Køberrådgivning – 4 gode råd

Køberrådgivning kan være uvurderlig ved køb af hus, sommerhus, lejlighed mv. Køberrådgivning skal være uvildig, professionel og ske af en erfaren køberrådgiver. Al rådgivning skal være 100 % ansvarsforsikret, så du er dækket, hvis der sker fejl. Første samtale bør ligeledes være gratis dig.

Vi har samlet en række gode råd til dig, når du skal vælge en køberrådgiver.

 1. Huskøb, ejerlejlighed, andelsbolig – dette skal der være styr på
 2. Køberrådgivning advokat?
 3. Pris – hvad koster køberrådgivning?
 4. Ejendomshandel – trin for trin

Huskøb, ejerlejlighed, andelsbolig – dette skal der være styr på

Når du køber hus, ejerlejlighed, andelsbolig, skal du sikre dig det fulde overblik. I nedenstående har vi samlet punkter, som du skal have tjekket igennem fra A-Z. Ofte vil kontakt til en køberrådgiver være fordelagtig, så du ikke overser noget.

Køberrådgivning

Du skal tjekke følgende, evt. med en køberrådgiver

 • Købsaftale. Her skal du sikre dig, at du køber ejendommen på de vilkår, som du ønsker at købe ejendommen på
 • Tingbog, servitutter, lokalplan mv. Hvad er gældende for den ejendom, som du er ved at købe. Kan du for eksempel sætte et drivhus op i haven, eller er der registreret en servitut med forbud mod at have drivhuse i haven?
 • Tilstandsrapport og el-installationsrapport. I hvilken stand er ejendommen? Er der skjulte fejl og mangler, som koster dig penge at udbedre? Disse informationer er beskrevet i tilstandsrapport og el-installationsrapporten.
 • Vedtægter, økonomi og regelsæt. Findes der specielle regler/vedtægter for ejendommen? Hvis du køber en lejlighed, er det så f.eks. forbudt af have en hund/kat?
 • Øvrige dokumenter. Sørg for at tjekke alle dokumenter, så du ikke bliver overrasket, når du først har skrevet under på købsaftalen

En erfaren køberrådgiver vil gennemgå alle dokumenter for dig fra A-Z. Hvis køberrådgiveren overser noget, har du mulighed for at rette et økonomisk krav mod rådgiveren.

Du kan/bør få rådgivning om:

 • En ejerskifteforsikring er lovpligt at tilkøbe for flere typer ejendomme. Der kan være stor forskel på, hvad forsikringerne dækker. Din køberådgiver kan fortælle dig, hvad de fleste vælger.
 • Gennemgang af bolig med byggesagkyndige. Selvom der er udarbejdet tilstandsrapport og el-installationsrapport, er det ofte en god idé at gå ejendommen igennem med en byggesagkyndig. Den byggesagkyndige vil kunne udpege områder, som du skal være opmærksom på. Dette kan være ejendommens beliggenhed i forhold til forhøjet vandstand, risiko for svamp i kælder pga. manglende udluftning, etc.
 • Miljø- og energiforhold
 • Boligens anvendelsesmuligheder. Hvad kan og må du anvende ejendommen til? Må den f.eks. benyttes til erhverv, og hvilken type erhverv og meget andet.
 • Økonomi og lån. Hvor meget har du mulighed for at købe for og, hvad betyder det for dit rådighedsbeløb?

Hvad kan du også få hjælp til?

 • Udarbejdelse af købsaftale, skøde og refusionsopgørelse. Ofte er det en god idé at få hjælp til at udarbejde købsaftale, skøde og refusionsopgørelse. En lille fejl her, kan ende med at koste dig rigtig mange penge.
 • Er prisen rigtig? En erfaren køberrådgiver vil kunne hjælpe med at finde ud af om prisen er for høj i forhold til markedet.
 • Når du køber en ejendom, kan prisen ofte forhandles, men har du is nok i maven? Din køberrådgiver vil ofte kunne forhandle prisen bedre end du selv kan med sælger/ejendomsmægleren.

Pris - Hvad koster køberrådgivning?

Det koster normalt mellem 5.000 kr. og 15.000 kr. af få køberrådgivning. Hertil kommer typisk 10 % af det beløb, som rådgiveren får forhandlet af prisen for dig. Et afslag på 200.000 kr. giver således 20.000 kr. i ekstra salær til rådgiveren.

Hvad koster køberrådgivning?

Vi har samlet en prisliste på alt, der er inkluderet i rådgivningen i nedenstående. Den første samtale er altid gratis.

Vis prisliste og uddyb med ord. Vi går efter ordet pris samt sætningen ”hvad koster køberrådgivning.

Køberrådgivning advokat?

