Realkredit

Realkredit er et lån, som man optager, når man køber en fast ejendom. Man får en realkredit i et realkreditinstitut, som tager sikkerhed i ejendommen for det lånte beløb. Det vil sige, at realkreditinstituttet tager pant i ejendommen. Hvis man ikke betaler i overensstemmelse med det aftalte, kan realkreditinstituttet overtage og sælge boligen.

Man afbetaler typisk på lånet hver måned. Det gør også, at realkreditinstituttets pant i den bolig bliver mindre for hver måned, og at man dermed opbygger friværdi i ejendommen.

Hvornår kan man tage et realkreditlån?

Realkreditlån kan kun optages i forbindelse med faste ejendomme. Det skyldes, at realkreditinstituttet skal have sikkerhed i ejendommen for det beløb, man låner. Man kan både optage lånet, hvis man køber en fast ejendom, eller hvis man allerede har en fast ejendom, som man ønsker at renovere.

Hvor meget kan man låne i realkredit?

Grænsen for, hvor meget man maksimalt kan låne i realkredit, er på 80% af købesummen. De resterende 20% skal man selv finansiere. Dette kan blandt andet gøres ved et banklån, som maksimalt kan finansiere 15%. Banken vil dog typisk have, at man selv er i stand til at betale en del af de 15%. De resterende 5% skal finansieres på en anden måde, som ikke er realkredit eller banklån.

Der gælder andre regler for realkredit ved sommerhuse og fritidshuse. I de tilfælde er det kun 75% af købesummen, man kan finansiere gennem en realkredit. 

Hvad er forskellen på banklån og realkreditlån?

Der er forskel på, om man optager et banklån eller et realkreditlån. Forskellene ligger blandt andet i tilbagebetalingstiden, samt hvordan långiver anskaffer det lånte beløb.

  • Anskaffelse af lånet: Når man optager et lån i et realkreditinstitut, bliver lånet anskaffet ved salg af obligationer til investorer. I en bank bliver lånet i stedet finansieret gennem bankens egen kredit.
  • Tilbagebetalingstiden: Realkredit har en længere tilbagebetalingstid i forhold til banklån. For realkredit er det typisk 30 år. Man har dog altid mulighed for at tilbagebetale lånet hurtigere, hvis man ønsker det.

Forskellige typer af realkreditlån 

Der findes forskellige slags realkreditlån. Af den grund bør man blandt andet overveje:

  • Løbetid: Hvor lang tid ønsker man, at lånet skal løbe? Dette afhænger i høj grad af, hvordan ens økonomiske situation forholder sig
  • Renter: Skal lånet have en fast eller variabel rente?
    • Den faste rente gør, at man hele tiden ved, hvad man skal betale.
    • Den variable rente gør det sværere at forudse, hvad man skal betale, fordi det afhænger af markedet. Man kan til gengæld ende med at betale mindre end med den faste rente.
  • Afdragsfrihed: Vil du have afdragsfrihed de første år, så du kun skal betale renter? Hvis man ønsker afdragsfrihed, skal man dog huske på, at man altid skal betale lånet tilbage, selvom man har afdragsfrihed de første år.

Indholdet på denne side udgør ikke juridisk rådgivning. Indholdet er udelukkende beregnet til informationsformål, og bør ikke anvendes som erstatning for professionel juridisk rådgivning. Læs mere i handelsbetingelserne her.