Alt du skal vide om køberrådgivning

Vi har samlet en række gode råd til dig, når du skal vælge en køberrådgiver.

 1. Huskøb, ejerlejlighed, andelsbolig – dette skal der være styr på
 2. Køberrådgivning advokat?
 3. Pris – hvad koster køberrådgivning?
 4. Ejendomshandel – trin for trin

Huskøb, ejerlejlighed, andelsbolig – dette skal der være styr på

Når du køber hus, ejerlejlighed eller andelsbolig, skal du sikre dig det fulde overblik. I nedenstående har vi samlet punkter, som du skal have tjekket grundigt igennem. Ofte vil kontakt til en køberrådgiver være fordelagtig, så du ikke overser noget.

Køberrådgivning

Du skal tjekke følgende - eventuelt med en køberrådgiver

 • Købsaftale. Her skal du sikre dig, at du køber ejendommen på de vilkår, som du ønsker.
 • Tingbog, servitutter, lokalplan etc. Hvad er gældende for den ejendom, du er ved at købe. Kan du for eksempel sætte et drivhus op i haven, eller er der registreret en servitut med forbud mod at have drivhuse i haven?
 • Tilstandsrapport og el-installationsrapport. I hvilken stand er ejendommen? Er der skjulte fejl og mangler, som vil koste dig penge at udbedre? Disse informationer er beskrevet i tilstandsrapporten og el-installationsrapporten.
 • Vedtægter, økonomi og regelsæt. Findes der specielle regler/vedtægter for ejendommen? Hvis du køber en lejlighed, er det så for eksempel forbudt at have hund/kat?
 • Øvrige dokumenter. Sørg for at tjekke alle dokumenter, så du ikke bliver overrasket, når du først har skrevet under på købsaftalen.

En erfaren køberrådgiver vil gennemgå alle dokumenter for dig fra start til slut. Hvis køberrådgiveren overser noget, har du mulighed for at rette et økonomisk krav mod rådgiveren.

Du kan/bør få rådgivning om:

 • Ejerskifteforsikring. Det er lovpligtigt at tilkøbe en ejerskifteforsikring for flere typer ejendomme. Der kan være stor forskel på, hvad forsikringerne dækker. Din køberrådgiver kan fortælle dig, hvad de fleste vælger.
 • Gennemgang af bolig med byggesagkyndige. Selvom der er udarbejdet tilstandsrapport og el-installationsrapport, er det ofte en god idé at gå ejendommen igennem med en byggesagkyndig. Den byggesagkyndige vil kunne udpege områder, som du skal være opmærksom på. Det kan for eksempel være ejendommens beliggenhed i forhold til forhøjet vandstand, risiko for svamp i kælderen på grund af manglende udluftning og så videre.
 • Miljø- og energiforhold.
 • Boligens anvendelsesmuligheder. Hvad kan og må du anvende ejendommen til? Må den for eksempel benyttes til erhverv? Og i så fald hvilken type erhverv?
 • Økonomi og lån. Hvor meget har du mulighed for at købe for, og hvad betyder det for dit rådighedsbeløb?

Hvad kan du også få hjælp til?

 • Udarbejdelse af købsaftale, skøde og refusionsopgørelse. Ofte er det en god idé at få hjælp til at udarbejde købsaftale, skøde og refusionsopgørelse. En lille fejl her kan ende med at koste dig rigtig mange penge.
 • Er prisen rigtig? En erfaren køberrådgiver vil kunne hjælpe med at finde ud af, om prisen er for høj i forhold til markedet.
 • Forhandling. Når du køber en ejendom, kan prisen ofte forhandles, men har du is nok i maven til det? En køberrådgiver vil ofte bedre kunne forhandle prisen med sælger/ejendomsmægler, end du selv kan.

Pris - Hvad koster køberrådgivning?

Det koster normalt mellem 5.000 kroner og 15.000 kroner at få køberrådgivning. Hertil kommer typisk 10 % af det beløb, som rådgiveren får forhandlet af prisen for dig. Et afslag på 200.000 kroner giver således 20.000 kroner i ekstra salær til rådgiveren.

Hvad koster køberrådgivning?

Hvad koster køberrådgivning? Nedenfor har vi samlet en liste på alt, der er inkluderet i vores rådgivning. Her kan du se vores pris for de forskellige ydelser.

Den første samtale hos os er altid gratis.

Priser - bolighandel, skøder mv.

  Vi laver alt for dig
Skøde 1.750,-
Skøde og refusionsopgørelse 2.875,- 
Køberådgivning og berigtigelse 7.500,- 
Købsaftale, rådgivning og berigtigelse 9.500,- 
Andelsboligpakke 4.500,- 
Auktionsskøde 2.500,-
Familieoverdragelse basis (købsaftale, gældsbrev, skøde) 6.250
Familieoverdragelse plus (købsaftale, gældsbrev, skøde, evt. gavebrev, evt. samejeoverenskomst) 10.500,-
Tinglysningsfuldmagt 750,-
Tinglysning skifteretsattest 1.500,-
Nyt skøde ved skilsmisse 2.000,-
Andet? Ring for pris

Køberrådgivning advokat?

