Hvordan får mine børn særeje med arven/gaven?

Når en gave eller arv er kombineret med en særejetype, betyder det, at modtagerens ægtefælle ikke vil få del i den ved skilsmisse eller separation. Ved at oprette dette dokument, kan du altså sikre modtageren imod at skulle dele det, du har givet til vedkommende.

Der kan være mange gode grunde til at oprette et særejedokument (ægtepagt). Har du besluttet dig for, at du ønsker at oprette sådan et dokument, kan du få hjælp hos Dokument 24 til en billig pris.

  1. Hvad sker der uden et særejedokument?
  2. Særejedokument – et fornuftigt valg
  3. Kombinationssæreje vs. fuldstændigt særeje
  4. Opret gavebrev og testamente hos Dokument 24
  5. Hvordan laver jeg gave eller arv til særeje for mine børn?
  6. Hvem arver særeje ved død?

Få en ægtepagt med særeje - Kun 595,-

Svar på 8-10 spørgsmål

Få straks dokumentet på mail

Skriv Ægtepagten under

Hvad sker der uden et særejedokument?

Ægtefællen kan få del i gaven eller arven uden et særejedokument (ægtepagt). Når et par bliver gift, siger de ja til hinanden. De siger samtidig automatisk ja til et formuefællesskab, hvis de ikke har oprettet en ægtepagt med særejeform inden ægteskabet. Det betyder, at formuen deles ligeligt i visse situationer.

Ægtefælle kan få del i gaven

Et formuefællesskab, fælleseje eller en delingsformue betyder, at formuen skal deles i tilfælde af skilsmisse, separation eller død. Det vil sige, at den arv eller pengegave, du har givet til en, du har kær, skal deles med ægtefællen. Dette kan du forhindre ved at få lavet et juridisk dokument.

Hvad nu, hvis mit barn ikke er gift?

Hvis dit barn ikke er gift, har vedkommende naturligvis ikke et formuefællesskab. Det samme gælder, hvis dit barn lever sammen med en person i et papirløst forhold. Men er der en chance for, at dit barn på et tidspunkt ønsker at blive gift?

Det er derfor en fordel at være på den sikre side med et juridisk dokument, hvis du ønsker at beskytte modtageren under alle omstændigheder. 

Særejedokument – et fornuftigt valg

Måske har dine børn allerede taget det fornuftige valg, at de har en ægtepagt med en særejeform. I så fald skal de ikke dele en gave eller arv med deres ægtefælle, hvis de skal skilles eller separeres. Her behøver du ikke at gøre noget.

Særeje dokument - et fornuftigt valg

Det er dog de færreste, der tænker over at få oprettet en ægtepagt med særeje i forbindelse med, at de gifter sig. Der er derfor stor sandsynlighed for, at dit barn eller andre, du vil betænke i forhold til arv eller en større gave, ikke har gjort dette.

Det er dermed op til dig at slå fast, når du giver gaven eller efterlader arv, at det er med en eller anden særejeform for øje, hvis det er det, du ønsker.

Gaven skal være særeje

I 2024 har du lov til at give en afgiftsfri gave på op til 74.100 kroner. Det er en stor sum, hvorfor der er en vis mulighed for, at du ønsker denne pengegave skal være modtagerens særeje. Det kan du gøre ved at oprette et gavebrev med særeje.

Det er muligt at få skrevet et gavebrev, uanset om modtageren allerede har et særejedokument eller ej. Når du får lavet et gavebrev, er det nemlig et bevis for, at du har givet en gave. Det er ydermere rigtig god dokumentation i forhold til, om der skal betales en gaveafgift eller ej i forbindelse med pengegaven.

Arven skal være særeje

Har du et stort ønske om, at arven efter dig skal være særeje for dine børn eller andre personer, du vil betænke? Det kan du nemt gøre ved at oprette et testamente. I dit testamente kan du få indskrevet, at formuen, du efterlader dig, skal være modtagernes særeje.

Det testamente, du får oprettet, vil ikke have indflydelse på arvefordelingen. Har du ikke lyst til, at arvefordelingen skal foregå efter arvelovens bestemmelser, skal du sørge for også at få skrevet dette i dit testamente.

Gavebrev og testamente hos Dokument 24

Dokument 24 har mange samarbejdspartnere, der sidder og opretter testamenter og gavebreve hver eneste dag. De sidder klar til også at hjælpe dig med disse juridiske dokumenter til en billig pris. Du kan nemt og hurtigt udfylde vores brugervenlige onlineskabelon med alle relevante oplysninger.

Giv særeje med arven - Opret testamente

Svar på 12-15 spørgsmål

Få straks dokumentet på mail

Skriv Testamentet under

Kombinationssæreje vs. fuldstændigt særeje

Du bør sætte dig godt ind i både kombinationssæreje og fuldstændigt særeje, inden du laver et testamente eller et gavebrev. Det er nemlig to vidt forskellige ting med hver deres konsekvenser. Om du ønsker den ene eller den anden form er fuldstændigt op til dig.

Kombinationssæreje vs fuldstændigt særeje

Hvad er kombinationssæreje?

Kombinationssæreje er den mest anvendte særejeform. Den består nemlig af en sammensætning af fordelene ved henholdsvis skilsmissesæreje og fuldstændigt særeje. Ved skilsmisse tager parterne hver deres formue med sig, da der ikke er mulighed for at dele. I tilfælde af død arver ægtefællen en andel af formuen.

Hvad er fuldstændigt særeje?

