvstændig ejendom. Dermed køber du altså en andel af den hovedejendom, som din ejerlejlighed hører til og er en del af. Det betyder, at du bliver medlem af ejendommens ejerforening, og du skal derfor være opmærksom på, hvilke pligter ift. vedligeholdelse af hovedejendommen, det medfører. 

Andelsbolig og andelslejlighed

Når du skal købe en andelsbolig eller andelslejlighed, er det som en del af en ejendom, der drives og ejes i fællesskab med flere mennesker; en andelsforening. Det er altså en noget anden boligtype end hus og ejerlejlighed, og der er derfor nogle særlige dokumenter og betingelser, du bør være opmærksom på.

Det er altid en god ide at gøre brug af en jurist eller advokat til andelsboligkøb, så der er styr på alle juridiske dokumenter, vilkår og betingelser omkring din andelsbolig eller andelslejlighed. Har du mulighed for eksempelvis at finde en jurist eller advokat med speciale i andelsboliger, er du sikker på, at du er rigtig godt stillet, når du står over for andelsboligkøb.

 1. Hvorfor advokat ved køb af andelsbolig?
 2. Advokat til andelsbolig – Hvad er vigtigt at være opmærksom på?

Hvorfor advokat ved køb af andelsbolig?

Du bør anskaffe en køberrådgiver i form af jurist eller advokat til andelsboligkøb – det gælder altså også, hvis du skal købe andelslejlighed. Det er både ift. gennemgang af købsaftale, tinglysning af skøde og andre juridiske dokumenter, men også særlige betingelser og vilkår i forbindelse med andelsboligkøb. 

Hvorfor advokat ved andelsbolig køb?

Når du får hjælp fra en jurist eller boligadvokat til køb af andelsbolig, er du sikker på, at du er stillet så fordelagtigt i aftalen som muligt. 

Advokat til andelsbolig – Hvad er vigtigt at være opmærksom på?

Når du skal købe andelsbolig eller andelslejlighed, bør du sørge for at undersøge valuarvurderingen af andelsforeningen samt andelsforeningens lån og opsparing. 

Når du skal undersøge andelsforeningens valuarvurdering, lån og opsparing, bør du lade en køberrådgiver gennemgå det med dig, så du er sikker på, at du ikke overser vigtige informationer. 

Uanset hvad er det en god ide at have en jurist eller advokat ved hånden, når du køber andelsbolig, så både købsaftalen og de resterende dokumenter er på plads, og så du er sikret bedst muligt i aftalen. 

Forældrekøb

Forældrekøb betyder, at du som forældre køber en bolig til dit barn/dine børn, som de så kan leje. Det er eksempelvis fordelagtigt, hvis du har børn som studerer, og som har brug for et sted at bo imens. Ved forældrekøb er der flere ting, du bør være opmærksom på, så både du og dine børn er indforstået med lejeaftalen.

 1. Retningslinjer for forældrekøb
 2. Fordele ved forældrekøb
 3. Advokat ved forældrekøb

Retningslinjer for forældrekøb

Når du køber en bolig som forældrekøb, fungerer selve bolighandlen ligesom ved køb af ejerlejlighed eller andelsbolig (afhængig af hvad du køber). Der skal altså både udarbejdes en købsaftale, tinglysning af skøde osv., hvorfor du bør inddrage en advokat eller jurist.

Da et forældrekøb fungerer som udlejning til dine børn, er det desuden vigtigt at få en lejekontrakt på plads, så både du og dine børn er indforstået med lejeforholdet.  Det kan være en god ide at benytte en jurist eller advokat til lejekontrakt, så du er sikker på, at alt er på plads. 

Fordele ved forældrekøb

Der er flere fordele ved forældrekøb. Som nævnt er det fordelagtigt, hvis du har børn, som studerer. Det, som gør det særligt fordelagtigt, er, at du kan justere huslejen (og f.eks. sætte huslejen på et lidt billigere niveau end ellers), og derudover kan dine børn også søge om boligstøtte. Du skal dog have for øje, at du kan blive beskattet, hvis huslejen er for lav. 

