Legat

Ved oprettelse af et testamente, er der mulighed for at bestemme, at en person eller en organisation skal arve etpengebeløb eller en specifik genstand efter dig. Det gøres ved, at du indsætter det, der kaldes for et legat i dokumentet. Her kan du læse mere om testamenter, legat og fonde.

Hvad er et legat?

Et legat er et dokument, hvor du vælger, at en person eller organisation skal tildeles noget af din arv. Dokumentet består typisk af en bestemt sum penge eller en genstand. Går du bort, vil personen eller organisationen arve det beløb eller den genstand, du har valgt.

Opretter du dokumentet, betyder det ikke, at du har bestemt, hvad der skal ske med hele din arv. En legatmodtager er desuden ikke det samme som en arving.

Hvad er en legatar?

En legatar er betegnelsen for en person eller velgørende organisation, der skal arve. En legatar arver udelukkende det, der er anført i testamentet. En legatar har ikke medbestemmelsesret, når boet skal deles. De fleste vælger at gøre velgørende organisationer til legatarer i testamenter.

Vælger du at gøre den velgørende organisation til legatar, sørger du for, at organisationen med sikkerhed får det, du har doneret til dem. Derudover sikrer du, at dine arvinger (din nærmeste familie) får de ting og genstande, som er vigtige for dem.

Hvem kan jeg give et legat til?

Som udgangspunkt kan du give det til lige netop den, du har lyst til. Det vil altså sige, at du helt selv kan vælge, om du vil tildele et beløb eller en genstand til en bestemt person eller en velgørende organisation, du er glad for.

Hvornår bør jeg indsætte et legat i mit testamente?

Der er flere gode grunde til at indsætte sådan et dokument, når du skriver dit testamente. Naturligvis afhænger det af dine ønsker og behov, og du kan også senere hen ændre dit testamente og indsætte det i selve dokumentet, hvis du ønsker det.

I disse tilfælde bør du indsætte et legat i testamentet:

  • Når andre skal arve efter dig: Hvis du ikke ønsker, at det kun er dine arvinger, der bliver tilgodeset. Her kan du nemlig vælge at eksempelvis et familiemedlem, der ikke er arving, skal arve en bestemt genstand eller et pengebeløb. Det kan også være en velgørende organisation, du har kær eller ønsker at hjælpe.
  • Større genstande: Hvis du gerne vil give større genstand til en specifik person, kan du vælge at lave dokumentet. Det kan eksempelvis være en bil eller et hus.

Hvad sker der, hvis modtageren dør først?

Hvis din legatmodtager dør før dig, kan det skabe tvivl, usikkerhed og misforståelser i forhold til, hvem der så har ret til det specifikke pengebeløb eller den genstand, der er tildelt til modtageren. Det kan du undgå ved at gøre det klart i dit testamente.

I dokumentet kan du herved skrive, at beløbet eller genstanden i stedet skal tildeles til en anden person eller organisation i tilfælde af, at modtageren går bort før dig.

Hvilke legater kan jeg selv søge?

Det er ikke kun noget, du selv kan indsætte i dit testamente og tildele til andre. Du kan rent faktisk også selv søge dem, hvis du ønsker det. Her giver vi dig et godt overblik over nogle af de typer, du kan finde og selv søge.

Det kan du søge

Der findes mange typer, der støtter en lang række af forskellige formål. Der er alt lige fra fonde, der støtter studerende til enlige mødre, forskning, værdigt trængende, videreuddannelse, iværksættere, virksomheder og mange flere. Du kan her se et par eksempler i forhold til, hvad du selv kan søge.

Legat til studerende

Et legat til studerende omfatter som regel, at den studerende skal få flere penge på lommen og herved kunne købe studiebøger, en ny computer eller noget helt andet, der er skolerelateret. Formålet er, at det hjælper den studerende med sit studie, og på den måde støtter den studerendes uddannelse.

Legat til udlandsophold

Mange studerende ønsker på et tidspunkt under deres uddannelse at komme til udlandet for at studere. Men det er de færreste, der kan finansiere deres udlandsophold i et eller flere semestre. Det er dog muligt med et legat til udlandsophold, der giver støtte til både flybilletter, studieudgifter, boligudgifter m.m.

