Hvordan får mine børn særeje med arven/gaven?

At give en gave eller arv til en person er ofte med et ønske om at glæde vedkommende. Hvis du vil sikre, det kun er den specifikke person, der får gavn af gaven eller arven, kan du gøre den til særeje.

Når en gave eller en arv er kombineret med en særejetype for modtageren, betyder det, at vedkommendes ægtefælle ikke vil få del i den, hvis de skal skilles eller bliver separeret. Ved at oprette dette dokument kan du altså sikre modtageren imod at skulle dele det, du har givet til personen.

Der kan være mange gode grunde til at oprette et særejedokument (ægtepagt). Har du besluttet dig for, at du ønsker at oprette sådan et dokument, kan du få hjælp hos Dokument 24 til en billig pris.

Få en ægtepagt med særeje - Kun 595,-

Svar på 8-10 spørgsmål

Få straks dokumentet på mail

Skriv Ægtepagten under

Ægtefællen kan få del i gaven eller arven uden et særejedokument (ægtepagt)

Når et par bliver gift, siger de ja til hinanden. De siger samtidig automatisk ja til et formuefællesskab, hvis de ikke inden ægteskabsindgåelsen har oprettet en såkaldt ægtepagt med en særejeform. Det betyder, at i visse situationer skal formuen deles ligeligt.

Ægtefælle kan få del i gaven

Et formuefællesskab, fælleseje eller en delingsformue betyder, at formuen skal deles i tilfælde af en skilsmisse, separation eller død. Det vil sige, at den arv eller pengegave, du har givet til en, du har kær, skal deles med ægtefællen. Det er dette, du kan forhindre ved at få lavet et juridisk dokument.

Hvad hvis mit barn ikke er gift?

Hvis dit barn ikke er gift, har vedkommende naturligvis ikke et formuefællesskab. De har dit barn heller ikke, hvis de lever sammen med en person i et papirløst forhold. Men er der en chance for, at dit barn på et tidspunkt ønsker at blive gift?

Det er derfor en fordel at være på den sikre side med et juridisk dokument, hvis du ønsker at beskytte modtageren under alle omstændigheder. 

Særejedokument – et fornuftigt valg

Måske har dine børn allerede taget det fornuftige valg, at de har en ægtepagt med en særejeform. I tilfælde af at de har det, skal de ikke dele en gave eller arv med deres ægtefælle, hvis de skal skilles eller separeres. Her behøver du ikke at gøre noget.

Særeje dokument - et fornuftigt valg

Det er dog de færreste, der tænker over at få oprettet en ægtepagt med særeje i forbindelse med, at de gifter sig. Der er en stor sandsynlighed for at dit barn, dine børn eller andre, du vil betænke i forhold til en arv eller en gave, ikke har dette.

Det er derfor op til dig, når du er giveren af gaven eller efterlader en arv at slå fast, at det er med en eller anden særejeform for øje, hvis det er det, du ønsker.

Gaven skal være særeje

I 2020 har du lov til at give en afgiftsfri gave på op til 67.100 kroner. Det er en stor sum, hvorfor der er en vis mulighed for, at du ønsker denne pengegave skal være modtagerens særeje. Det kan du gøre ved at oprette et gavebrev med særeje.

Det er muligt at få skrevet et gavebrev uanset, om modtageren allerede har et særejedokument eller ej. Når du får lavet et gavebrev, er det nemlig et bevis for, at du har givet en gave. Det er ydermere en rigtig god dokumentation i forhold til, om du skal betale en gaveafgift eller ej i forbindelse med pengegaven.

Arven skal være særeje

Har du et stort ønske om, at arven efter dig skal være særeje for dine børn eller andre personer, du vil betænke? Det kan du nemt gøre ved at oprette ettestamente. I dit testamente kan du få indskrevet, at formuen, du efterlader dig, skal være modtagernes særeje.

Det testamente, du får oprettet, vil ingen indflydelse have på arvefordelingen. Har du ikke lyst til, at arvefordelingen skal foregå efter arvelovens bestemmelser, skal du sørge for også at få skrevet dette i dit testamente.

Gavebrev og testamente hos Dokument 24

Dokument 24 har mange samarbejdspartnere, der sidder og opretter testamenter og gavebreve hver eneste dag. De sidder klar til også at hjælpe dig med disse juridiske dokumenter til en billig pris. Du kan nemt og hurtigt udfylde vores brugervenlige og online skabelon med alle relevante oplysninger.

Giv særeje med arven - Opret testamente

Svar på 12-15 spørgsmål

Få straks dokumentet på mail

Skriv Testamentet under

Kombinationssæreje vs. fuldstændigt særeje

Kombinationssæreje vs. fuldstændigt særeje er noget, du bør sætte dig godt og grundigt ind i, inden du laver et testamente eller et gavebrev. Det er nemlig to vidt forskellige ting med hver deres konsekvens. Om du ønsker den ene eller den anden form er fuldstændigt op til dig.

Kombinationssæreje vs fuldstændigt særeje

Hvad er kombinationssæreje?

Kombinationssæreje er den mest anvendte særejeform. Den består nemlig af en sammensætning af fordelene ved henholdsvis både skilsmissesæreje og fuldstændigt særeje. Ved skilsmisse tager parterne hver deres formue med sig, da der ikke er mulighed for at dele. I tilfælde af død arver ægtefællen en andel af formuen.

Hvad er fuldstændigt særeje?