Advokater, jurister, ejendomsmægler eller byggesagkyndige kan alle være gode til køberrådgivning. En advokat er ofte den dyreste køberrådgiver. Når du søger en kompetent rådgiver, er det ikke vigtigt, hvilken titel vedkommende har. Det vigtige er om vedkommende udfører opgaver juridisk korrekt samt er ansvarsforsikret!

Køberrådgivning Advokat

Ejendomshandel – trin for trin

Når du køber en ejendom, så er processen som oftest følgende. I visse tilfælde kan det ske, at du kan springe i trin over, men oftest skal du igennem nedenstående.

Ejendomshandel trin for trin

1.     Type af ejendom, forhåndsgodkendelse og boligkøbsbevis

Først skal du finde ud af, hvad du gerne vil have. Skal det være lejlighed, andelsbolig, sommerhus eller hus? Herefter skal du tænke over, hvor dit kommende hjem skal ligge.

Når du har fundet ud af det, skal der lægges et budget, så du ved hvad du kan købe for. Det kan være en god ide, at blive forhåndsgodkendt af din bank, så får du et boligkøbsbevis. Med et boligkøbsbevis kan du hurtigt købe en ejendom, når den rette dukker op.

2.     Find boligen/ejendommen

Så kan selve jagten gå i gang. På www.boligsiden.dk kan du nemt se, hvad der er til salg. Her kan du også indsætte de kriterier, som du har noteret dig i punkt 1 (budget mv.).

På ejendomsmæglerens hjemmeside kan du se salgsopstillingen. Salgsopstillingen viser de udgifter, der er på boligen (skatter, renovationsudgifter, forsikringer m.v.).

3.     Rapporter

På ejendomsmæglerens hjemmeside kan du også finde diverse rapporter over boligen. Rapporterne viser, hvilken stand huset er i. Rapporter er lovpligtige på huse, men ikke på lejligheder.

Energimærkerapport

Energimærkerapport er også lovpligtig. Energimærkerapporten viser, hvor energirigtigt huset er. Her kan du også se hvilke forbedringer, der skal til for at energioptimere boligen.

Tilstands og elinstallationsrapporterne

Tilstands og elinstallationsrapporterne er ikke lovpligtige, men bliver udfærdiget, hvis sælger ønsker at sælge under huseftersynsordningen.

Tilstandsrapporten bliver udfærdiget af en beskikket bygningssagkyndig. Elinstallationsrapporten bliver udfærdiget af en elinstallatør. Begge rapporter viser, hvad der skal laves ved huset indenfor kort tid samt, hvad du kan vente med. Rapporterne viser altså de fejl, der er ved huset.

Når du har læst rapporterne igennem og stadig er interesseret i huset, skal du vise interesse overfor ejendomsmægleren. Du viser interesse ved, at du kommer med et bud på ejendommen. Dit bud kan både være over, under eller på udbudsprisen.

4.     Købsaftalen – husk rådgiverforbehold!

Hvis I bliver enige om prisen, skal købsaftalen underskrives. Det er her vigtigt, at du får tilføjet et rådgiverforbehold i købsaftalen. Når du tilføjer rådgiverforbehold, koster det dig ikke noget at fortryde købet i op til 6 dage efter underskrift af købsaftalen. Det koster dig ikke noget, hvis din rådgiver ikke vil godkende handlen. Hvis du ikke har skrevet rådgiverforbehold ind i købsaftalen, koster fortrydelse af købet 1% af købesummen.

Deponering af købssum og tinglysning af skøde

Når købsaftalen er underskrevet, og de 6 dage er gået, har sælger og køber en aftale. Derfor skal deponeringen af købssummen falde. Som køber betaler du et depositum til ejendomsmægleren, resten af købssummen, skal din bank stille en garanti for.

Når det økonomiske er på plads, skal der udarbejdes et skøde. Skødet viser, hvem der er sælger, hvem der er køber samt, hvornår der er handlet og til hvilken pris.

Skødet offentliggøres ved en tinglysning i tingbogen. Tinglysning i tingbogen viser hvem der har rettigheden over boligen. Tingbogen sikrer, at den samme bolig ikke kan blive solgt til flere personer.

5.     Nøgler overdrages til dig + refusionsopgørelse

Så er dagen endelig kommet hvor du skal have dine nøgler til boligen. Det vil oftest være ejendomsmægleren, der overdrager nøglerne.

Ved overdragelsen er det vigtigt, at I sammen gennemgår installationerne. Tjek at ovn og køleskab m.v. fungerer.

Der skal også aflæses el, vand, varme m.v. Så der senere kan laves en refusionsopgørelse.

Og så kan du endelig nyde din nye bolig.