Parlamentarisk ansvar

Det parlamentariske ansvar refererer til det politiske system, hvor regeringen er ansvarlig overfor parlamentet. I Danmark indebærer det, at regeringen skal stå til regnskab for sine handlinger og beslutninger over for Folketinget.

Hvad indebærer det parlamentariske ansvar?

Det parlamentariske ansvar indebærer, at regeringen skal kunne vinde parlamentets tillid og opretholde den for at forblive ved magten. Regeringen skal retfærdiggøre og forklare sine politikker og beslutninger over for parlamentet og kan blive stillet til ansvar omkring sin politik og handlinger.

Parlamentet har også beføjelse til at kontrollere og overvåge regeringen gennem forskellige mekanismer som fx spørgetid og udvalgshøringer. Parlamentet kan også vedtage mistillidsvotum mod regeringen, hvis den mener, at regeringen ikke længere har parlamentets tillid.

Indholdet på denne side udgør ikke juridisk rådgivning. Indholdet er udelukkende beregnet til informationsformål, og bør ikke anvendes som erstatning for professionel juridisk rådgivning. Læs mere i handelsbetingelserne her.