Fuld guide til køb af andelsbolig

Læs med her, hvor vi gennemgår de vigtigste processer ved køb af andelsbolig samt køberrådgivning.

 1. Skal jeg bruge en advokat til andelsboligkøb?
 2. Advokat med speciale i andelsboliger
 3. Boligadvokat og andelsbolig: Hvad skal du være opmærksom på ved andelsboligkøb?
 4. Advokat til salg af andelsbolig

Skal jeg bruge en advokat til andelsboligkøb?

Ligesom ved alle andre boligkøb, er det en rigtig god idé at gøre brug af en køberrådgiver, som eksempelvis en advokat, til andelsboligkøb. Dog vil en ejendomsmægler eller jurist med speciale i bolighandel være lige så kompetent – og også ofte billigere.

Skal jeg bruge en advokat til andelsboligkøb?

Hos Dokument 24 tilbyder vi ejendomsmæglere og jurister til at bistå dig, der står over for et andelsboligkøb eller køb af andelslejlighed. Vores priser starter fra 2.500 kroner. 

Advokat med speciale i andelsboliger

Hvis du vælger at benytte dig af en advokat til andelsboligkøb – eller til salg af andelsbolig – i stedet for en anden køberrådgiver, som for eksempel en ejendomsmægler eller jurist, bør du sørge for at finde en advokat med speciale i andelsboliger. 

Advokat med speciale i andelsboliger

Boligadvokat og andelsbolig: Hvad skal du være opmærksom på ved andelsboligkøb?

Når du står over for at skulle købe en andelsbolig, er der mange ting at være opmærksom på. Derfor bør du anskaffe dig en køberrådgiver, som for eksempel en boligjurist eller boligadvokat, når du skal købe andelsbolig.

Hvad skal du være opmærksom på ved andelsboligkøb?

I det følgende vil vi gennemgå, hvilke punkter du skal være opmærksom på, når du står over for et andelsboligkøb.

 1. Økonomi i andelsforeningen
 2. Lån og opsparing
 3. Andelsboligens vurdering

Økonomi i andelsforeningen

Der er mange dokumenter at holde styr på ved en bolighandel. Særligt for andelsboligkøb skal du være opmærksom på økonomien i den andelsforening, du køber din andelsbolig i. Hvis foreningen har en dårlig økonomi, kan det have store konsekvenser på længere sigt.

Det er ikke altid så let at tjekke en andelsbolig og andelsforeningens økonomi – og er man ikke erfaren i andelsboligkøb, kan det være svært at gennemskue de mange dokumenter, informationer, forhold og oplysninger. Det er derfor enormt vigtigt, at du får en køberrådgiver, som for eksempel en jurist eller advokat, til at hjælpe dig med dit andelsboligkøb, så vedkommende kan gennemgå andelsforeningens økonomi og vedtægter.

Lån og opsparing

Inden du køber andelsbolig, anbefaler vi, at du – allerhelst med hjælp fra en jurist eller advokat – tjekker andelsforeningens lån og opsparing. Dette kan du gøre gennem andelsforeningens årsregnskab. 

Der findes to typer af lån, som hver har sine fordele og ulemper:

 • Variabelt forrentede lån: Denne type lån er ofte årsag til, at boligafgiften er relativt lav. Dog er der en større risiko forbundet med et variabelt forrentet lån, da boligafgiften kan stige, hvis renten stiger.
 • Fastforrentede lån: Denne type lån er ofte årsag til, at boligafgiften er lidt højere end den ville være med et variabelt forrentet lån. Til gengæld vil boligafgiften typisk være den samme i mange år, og altså dermed være mere forudsigelig og sikker. 

Hvis du vil være helt sikker på, at lån og opsparing i andelsforeningen er i orden, bør du gøre brug af en jurist eller advokat til dit andelsboligkøb. 

Andelsboligens vurdering

En andelsboligs værdi er styret ud fra en fastsat andelskrone. Andelskronen bliver fastsat én gang om året på andelsforeningens generalforsamling. Når man fastsætter andelskronen, gøres det på baggrund af andelsboligforeningens ejendomsværdi, gæld samt andre aktiver.

Der findes tre metoder til at fastsætte andelsboligforeningens ejendomsværdi:

 • Valuarvurdering 
 • Anskaffelsespris
 • Den offentlige ejendomsvurdering

Der er op til hver enkelt andelsforening at beslutte, hvilken af de tre vurderingsmetoder man vil benytte.

Når du står over for et andelsboligkøb, bør du derfor lade en jurist eller advokat hjælpe dig med at gennemgå andelsboligens vurdering, så du er sikker på, at det er en sund forening.

Advokat til salg af andelsbolig

Skal du sælge, anbefaler vi dig at gøre brug af en jurist, ejendomsmægler eller advokat til salg af andelsbolig. Ligesom det er en god ide at gøre brug af en advokat ved køb af andelsbolig, er der også mange dokumenter, herunder blandt andet købsaftalen, som er vigtige at få en køberrådgiver til at gennemtjekke. 

Advokat til salg af andelsbolig

Hos Dokument 24 tilbyder vi dygtige og erfarne jurister og ejendomsmæglere til at bistå dig i salget af andelsbolig. Priserne starter fra 2500 kroner.