Du bør vælge denne type, hvis du ikke ønsker, at formuen skal komme i ægtefællens hænder uanset, om ægteskabet ophører ved en separation, skilsmisse eller din modtagers død. Du kan altså ved denne særejetype udelukke ægtefællen ligegyldigt, hvad der sker, hvis det er det, du ønsker.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål, eller ønsker du en yderligere uddybelse af de to særejeformer, er du velkommen til at kontakte os på enten mail: info@dokument24.dk eller tlf. 53 70 10 30. Vi ønsker at give dig den bedste service, hvorfor det er gratis og uforpligtende at tage kontakt til os.

Nemt og bekvemt at oprette gavebreve og testamenter hos Dokument 24

Har du intentioner om at få lavet et testamente eller et eller flere gavebreve, kan du gøre det nemt og bekvemt via Dokument 24’s platform. Derved undgår du at skulle bruge tid og penge på en dyr advokat i dit nærområde.

Nemt og bekvemt gavebrev og testamente

Det er hurtigt og billigt at få oprettet mange typer af dokumenter hos Dokument 24. At oprette et gavebrev tager kun 10 minutter af din tid, og det koster kun 250 kroner. Du får en besparelse på 1.250 kroner ved ikke at bruge din lokale advokat.

Skal du have lavet et testamente, tager det blot 15 minutter, og det koster dig ikke mere end 695 kroner. Her sparer du omkring 4.000 kroner.

Vores online skabeloner er de mest brugte, når der skal laves gavebreve eller testamenter. Men det betyder selvfølgelig ikke, at det er den bedste løsning for dig. Vi er også gerne behjælpelige med at lave disse dokumenter ved hjælp af et telefonmøde med en advokat. Derudover kan vi formidle kontakt til en advokat i dit nærområde med henblik på et fysisk møde.

Du har måske søgt efter:

Særeje ægteskab

Med ”særeje ægteskab” mener du sikkert, at du gerne vil vide mere om, hvordan du kan få dette, når du indgår et ægteskab. Det kan du få ved at oprette en ægtepagt.

Gavebrev særeje

”Gavebrev særeje” er nemt og billigt at oprette via en online platform som eksempelvis Dokument 24. Det er billigt, og du får dit dokument samme dag.

Tredjemandsbestemt særeje

Tredjemandsbestemt særeje er, når en person har bestemt, at modtageren af arven eller gaven skal have det med en af de forskellige særejeformer.

Hvordan laver jeg gave eller arv til særeje for mine børn?

Du kan lave en gave eller arv med en særejeform for dine børn ved at oprette enten et gavebrev eller et testamente. Disse dokumenter skal du have en advokat til at lave for dig. Du kan enten vælge at kontakte din lokale advokat eller bruge Dokument 24’s platform til formålet.

Hvordan laver jeg gave eller arv til børn

Vælger du, at det er Dokument 24, der skal oprette et gavebrev eller et testamente for dig, får du det til en meget billigere pris, end hvis du bruger en advokat i dit lokalområde. Tag et kig på ”Gavebrev” eller ”Testamente” for at se vores faste priser, og hvor meget du sparer på disse dokumenter.

Hvem arver særeje ved død?

Hvem der arver dig, når du har en ægtepagt med en af de mange særejeformer, kommer an på hvilken type, der er tale om. Der findes nemlig tre forskellige typer med hver deres udfald, når der er tale om arv. De tre typer er:

Arvefordeling ved kombinationssæreje

Er der tale om kombinationssæreje, forholder det sig sådan, at den ægtefælle, der lever længst, fortsat har kombinationssæreje på sin formue, når den anden dør. Den afdødes formue derimod bliver til formuefællesskab.

Foreligger der ikke et testamente om fordelingen af arven, er det arvelovens bestemmelser, der afgør, hvem der arver, og hvor meget de arver. Uden et testamente beholder den længstlevende altså sit eget kombinationssæreje. 50 % af den afdødes formue går til den længstlevende ægtefælle, mens de resterende 50 % skal deles mellem børnene.

Arvefordeling ved skilsmissesæreje

I forhold til arv og skilsmissesæreje får I hver især andel i den afdøde ægtefælles formue. Ved den ene parts død bliver jeres respektive formuer nemlig lagt sammen til et formuefællesskab. Dette formuefællesskab fordeles med 50 % til ægtefællen og 50 % til børnene medmindre, der er oprettet et testamente, der siger noget andet.

Arvefordeling ved fuldstændigt særeje

Når det kommer til arvefordelingen ved denne type, er det din ægtefælle og dine livsarvinger, der skal dele dine værdier. Der kommer altså ikke et formuefællesskab i spil. Har du både en ægtefælle og børn, bliver din formue delt mellem dem.

Her går 50 % til din ægtefælle og 50 % til dine børn. Hvis din formue ikke skal fordeles på denne måde, skal du oprette et testamente, hvor du har angivet arvefordelingen.

Opsummering om arvefordelingen

Selvom det umiddelbart ser ud som om, at der ikke er den store forskel på, hvordan formuen fordeles, er der trods alt en stor forskel, hvis vi kigger på arvefordelingen ved skilsmissesæreje.

Ved denne type opstår der en ikke særlig fordelagtig fordeling af arven, da skilsmissesærejet ophører ved den ene parts død. Det betyder nemlig, at det ikke kun er den ene parts skilsmissesæreje, der skal deles, men at begges formuer bliver til et formuefællesskab. Det er derfor ægteparrets samlede formue, der skal fordeles, når det kommer til arv.

Du skal ligeledes være opmærksom på, at ved fuldstændigt særeje har den efterladte ægtefælle ikke mulighed for at sidde i uskiftet bo

Hvem arver min kones særeje?

Hvem der arver din kone er bestemt ud fra, hvilken særejeform hun har.

Lav Testamente - Du sikrer familien på 15 min.