Legater til virksomheder

Hvis du drømmer om at starte din egen virksomhed, findes der flere tiltag, der støtter iværksættere. Det kan eksempelvis være, hvis du har brug for hjælp til at komme i gang med din idé. Desuden findes der legater til virksomheder, der mangler støtte til at skalere yderligere eller lignende.

Værdigt trængende

Disse er for personer, der er værdigt trængende. Du kan være værdigt trængende på flere måder. Som regel omfatter det fonde og legater til enkeltpersoner og kan både være et legat til enlige mødre eller til en studerende, der har brug for økonomisk støtte og hjælp til at færdiggøre uddannelsen.

Der findes mange forskellige fonde og legater til enkeltpersoner. Derfor er det bare med at søge på nettet, hvis du eksempelvis leder efter et legat til enlige mødre.

Indsæt et legat i dit testamente hos Dokument 24

Hos Dokument 24 kan du oprette dit testamente online nemt, billigt og hurtigt både med eller uden en donation til et velgørende formål. Vælger du at donere noget af din arv til velgørenhed, kan du beslutte, om organisationen skal være arving eller legatar.

Har du brug for hjælp til at udarbejde dit dokument, er du altid velkommen til at kontakte os for rådgivning via telefon eller mail. Vores rådgivning er altid gratis uanset, om du vælger at oprette et dokument eller ej.

Lav dit testamente online

At lave dit testamente online via vores skabelon hos Dokument 24 er enkelt og ligetil. Når du opretter dit dokument, kan du vælge at inkludere et legat i testamentet, hvis du ønsker det. Det tager ikke mere end 15 minutter eller under at skrive dit dokument hos os.

Vi guider dig hele vejen gennem processen af dit juridisk gyldige dokument. Det koster dig kun 695 kroner,så du vil spare flere tusinde kroner sammenlignet med hos en traditionel advokat.

Når du er færdig med at udarbejde dit dokument, får du det tilsendt via mail. Til sidst skal du huske at underskrive det.

Du har måske søgt efter:

Legathåndbogen

At finde hoved og hale i de mange legater kan være svært. Udover at søge på internettet efter legater kan du også gøre brug af Legathåndbogen. I Legathåndbogen får du et samlet overblik over legater og fonde inden for forskellige emner.

Legat og fonde

Når der tales om disse i Danmark, vil du hurtigt finde ud af, at der findes flere tusinde af dem. Alle disse legater og fonde yder økonomisk støtte til en lang række af formål.

Erasmus-legat

Som studerende har du mulighed for at søge om et Erasmus-legat. Det er et EU-stipendieprogram for studerende, som ønsker at gennemføre noget af deres studie i et af de deltagende lande.

Søg legat

Hvis du har søgt på ”søg legat”, vil du nok meget gerne vide, hvordan du skal søge og finde dem. Det kan tage tid at finde de helt rigtige for dig. Men heldigvis findes der flere databaser online, du kan gøre bruge af.

Er et legat skattepligtigt?

Som hovedregel er det skattepligtigt. Dog skal du være opmærksom på, at de fonde og foreninger, der er godkendt af Skattestyrelsen til at uddele midler til sociale formål, er skattefrie på op til 10.000 kroner. Under nogle betingelser er studielegater ligeledes skattefrie.

Hvem kan modtage et legat?

En legatmodtager kan omfatte både en person eller en velgørende organisation. Du kan derfor helt selv vælge hvem, du ønsker at tildele det til.

Hvordan søger man et legat?

Det er vigtigt, at du gør det på den helt rigtige måde. Du bør derfor altid grundigt undersøge, hvad fonden har af krav. Gør du det ikke korrekt, vil din ansøgning desværre ikke blive taget i betragtning.

Hvad fordel får man af at udbyde et legat?

Du får den fordel, at du kan give et bestemt pengebeløb eller en genstand til den, du ønsker at tildele det til. Det kan eksempelvis være, hvis du gerne vil støtte en helt specifik velgørenhedsorganisation, som du har haft kær i mange år.

Det kan ligeledes være en fordel at tildele det, hvis du ønsker, at et familiemedlem, der ikke er arving, skal have noget af din arv.