Advokat ved forældrekøb

Ligesom ved alle andre bolighandler, bør du lade en jurist eller boligadvokat bistå dig i din bolighandel. Forældrekøb er ofte i form af ejerlejlighed eller andelsbolig, hvorfor der kan opstå mange juridiske spørgsmål, som du har brug for svar og sparring på. Uanset om du står over for forældrekøb af ejerlejlighed eller andelsboligkøb, bør du få en boligadvokat eller jurist til at gennemgå handelsaftalen.  

Der er flere ting, du bør være opmærksom på i forbindelse med forældrekøb. Dem kan du læse mere om her

Omvendt forældrekøb

Et omvendt forældrekøb betyder, at du køber en bolig til dine forældre. Et omvendt forældrekøb kan fungere på mange måder; man kan købe sine forældres bolig, man kan leje sin bolig ud til sine forældre, eller man kan købe en bolig til sine forældre. 

Det betyder imidlertid også, at man ligesom ved andre typer af køb, skal have udarbejdet en købsaftale og dertilhørende dokumenter, hvis man skal lave et omvendt forældrekøb. Derfor er det en god ide at alliere sig med en advokat eller jurist, når du står over for et omvendt forældrekøb. 

  Fordele ved omvendt forældrekøb

  Omvendt forældrekøb har – ligesom et almindeligt forældrekøb – en række fordele. Disse fordele gælder både for barnet og forældrene. Først og fremmest giver et omvendt forældrekøb forældrene et sted at bo. Derudover fungerer det som en investering, fordi man investerer i fast ejendom. 

  Barnet får en fordel i form af et arveforskud, mens forældrene får en fordel i form af boligydelse – en ydelse de ellers ikke ville have adgang til, hvis de ejede boligen. 

  Du kan læse mere om omvendt forældrekøb og fordelene ved det her

  Familieoverdragelse

  Det kaldes en familieoverdragelse, når man overdrager sin bolig til et familiemedlem. Det gælder dog kun nogle familiemedlemmer og inkluderer eksempelvis ikke søskende. En familieoverdragelse kan foregå på forskellige måder, herunder familielån og familiehandel. 

  En familieoverdragelse kan foretages på alle typer af boliger, men som oftest er det ved sommerhus eller forældrekøb, og det er en måde, hvorpå du nemt kan flytte midler mellem generationer. Du kan læse mere om familieoverdragelse her

  Sommerhuskøb

  Selvom de fleste sommerhuse fungerer som fritidsboliger, og at man derfor sjældnet må bo i et sommerhus hele året rundt, er mange af de juridiske dokumenter i forbindelse med et sommerhuskøb magen til dem, der skal udarbejdes, ved almindeligt huskøb. 

  Nedenfor forklarer vi, hvorfor det er en god ide at bruge en jurist eller boligadvokat ved køb af sommerhus.

  Skal man bruge advokat ved køb af sommerhus?

  Ligesom ved huskøb eller køb af lejligheder, er der både mange overvejelser og beslutninger, der skal træffes, ligesom der er mange juridiske dokumenter at holde styr på under købsprocessen. Ved at alliere dig med en jurist eller advokat ved køb af sommerhus, er du sikret hele vejen igennem.

  En jurist eller advokat kan hjælpe dig med dit sommerhuskøb og gennemgå både købsaftalen og de mange andre papirer med vilkår og betingelser. Ligesom ved andre købsaftaler, bør du få skrevet et advokatforbehold ind, så din rådgiver kan tilgå købsaftalen, selvom du har skrevet under på den. 

  Landbrugsejendom og landejendom

  Står du over for at skulle købe en landbrugsejendom eller en landejendom? Så er der flere ting, du bør være opmærksom på. En landbrugsejendom betegner en ejendom med et grundareal som er større end 20.000 kvadratmeter (altså 2 hektar) og er omfattet af landbrugsloven. 

