Hævd

Et juridisk begreb, der referer til en persons erhvervelse af ejendomsret eller andre rettigheder over en ejendom eller et aktiv gennem langvarig brug eller besiddelse. Hævd henviser til personens påstand om en rettighed eller ejendomsret, som er baseret på langvarig brug eller besiddelse, selvom rettigheden ikke er formelt anerkendt. 

Eksempel: En sti er blevet brugt i mere end 20 år af beboere i nærliggende ejendomme, men egentlig er stien en del af en privat ejendom. Selvom stien formelt tilhører privat ejendom, kan beboerne kræve en ret (gøre hævd) til afgang til stien og bruge den som en offentlig vej.

Hvornår opnår man hævd?

At gøre hævd af en ejendomsret indebærer normalt at den person der hævder rettigheden demonstrerer en langvarig og uafbrudt besiddelse eller brug af ejendommen eller aktivet. Hævd kan opnås, når en person kan påvise;

  • Besiddelse – Kontinuerlig og uafbrudt besiddelse af en ejendom eller et aktiv i en lang periode kan give grundlag for hævd. Besiddelse betyder i denne sammenhæng, at man er i fysisk kontrol over ejendommen og bruger den som sin egen.
  • Betaling af skatter og gebyrer – Betaling af ejendomsskatter og andre offentlige afgifter eller gebyrer i en længere periode kan give grundlag for hævd, da det demonstrerer ejerens interesse i og kontrol over ejendommen.
  • Reparationer og vedligeholdelse – Hvis en person har udført vedligeholdelse og reparationer på en ejendom eller et aktiv, kan dette også give grundlag for hævd.
  • Brug og adgang – Kontinuerlig brug og adgang til ejendommen eller aktivet i en længere periode kan give grundlag for hævd. Dette kan omfatte brug af en vej eller en sti, der passerer gennem ejendommen.

Det er vigtigt at bemærke, at processen med at gøre hævd kan være kompleks og kræver retlig bistand. Hvis du overvejer at gøre hævd, bør du kontakte en advokat, der er specialiseret i ejendomsret for råd og vejledning.

Relaterede ord

Ejendomsblad
Ejendomsdom

Indholdet på denne side udgør ikke juridisk rådgivning. Indholdet er udelukkende beregnet til informationsformål, og bør ikke anvendes som erstatning for professionel juridisk rådgivning. Læs mere i handelsbetingelserne her.