Legat vs. Testamente

Hvad er forskellen på et legat og et testamente? Nedenstående video forklarer, hvad forskellen er, når du f.eks. donerer arv til velgørenhed.

Du kan også læse om, hvad det vil sige at oprette et legat vs. et testamente længere nede på siden.

Legat vs. testamente

Legat – hvad er det?

Et legat er et dokument, hvor du tildeler en person eller en organisation arv. Legatet omfatter normalt en sum penge eller en genstand og ikke andet. Når du har oprettet et legat, så har du udelukkende taget stilling til, at en bestemt person eller organisation skal have et beløb eller en genstand. Du har ikke taget stilling til, hvad der skal ske med resten af din arv!

Testamente – hvad er det?

Et testamente er et dokument, hvor du fordeler din arv. Du kan fordele arv til din familie samtidig med, at du f.eks. giver arv til en velgørende organisation.

De fleste danskere vælger at oprette et testamente frem for et legat, da de på denne måde har styr på fordeling af hele deres arv på én gang.

Legatar – hvad er det?

Hvis du ønsker det, så kan du skrive den velgørende organisation ind i testamentet som legatar. At være legatar i et testamente betyder, at legataren får det, der er angivet i testamentet og ikke andet. Dette er oftest et beløb eller en genstand/ejendom.

Legataren har dermed ikke medbestemmelsesret, når boet skal deles. Legataren får udelukkende beløbet/genstanden, hvilket betyder, at de resterende arvinger kan dele resten af boet.

Når du gør en velgørende organisation til legatar i dit testamente, så sikrer du:

  1. At organisationen får sin donation.
  2. At dine andre arvinger/familie får de genstande, der har affektionsværdi for dem.

Se evt. nedenstående video, der forklarer forskellen på en arving og en legatar.

Legatar vs. testamente

De fleste opretter testamenter frem for legater

De fleste danskere ønsker at tage hånd om fordeling af hele deres arv på én gang. Derfor opretter de fleste et testamente.

Hos Dokument 24 kan der oprettes testamente med eller uden donation til velgørenhed. Hvis du donerer arv til velgørenhed, så bestemmer du selv om du vil gøre den velgørende organisation til legatar eller ”rigtig” arving.

Dokument 24 hjælper dig gerne med at udarbejde testamentet, og du er meget velkommen til at ringe eller skrive til os. Det er gratis at være kontakt med os.