Fuld guide til nødtestamenter

Hvad er et nødtestamente, og hvordan opretter du et? Et nødtestamente er et testamente, der er oprettet i et nødstilfælde. Det gælder kun i 3 måneder, og det skal overholde de generelle regler i arveloven.

Undgå arveproblemer - Skriv testamente

Hvad er et nødtestamente?

Et nødtestamente fordeler formue til arvinger som et normalt testamente. Dokumentet er dog oprettet i nødstilfælde, og er gyldigt i 3 måneder efter oprettelse. Du kan oprette et nødtestamente pr. sms, på en serviet eller anden vis. Der er ingen formkrav til, hvordan dokumentet skal oprettes.

Nødtestamente

Se video

Når du har oprettet et nødtestamente, så anbefaler vi, at du efterfølgende udarbejder et normalt testamente. Således har du en langtidsholdbar løsning for dig og dine nærmeste.

Nødtestamente

Underskrift

Da du befinder dig i en nødsituation, når du opretter nødtestamentet, så kan du selv skrive det under.

Du behøver hverken notar eller to vitterlighedsvidner, som du bør benytte ved et normalt testamente. Du har af gode grunde ikke adgang til denne type vidner, og det er derfor ikke nødvendigt at have denne form for vidnepåtegnelse i et nødtestamente.

Hvor længe gælder det?

Hvis du opretter et notartestamente eller et vidnetestamente, så er disse gyldige for tid og evighed (du kan ændre og tilbagekalde disse, hvis du ønsker det).

Et nødtestamente kun gyldigt 3 måneders jf. arveloven § 65 stk. 2.

Hvis du har lavet et nødtestamente på vej i ambulancen til hospitalet, så gælder det altså kun i 3 måneder. Grunden til, at det ikke holder for tid og evighed er, at dokumentet oftest er sporadisk udfyldt og svære at fortolke. De skal derfor skrives om, og underskrives foran en notar eller foran 2 vitterlighedsvidner.

Arveloven skal overholdes

Arveloven skal dog fortsat overholdes, ellers risikerer dokumentet at blive underkendt. En vigtig ting at overholde er, at dine tvangsarvinger får deres tvangsarv. Dine tvangsarvinger er dine børn og ægtefælle. De skal til sammen have 25 % af din arv, og du kan læse mere om tvangsarv her.

Hvordan opretter du et?

Du kan oprette et nødtestamente når som helst, og hvor som helst. Der er ingen formkrav. Du kan derfor oprette det på bagsiden af en kuvert, skrive det på en rude, eller hvad du nu har til rådighed. Husk at skrive dato for oprettelse på!

Problemet med ovenstående er, at sådanne dokumenter sjældent bliver fundet, og så er du lige vidt.

Du kan altid oprette et nødtestamente

I stedet anbefaler vi, at du skriver en sms eller en mail med dine testamentariske ønsker. Send sms eller e-mail til dine arvinger, så er du sikker på, at de har informationerne hos sig. Pointen med dette er, at elektroniske nødtestamenter med sikkerhed bliver fundet. De er fuldt juridisk gyldige, da arvelovens § 65 skriver, at et nødtestamente kan oprettes på ”en hvilken som helst måde”.

Fortolkning

Det største problem med oprettelsen af nødtestamenter er, at de sjældent er fyldestgørende.

Hvis du ikke har været specifik nok, så vil det blive underlagt fortolkning. Der vil således blive vurderet, hvad du mente, da du oprettede det. Indholdet skal være inden for arvelovens regler.

Tidligere var der strenge krav til, hvordan et nødtestamente skulle oprettes. Disse krav forsvandt med revurdering af arveloven i 2008. Det er således blevet lettere for danske borgere at oprette et testamente, hvis de er i nød.

Har du sikret familien med et testamente?

Hvad koster det?

Det er gratis at oprette et nødtestamente, hvis du selv opretter det på en kuvert, sms eller e-mail. Du kan også oprette det hos os, Dokument 24. Dette gør du ved at udfylde vores testamenteproces.

Pris for testamente kun 695,-

Hvis du benytter processen, så er du sikret, at dokumentet er juridisk korrekt oprettet. Du kan oprette testamentet på ned til 5 min., hvis du er rigtig hurtig. Du får straks dokumentet tilsendt pr. e-mail.

Efterfølgende skal du sende nødtestamentet pr. e-mail til dem, der skal arve efter dig. I mailen skal du skrive, at det er i nødtestamente og, at det derfor ikke er skrevet under. Et fuldt testamente koster 695 kr. at oprette.

Nødtestmente – eksempel

Hvordan ser et eksempel ud? Som skrevet i ovenstående, så kan det have alle mulige udformninger. Nedenstående er et eksempel, som vil fungere juridisk.

Eksempel:

Jeg, Jens Jensen, cpr. nr. 12121212-xxxx opretter dette nødtestamente.

Min kone skal have 50 % af alt, hvad jeg efterlader. Mine børn skal dele de resterende 50 %.

Underskrevet Jens Jensen, dato 01.01.2019.

Eksemplet er juridisk gyldigt, da Jens Jensen har overholdt arveloven (Jens kone skal jf. arveloven minimum have 12,5 % af det, som Jens efterlader sig. Det samme gør sig gældende for Jens børn).

Jens Jensen har ligeledes været præcis ved at skrive, at halvdelen af arven skal gå til konen, den anden halvdel skal gå til børnene.

Anbefaling

Der er ingen grund til at vente med at oprette et testamente. Vi anbefaler alle danskere, at de opretter et dokumentet før, at det er for sent. Det mest sikre et notartestamente, da det altid bliver fundet, når du en dag går bort.

Kontakt os gerne

Skal du oprette et testamente, og har du nu styr på det hele? Du er altid meget velkommen til at ringe eller skrive til os. Vi hjælper dig gerne med dine overvejelser i forbindelse med testamentet.

Det er gratis at tale med os, og du bestemmer selv om du vil oprette et testamente eller ej. Vi ser frem til at høre fra dig.

Gratis rådgivning

Start dit rigtige testamente i dag - Det tager 15 min.