Du bør vælge fuldstændigt særeje, hvis du ikke ønsker, at formuen skal komme i ægtefællens hænder, uanset om ægteskabet ophører ved separation, skilsmisse eller din modtagers død. Hvis du ønsker det, kan du altså, med denne særejetype, udelukke ægtefællen, ligegyldigt hvad der sker.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål, eller ønsker du yderligere uddybelse af de to særejeformer, er du velkommen til at kontakte os enten på mail: info@dokument24.dk eller telefon 53 70 10 30. Vi ønsker at give dig den bedste service, hvorfor det er gratis og uforpligtende at tage kontakt til os.

Opret gavebrev og testamente hos Dokument 24

Har du intentioner om at få lavet et testamente eller et eller flere gavebreve, kan du gøre det nemt og bekvemt via Dokument 24’s platform. Derved undgår du at skulle bruge tid og penge på en dyr advokat i dit nærområde.

Nemt og bekvemt gavebrev og testamente

Det er hurtigt og billigt at få oprettet mange typer af dokumenter hos Dokument 24. At oprette et gavebrev tager kun 10 minutter af din tid og koster kun 250 kroner. Du får en besparelse på 1.250 kroner ved ikke at bruge din lokale advokat.

Skal du have lavet et testamente, tager det blot 15 minutter og koster dig ikke mere end 695 kroner. Her sparer du omkring 4.000 kroner.

Vores online skabeloner er de mest brugte, når der skal laves gavebreve eller testamenter. Men det betyder selvfølgelig ikke, at det er den bedste løsning for dig. Vi er også gerne behjælpelige med at lave disse dokumenter ved hjælp af et telefonmøde med en advokat. Derudover kan vi formidle kontakt til en advokat i dit nærområde med henblik på et fysisk møde.

Du har måske søgt efter:

Særeje ægteskab

Med ”særeje ægteskab” mener du sikkert, at du gerne vil vide mere om, hvordan du kan få dette, når du indgår et ægteskab. Det kan du få ved at oprette en ægtepagt.

Gavebrev særeje

”Gavebrev særeje” er nemt og billigt at oprette via en online platform som eksempelvis Dokument 24. Det er billigt, og du får dit dokument samme dag.

Tredjemandsbestemt særeje

Tredjemandsbestemt særeje er, når en person har bestemt, at modtageren af arven eller gaven skal have det med en af de forskellige særejeformer.

Hvordan laver jeg gave eller arv til særeje for mine børn?

Du kan lave en gave eller arv med en særejeform for dine børn ved at oprette enten et gavebrev eller et testamente. Disse dokumenter skal du have en advokat til at lave for dig. Du kan enten vælge at kontakte din lokale advokat eller bruge Dokument 24’s platform til formålet.

Hvordan laver jeg gave eller arv til børn

Vælger du, at det er Dokument 24, der skal oprette et gavebrev eller et testamente for dig, får du det til en meget billigere pris, end hvis du bruger en advokat i dit lokalområde. Tag et kig på Gavebrev eller Testamente for at se vores faste priser, og hvor meget du sparer på disse dokumenter.

Hvem arver særeje ved død?

Hvem der arver dig, når du har en ægtepagt med en af de mange særejeformer, kommer an på, hvilken type der er tale om. Der findes nemlig tre forskellige typer med hver deres udfald, når der er tale om arv. De tre typer er:

Arvefordeling ved kombinationssæreje

Er der tale om kombinationssæreje, vil den længstlevende ægtefælle fortsat have kombinationssæreje på sin formue, når den anden dør. Den afdødes formue bliver derimod til formuefællesskab.

Foreligger der ikke et testamente om fordelingen af arven, vil arvelovens bestemmelser afgøre, hvem der arver og hvor meget. Uden et testamente beholder den længstlevende altså sit eget kombinationssæreje. 50 % af den afdødes formue går til den længstlevende ægtefælle, mens de resterende 50 % skal deles mellem børnene.

Arvefordeling ved skilsmissesæreje

I forhold til arv og skilsmissesæreje får I hver især andel i den afdøde ægtefælles formue. Ved den ene parts død bliver jeres respektive formuer nemlig lagt sammen til et formuefællesskab. Dette formuefællesskab fordeles med 50 % til ægtefællen og 50 % til børnene, medmindre der er oprettet et testamente, der siger noget andet.

Arvefordeling ved fuldstændigt særeje

Når det kommer til arvefordelingen ved denne type, er det din ægtefælle og dine livsarvinger, der skal dele dine værdier. Der kommer altså ikke et formuefællesskab i spil. Har du både en ægtefælle og børn, bliver din formue delt mellem dem.

Her går 50 % til din ægtefælle og 50 % til dine børn. Hvis din formue ikke skal fordeles på denne måde, skal du oprette et testamente, hvor du har angivet arvefordelingen.

Opsummering om arvefordelingen

Selvom det umiddelbart ser ud som om, at der ikke er den store forskel på, hvordan formuen fordeles, er der trods alt en stor forskel, hvis vi kigger på arvefordelingen ved skilsmissesæreje.

Ved skilsmissesæreje opstår en ikke særlig fordelagtig fordeling af arven, da skilsmissesærejet ophører ved den ene parts død. Det betyder dermed, at det ikke kun er den ene parts skilsmissesæreje, der skal deles, men at begges formuer bliver til et formuefællesskab. Det er derfor ægteparrets samlede formue, der skal fordeles, når det kommer til arv.

Du skal ligeledes være opmærksom på, at ved fuldstændigt særeje har den efterladte ægtefælle ikke mulighed for at sidde i uskiftet bo. 

Hvem arver min ægtefælles særeje?

Hvem der arver din ægtefælles særeje, vil blive bestemt ud fra, hvilken særejeform det drejer sig om. Du er altid velkommen til at kontakte os på enten 53 70 10 30 eller info@dokument24.dk, hvis du har spørgsmål eller brug for yderligere råd og vejledning.

Lav Testamente - Du sikrer familien på 15 min.