  En landejendom er derimod et nedlagt landbrug og er ikke omfattet af landbrugsloven, idet landejendommen ikke har landbrugspligt. En landejendom er mindre end 20.000 kvadratmeter (altså 2 hektar).

  Når du skal købe en landbrugsejendom eller landejendom er der mange juridiske dokumenter, der skal gennemgås (herunder landbrugspligt og bopælspligt) – og ofte flere end ved almindeligt huskøb. Derfor bør du få hjælp af en boligjurist eller boligadvokat, som kan bistå dig, når du skal købe en landbrugsejendom eller landejendom.

  Byggegrund

  Har du fundet den perfekte byggegrund til dit næste drømmehjem? Så er det en god ide at få en boligadvokat eller jurist til at kigge købsaftalen igennem for at sikre, at du ikke ender med at købe en grund, hvor du er begrænset ift. servitutter, betingelser, rettigheder og lokalplaner. 

  Du bør derfor alliere dig med en køberrådgiver, når du skal købe en byggegrund, så du er sikker på, at du ikke får en ubehagelig overraskelse, efter du har købt din grund. Så kan du med ro i sindet bygge dit nye drømmehjem på en grund, hvor du ved, at alt er i orden.

  Projektkøb

  Når du står over for et projektkøb, har du sjældent mulighed for at se det endelige resultat, før du skriver under på din købsaftale. Et projektkøb betegner nemlig købet af en bolig, som er under opbygning. Oftest er der tale om projektkøb i forbindelse med en ejerlejlighed, rækkehus eller hus. 

  Er du på vej til at kaste dig ud i et projektkøb, er det derfor en god ide at have en boligadvokat eller jurist til at gennemgå købsaftalen og dertilhørende juridiske dokumenter. Der kan nemt opstå forsinkelser eller udskydelser i byggeprojektet, og der kan være mange forskellige vilkår og betingelser, som du skal være indforstået med, når du indgår en købsaftale om et projektkøb. 

  Erhvervsejendom

  Skal du købe en ejendom til erhverv? Så er der flere ting at være opmærksom på, eksempelvis lokalplan, beliggenhed, servitutter osv. Med hjælp fra en boligadvokat eller boligjurist har du mulighed for at sikre dig, at købsaftalen og dertilhørende juridiske dokumenter er i orden. 

  Når du skal købe erhvervsejendom, vil du opleve, at der hverken tegnes en ejerskifteforsikring eller udarbejdes en tilstandsrapport. Derfor er det eksempelvis en god ide at få udarbejdet en byggeteknisk rapport. Der er derudover en række andre hensyn, som er værd at tage med i sine overvejelser; hensyn som en boligadvokat eller boligjurist vil hjælpe dig med at gennemgå, forklare og træffe beslutninger om. Du bør derfor alliere dig med en jurist eller advokat til ejendomshandel. 

  Udlejningsejendom

  Det ligger næsten i navnet. En udlejningsejendom betegner en ejendom, som du udlejer – for at opnå et økonomisk afkast. Der er flere aspekter ved køb af en udlejningsejendom, som du bør have for øje, hvorfor du bør finde en køberrådgiver i form af f.eks. en advokat eller jurist. 

  Ved køb af udlejningsejendomme bliver der hverken tegnet en ejerskifteforsikring eller udarbejdet en tilstandsrapport. Derimod vil sælgeren af udlejningsejendommen ofte få indskrevet en såkaldt ansvarsfraskrivelsesklausul i købsaftalen. Det betyder, at sælgeren fraskriver sig ansvaret for fejl og mangler i enhver henseende. For at være sikker på, at du ikke ender ud med at skrive under på en købsaftale, hvor du risikere at brænde nallerne, bør du derfor lade en køberrådgiver bistå dig gennem din bolighandel. 

  Derudover er det en god ide at få en jurist eller advokat med speciale i lejeloven til at gennemgå din købsaftale og efterfølgende lejekontrakt.