Advokater, jurister, ejendomsmæglere eller byggesagkyndige kan alle være gode til køberrådgivning. En advokat er ofte den dyreste køberrådgiver. Når du søger en kompetent rådgiver, er det ikke vigtigt, hvilken titel vedkommende har. Det vigtigste er, at personen udfører opgaver juridisk korrekt samt har en ansvarsforsikring!

Køberrådgivning Advokat

Ejendomshandel – trin for trin

Når du køber en ejendom, er der visse trin, du skal igennem. Oftest vil processen være, som vi har beskrevet nedenfor. I nogle tilfælde kan det dog ske, at du kan springe et trin over.

Ejendomshandel trin for trin

1.     Type af ejendom, forhåndsgodkendelse og boligkøbsbevis

Først skal du finde ud af, hvilken type bolig du gerne vil have. Skal det være lejlighed, andelsbolig, sommerhus eller hus? Derefter skal du overveje, hvor boligen skal ligge. Når du er afklaret,  skal der lægges et budget, så du ved, hvad du har at købe for.

Det kan være en god idé at blive forhåndsgodkendt af din bank, så du får et boligkøbsbevis. Med et boligkøbsbevis kan du hurtigt købe en ejendom, når den rette dukker op.

2.     Find boligen/ejendommen

Nu kan selve jagten gå i gang. På www.boligsiden.dk kan du nemt se, hvad der er til salg. Her kan du også indsætte de kriterier, som du har noteret dig i punkt 1 (budget, type og så videre).

På ejendomsmæglerens hjemmeside kan du se salgsopstillingen. Salgsopstillingen viser de udgifter, der er ved boligen (skatter, renovationsudgifter, forsikringer med videre).

3.     Rapporter

På ejendomsmæglerens hjemmeside kan du også finde diverse rapporter over boligen. Rapporterne viser, hvilken stand huset er i. Rapporter er lovpligtige på huse, men ikke på lejligheder.

Energimærkerapport

En energimærkerapport er også lovpligtig. Energimærkerapporten viser, hvor energirigtigt huset er. Her kan du samtidig se, hvilke forbedringer der skal til for at energioptimere boligen.

Tilstands og el-installationsrapporterne

Tilstands- og el-installationsrapporterne er ikke lovpligtige, men bliver udfærdiget, hvis sælger ønsker at sælge under huseftersynsordningen.

Tilstandsrapporten bliver udfærdiget af en beskikket byggesagkyndig. El-installationsrapporten bliver udfærdiget af en el-installatør. Begge rapporter viser, hvad der skal laves ved huset indenfor kort tid, samt hvad du kan vente med. Rapporterne viser altså de fejl, der er ved boligen.

Hvis du stadig er interesseret i boligen efter at have læst rapporterne igennem, skal du vise interesse overfor ejendomsmægleren. Det gør du ved at komme med et bud på ejendommen. Dit bud kan både være over, under eller selve udbudsprisen.

4.     Købsaftalen – husk rådgiverforbehold!

Hvis I bliver enige om prisen, skal købsaftalen underskrives. Her er det vigtigt, at du får tilføjet et rådgiverforbehold i købsaftalen. Når du tilføjer rådgiverforbehold, koster det dig ikke noget at fortryde købet i op til 6 dage efter underskrift af købsaftalen. Det koster dig heller ikke noget, hvis din rådgiver ikke vil godkende handlen.

Men hvis du ikke har skrevet rådgiverforbehold ind i købsaftalen, koster fortrydelse af købet 1 % af købesummen.

Deponering af købesum og tinglysning af skøde

Når købsaftalen er underskrevet, og de 6 dage er gået, har sælger og køber en aftale. Derfor skal deponeringen af købesummen falde. Som køber betaler du et depositum til ejendomsmægleren, mens din bank skal stille garanti for resten af købesummen.

Når det økonomiske er på plads, skal der udarbejdes et skøde. Skødet viser, hvem der er sælger, hvem der er køber, hvornår der er handlet, og til hvilken pris.

Skødet offentliggøres ved en tinglysning i tingbogen. Tinglysning i tingbogen viser, hvem der har rettigheden over boligen. Tingbogen sikrer, at den samme bolig ikke kan blive solgt til flere personer.

5.     Nøgler overdrages til dig + refusionsopgørelse

Så er dagen endelig kommet, hvor du skal have nøglerne til din nye bolig. Det vil oftest være ejendomsmægleren, der overdrager nøglerne. Ved overdragelsen er det vigtigt, at I sammen gennemgår installationerne. Tjek blandt andet, at ovn og køleskab fungerer.

Der skal også aflæses el, vand, varme og så videre, så der senere kan laves en refusionsopgørelse.

Og så kan du endelig nyde din nye bolig.