Dækningsprincippet

Indenfor strafferet referer dækningsprincippet til sammenhængen mellem en kriminel handling og den tanke eller hensigt, der ligger bag handlingen. Dette kaldes også `objektivt overskud`. Der er egentlig tale om en vurdering af alle relevante momenter, forinden gerningsmanden stilles for strafansvar.

Subjektivt overskud

En person der begår den kriminelle handling, skal have en viden eller hensigt om, at handlingen vil få konsekvenser eller følger. Dette kaldes `subjektivt overskud`. I nogle tilfælde kræver Straffeloven, at der skal være et videredækkende forsæt til gerningsindholdet, dvs. at der ikke kun skal være forsæt til selve handlingen.

Eksempel: Hvis en indbrudstyv ved en fejl dræber et andet menneske under et indbrud, kan vedkommende straffes for både indbruddet og draget, da drabet er en følge af indbruddet. Dette gælder, selvom drabet ikke var tænkt eller ønsket.

Indholdet på denne side udgør ikke juridisk rådgivning. Indholdet er udelukkende beregnet til informationsformål, og bør ikke anvendes som erstatning for professionel juridisk rådgivning. Læs mere i handelsbetingelserne her.