  Advokat til boligsalg

  Hvis du skal sælge din bolig, er der ligesom ved køb af bolig en række ting, du bør være opmærksom på. Du skal bl.a. have bestilt en tilstandsrapport, så du og køber kan tegne en ejerskifteforsikring, og der skal også være styr på købsaftalen, så du er sikret på alle parametre. 

  Derudover bør som sælger få indskrevet et ejendomsforbehold i købsaftalen. Derfor giver det altid god mening enten at få hjælp fra sin ejendomsmægler eller få hjælp fra en jurist eller advokat ved boligsalg.

  1. Boligadvokat ved salg af bolig?
  2. Advokat – priser ved hussalg

  Boligadvokat ved salg af bolig?

  Ofte er det din ejendomsmægler, som hjælper dig gennem et boligsalg, og der er derfor ikke nødvendigvis behov for en advokat ved boligsalg. Som tidligere nævnt, er mægler nemlig sælgers mand/rådgiver. Hos Dokument 24 tilbyder vi både jurister og ejendomsmæglere, som kan bistå dig, når du skal sælge din bolig. 

  Advokat – priser ved hussalg

  Som nævnt er der ikke altid behov for en advokat til hussalg. I de fleste tilfælde vil en jurist eller ejendomsmægler være lige så kompetent, og vælger du en advokat til hussalg, vil priserne være dyrere, end hvis du f.eks. benytter en ejendomsmægler. Nogle gange kan du dog finde en fast pris på advokat til hussalg.

  Hos Dokument 24 tilbyder vi ikke advokat til boligsalg, men i stedet jurister med speciale i bolighandel samt erfarne og kompetente ejendomsmæglere. 

  Begreber ved bolighandel

  Ved en bolighandel er der rigtig mange begreber at holde styr på. Disse begreber vil vi her gennemgå, så du forhåbentlig får en bedre forståelse for dem. Vi gør opmærksom på, at det ikke er en udtømmende liste.

  Begreber bolighandel

  1. Advokatforbehold
  2. Løsøre
  3. Ejerudgift
  4. Berigtigelse
  5. Ejendomsforbehold
  6. Tinglysning
  7. Tinglysningsafgift
  8. Servitutter
  9. Fejl og mangler
  10. Bankgaranti
  11. Lokalplan
  12. Hjemfaldspligt

  Advokatforbehold

  Et advokatforbehold er rigtig vigtigt at få skrevet ind i købsaftalen, da det øger din sikkerhed som køber. Et advokatforbehold gør bl.a., at du og din køberrådgiver, f.eks. din advokat, kan gennemgå købsaftalen, når du har skrevet under på den. 

  Det betyder altså, at din underskrift er betinget af, at handlen kan godkendes af din advokat. 

  Et advokatforbehold sørger derudover for, at du som køber har mulighed for at træde ud af bolighandlen, efter du har underskrevet købsaftalen, uden at du behøver at betale sælger 1% af købesummen. Hvis ikke du har skrevet et advokatforbehold ind i købsaftalen, har du kun seks hverdage til at fortryde dit boligkøb, og du er desuden forpligtet til at betale en godtgørelse på 1% af købesummen til sælgeren. 

  Løsøre

  Løsøre betegner de genstande, som følger med i en bolighandel, men som ikke umiddelbart er fastgjort til boligen. Som tommelfingerregel kan man sige, at løsøre består af de genstande, som kan fjernes uden brug af værktøj.

  Det betyder eksempelvis, at et indbygget skab ikke kan kategoriseres som løsøre. Derimod er skabe, som ikke er indbygget, hårde hvidevarer og andre ‘løse’ genstande løsøre. 

  Der er forskel på løsøre, ift. hvilken type bolig, du køber. Køber du en helårsbolig, som eksempelvis et hus eller en ejerlejlighed, vil løsøre som udgangspunkt ikke følge med i boligkøbet. Køber du derimod et fritidshus, som eksempelvis et sommerhus, følger løsøre som regel med i købet. Det betyder dog ikke, at der ikke sagtens kan følge løsøre med køb af en helårsbolig.

  Hvis sælger efterlader dig løsøre, skal det tydeligt fremgå af købsaftalen. Ofte aftales det mellem sælger og køber, hvad der følger med som løsøre, samt hvorvidt disse løsøre følger med i den samlede bolighandel, eller om de skal købes separat. 

  Ejerudgift

  Ejerudgift betegner de samlede årlige eller månedlige udgifter, du er forpligtet til at betale, når du er boligejer. Når du skal købe bolig, kan du se på salgsopstillingen, hvad ejerudgiften er. Dermed kan du på forhånd se boligens udgifter, inden du køber den. 

  Ejerudgiften består af mange forskellige udgifter, som eksempelvis grundskyld, ejendomsværdiskat, ejendomsforsikring samt udgifter til ejerforening/grundejerforening m.m. Vær opmærksom på, at udgifter til f.eks. vand, varme og el ikke medregnes i ejerudgiften.

  Du er forpligtet til at betale ejerudgift, uanset om du ejer en andelsbolig, ejerlejlighed eller et hus eller sommerhus. 

  Berigtigelse

  En berigtigelse af en bolighandel eller ejendomshandel er den juridiske betegnelse for fuldendelsen og gennemførelsen af en bolighandel eller ejendomshandel mellem køber og sælger, og at den er sket i overensstemmelse med handelsvilkårene i købsaftalen. 

  Berigtigelsen af bolighandel eller ejendomshandel bygger på, at skødet er tinglyst og anmærkningsfrit, så handlen kan afsluttes, og køber kan overføre købesummen til sælger. En boligadvokat eller jurist vil kunne hjælpe dig med berigtigelse af din bolighandel eller ejendomshandel.

  Berigtigelse af bolighandel eller ejendomshandel:

  • Først udarbejdes et skøde, som skal tinglyses.
  • Herefter laves en refusionsopgørelse.
  • Så indfrier og aflyser sælger sine lån på boligen/ejendommen – disse lån skal køber nemlig ikke overtage.
  • Dernæst overfører køber købesummen til sælger på baggrund af anmærkningsfrit skøde.
  • Når køber har sikret sig retten til boligen/ejendommen gennem tinglysning, kan bolighandlen afsluttes.

  Ejendomsforbehold

  Når du står over for et boligsalg er det en god ide at få skrevet et ejendomsforbehold ind i købsaftalen. Et ejendomsforbehold sørger nemlig for, at du som sælger er sikret således, at køber først er endelig ejer, når betingelserne for salget er opfyldt, og når alt er betalt. 

  Tinglysning

  Helt kort forklaret betegner tinglysning en offentlig registrering af rettigheder. Tinglysning sker ved Tinglysningsretten og foregår dermed ved domstolene. Når man tinglyser et dokument, vil det være offentligt tilgængeligt. 

  Det betyder også, at du som forestående køber af en bolig eller ejendom bør undersøge, hvilke rettigheder der er tinglyst på ejendommen. Du kan nemlig risikere, at der er særlige forhold eller servitutter som gør, at der er andre end dig, der har ret til at bruge dele af ejendommen. Dette bør undersøges, inden du underskriver en købsaftale. Det er en god ide at få hjælp fra en jurist eller boligadvokat, så du er sikker på at have forstået alle juridiske aspekter af tinglysningen. 

  Det er et krav, at alle rettigheder over eksempelvis fast ejendom bliver tinglyst, så de er gyldige mod retsforfølgning eller mod aftaler vedrørende ejendommen. 

  Når du står over for et boligkøb, skal der ske en tinglysning af skøde. Læs mere om det her. 

  Tinglysningsafgift

  Når du i forbindelse med en bolighandel skal tinglyse et skøde, skal du betale en tinglysningsafgift til staten. Tinglysningsafgiften består af hhv. to dele; en fast afgift og en variabel afgift. 

  Den faste del af en tinglysningsafgift er på 1.750 kr. (2022 sats), mens den variable del af en tinglysningsafgift varierer og beregnes efter typen af handel, samt hvad der skal tinglyses. Når der er tale om bolighandel, vil den variable del af tinglysningsafgiften være 0,6 % af købesummen. 

  Servitutter

  Servitutter er begrænsninger eller byrder for en boligejer og er en indskrænkning i råderetten over fast ejendom. Servitutter på en ejendom skal være tinglyst, hvorfor de vil fremgå af Tingbogen. Hvis ikke servitutterne er tinglyst, er de ikke gyldige (gælder ikke vejrettigheder, som fremgår af matrikelkortet).

  Normalt opdeler man servitutter i offentligretlige og privatretlige. De privatretlige servitutter kan eksempelvis omhandle brugsretten til ejendommen, mens de offentligretlige servitutter eksempelvis kan være en lokalplan, som bestemmer, hvor og hvad der må bygges på ejendommen. 

  Du kan læse mere om servitutter her.

  Fejl og mangler

  Når man taler om fejl og mangler i forbindelse med en bolighandel, omhandler det egenskaber og/eller forhold ved boligen eller ejendommen, som forringer boligen og som ikke er i overensstemmelse med købsaftalen mellem køber og sælger. 

  Ofte omtales fejl og mangler i forbindelse med eksempelvis en tilstandsrapport eller elinstallationsrapport. Der er dog forskellige typer af fejl og mangler. Finder man som køber fejl og mangler ved en bolig eller ejendom efter handlen, bør både køber og sælger få professionel hjælp gennem en jurist eller en boligadvokat.

  1. Synlige fejl og mangler
  2. Skjulte fejl og mangler
  3. Hvem har ansvaret?

  Synlige fejl og mangler

  Med synlige fejl og mangler menes de mangelfulde forhold og egenskaber, som er synlige, og som man derfor forholdsvist nemt kan se. Når du står over for et boligkøb, vil det være en god ide, at du gennemgår boligen nøje, inden du underskriver en købsaftale. På den måde har du mulighed for at sikre, at der tages højde for de manglende forhold, når du skal forhandle vilkår og pris i købsaftalen. Hvis du er bekendt med fejl og mangler, idet du indgår en bolighandel, får du svært ved at få økonomisk erstatning efterfølgende. 

  Skjulte fejl og mangler 

  Med skjulte fejl og mangler menes de mangelfulde forhold og egenskaber, som er svære at få øje på, og som altså derfor er skjulte. Skjulte fejl og mangler kan bl.a. være udviklingsskader eller forhold, som kræver indgreb for at de kan undersøges ordentligt.

  Hvem har ansvaret? 

  Det er som udgangspunkt sælger, der har ansvaret for skjulte fejl og mangler på ejendommen. Dog kan du som sælger fraskrive dig ansvaret, hvis du får udarbejdet en tilstandsrapport samt en elinstallationsrapport, som gives til køber, inden købsaftalen underskrives. Derudover skal en ejerskifteforsikring også være på plads, inden I underskriver købsaftalen. I købsaftalen skal det fremgå, at du som sælger fraskrives ansvaret, idet du har opfyldt betingelserne. En boligadvokat, jurist eller ejendomsmægler vil kunne hjælpe dig med at udforme et bilag, hvor disse betingelser fremgår. 

  Bankgaranti

  Bankgaranti betyder, at køber garanterer betaling af købesummen til sælger. Det giver dermed sælger en garanti på, at køber kan betale, og at boligkøbet kan gennemføres. Bankgarantien udstedes af købers bank på baggrund af en kreditvurdering af køberen. 

  Som regel skal køber optage lån i forbindelse med et boligkøb. Køber skal ofte betale en lille procentdel af købesummen, som bliver deponeret hos sælgers pengeinstitut eller hos ejendomsmægleren på overtagelsesdagen (senest). Resten af købesummen stiller købers bank en bankgaranti for. 

  Lokalplan

  En lokalplan udarbejdes af kommunalbestyrelsen i den pågældende kommune og udarbejdes oftest som en del af kommuneplanen. I lokalplanen kan du se, hvordan by- og/eller landområder bliver udviklet og anvendt. 

  Står du over for at købe ny bolig, bør du derfor grundigt undersøge lokalplanen for området, hvor din bolig er beliggende. Lokalplanen bestemmer eksempelvis, hvorvidt du må rive noget ned eller opføre byggeri og kan dermed begrænse dig i dine boligdrømme og planer. 

  Hjemfaldspligt

  Hjemfaldspligt kaldes også tilbagekøbsret og er en tinglyst klausul på en ejendom, der tidligere er blevet solgt af kommunen. Hvis der er hjemfaldspligt på din ejendom, har du som ejer begrænset brugsret hertil, og det betyder, at kommunen kan tilbagekøbe ejendommen – typisk efter en række år. 

  Du kan godt udskyde tilbagekøbsretten, hvis du køber en ejendom med hjemfaldspligt, men det kan koste dig dyrt. Det er derfor vigtigt, at du på forhånd har undersøgt, om den ejendom, du står over for at købe, har hjemfaldspligt. 

  Yderligere

  Hvilken boligadvokat skal man vælge?

  Når du skal vælge en boligadvokat til rådgivning til din bolighandel, er det en god ide at indhente tilbud fra flere boligadvokater, så du kan sammenligne pris, erfaring og ekspertise. Ekspertise er et af de vigtigste parametre, da advokater kan have forskellige specialer. 

  Du bør derfor vælge en boligadvokat/jurist/ejendomsmægler, som har erfaring inden for bolighandel og køberrådgivning. Mange tænker, at en advokat har den rette erfaring, da advokater ofte har en længere uddannelse. Men faktisk har jurister samme grunduddannelse som advokater. 

  Hvis advokaten har et andet speciale end bolighandel, risikerer du at få en mangelfuld rådgivning. Det betyder altså, at en ejendomsmægler med meget erfaring inden for bolighandel eller en boligjurist med ekspertise inden for salg og køb af boliger er at foretrække, fremfor eksempelvis en advokat med speciale i socialret – og så er de typisk også billigere end en boligadvokat.

  Hvornår skal man bruge en boligadvokat?

  Det er ofte, når folk har besluttet sig for at købe en bolig og indgå en købsaftale, at de kontakter en boligadvokat eller anden køberrådgiver. Du kan dog også få hjælp fra en boligadvokat eller jurist til mindre opgaver eller dele i en bolighandel. 

  Nogle gange skal man måske bare have hjælp til tinglysning af skøde eller en gennemgang af en tilstandsrapport. I så fald er det dog også en god ide at benytte en boligadvokat, da det kan være svært for folk uden juridisk erfaring at spotte vigtige informationer, vilkår og betingelser. 

  Står du over for at skulle sælge eller købe en ejendom, vil en advokat eller jurist kunne bistå dig i både forhandlinger og papirarbejde, og du vil dermed have de bedste betingelser for, at vilkår i handlen er udformet, så de er så fordelagtige som muligt for dig. 

  Hvad gør en boligadvokat?

  En boligadvokat fungerer som din rådgiver og hjælper dig med at sikre, at din bolighandel forløber, som den skal, hvad end du skal købe eller sælge din bolig. Med en boligadvokat som rådgiver får du klarhed og overblik over din bolighandel, så du minimerer risikoen for ubehagelige overraskelser.

  En boligadvokat eller anden køberrådgiver gennemgår den juridiske dokumentation i forbindelse med en bolighandel, herunder tilstandsrapport, refusionsopgørelse, salgsopstilling, tingbogsattest og meget mere. 

  Skal du sælge en bolig, vil du dog som oftest få rådgivning fra din ejendomsmægler.

  Er det nødvendigt med boligadvokat?

  Ved boligkøb og boligsalg rådes ofte til, at du anskaffer en boligadvokat eller boligjurist. Står du over for at skulle købe en bolig, vil mange ejendomsmæglere opfordre til eller decideret forlange, at du får rådgivning fra en boligadvokat.

  Uanset om du står over for køb eller salg af andelsbolig, ejerlejlighed, hus eller sommerhus, er det en god ide, at få en boligadvokat eller anden køberrådgiver til at gennemgå de juridiske dokumenter i din bolighandel. Du kan nemlig risikere at overse vigtige oplysninger, som betingelser og handelsvilkår, hvis du ikke selv har juridisk erfaring i at læse dokumenter omkring bolighandel igennem, og det kan koste dig dyrt. Med en boligadvokat eller boligjurist er du sikker på, at alle betingelser og handelsvilkår er overholdt. Har du blot brug for hjælp til dele af en bolighandel, bør du også alliere dig med en køberrådgiver, f.eks. en jurist eller advokat til tinglysning af skøde eller en advokat til lejekontrakt. 

  Du vil med en jurist eller boligadvokat ved din side også kunne få kompetent køberrådgivning samt svar på de spørgsmål, der naturligt kan opstå, når du står over for en bolighandel. Nedenfor har vi samlet 5 gode grunde til at anskaffe en køberrådgiver.

  Køberrådgivning

  Ved købsaftaler kan det være altafgørende, at du har en god køberrådgiver. Du kan få køberrådgivning af en advokat eller anden køberrådgiver, såsom en boligjurist eller erfaren ejendomsmægler. Når du eksempelvis lader en jurist eller advokat stå for din køberrådgivning, er du sikret det fulde overblik over købsaftalen. 

  En erfaren boligadvokat, jurist eller ejendomsmægler vil som din køberrådgiver sætte sig 100% ind i din købsaftale og gennemgå den fra A-Z. Skulle du opleve, at din køberrådgiver overser noget i aftalen, kan du desuden rette økonomisk krav mod rådgiveren – dette giver dig altså en ekstra sikkerhed. 

  1. Køb af boligadvokat
  2. Køberrådgivning: Advokat eller jurist?
  3. Advokat til boligkøb – pris

  Køb af boligadvokat

  Det bliver desværre nok nær umuligt at finde en helt gratis boligadvokat til køberrådgivning. Men skal du have kompetent køberrådgivning, behøver du ikke investere en masse penge i køb af boligadvokat. 

  Ved køberrådgivning er en advokat nemlig ofte dyrere end en jurist eller ejendomsmægler. Jurister og ejendomsmæglere har desuden typisk lige så meget – hvis ikke mere – erfaring med bolighandel end advokater, eksempelvis hvis advokaten er specialiseret i andet end bolighandler. Så skal du bruge køberrådgivning, bør du finde en køberrådgiver med meget erfaring. 

  Køberrådgivning: Advokat eller jurist?

  Når du skal finde en køberrådgiver er der flere ting at overveje. Som oftest vil en advokat give den dyreste køberrådgivning, og derfor vil eksempelvis en ejendomsmægler eller jurist være billigere end en advokat til køberrådgivning. 

  Men det vigtigste er dog ikke, om din køberrådgiver er advokat, jurist eller ejendomsmægler. Det allervigtigste er, at din køberrådgiver er kompetent, kan sætte sig ind i alt det juridiske ifm. din købsaftale, og at han/hun er ansvarsforsikret. 

  Læs mere om køberrådgivning her

  Advokat til boligkøb – pris

  Når du skal finde en jurist eller advokat til boligkøb og en pris herpå, vil prisen afhænge af, hvor meget din rådgiver skal hjælpe med. Har du brug for køberrådgivning, hvor eksempelvis en jurist fra Dokument 24 hjælper dig med alt, vil en pris ligge på ca. 6.000 kr. og opefter. 

  Hvordan finder man den bedste?

  Når du skal finde den bedste boligadvokat eller køberrådgiver, er det vigtigt, at du kommer i kontakt med en ekspert på området, som har den nødvendige ekspertise og erfaring inden for bolighandel. 

  For at finde den bedste boligadvokat eller anden køberrådgiver, bør du derfor tænke i ekspertise og erfaring inden for området. Ofte vil en boligjurist eller dygtig ejendomsmægler give dig bedre køberrådgivning end en advokat, som ikke på samme måde er ekspert inden for området.