Frikort

Et "frikort" er et skattekort, der anvendes i Danmark for at angive, at en person er fritaget for at betale skat op til en vis indtægtsgrænse i løbet af året. Når fribeløbet overstiger grænsen, vil indtægten beskattes.

Hvad er et frikort?

Et frikort er et kort, der viser, hvor meget du kan tjene i løbet af året, før du skal betale skat. Det betyder, at hvis du tjener under beløbsgrænsen på dit frikort, behøver du ikke at betale skat af din indkomst.

Skattestyrelsen opretter automatisk et frikort til personer, når de er fyldt 15 år.

Hvor meget må man tjene på frikort?

Grænsen for hvor meget man må tjene på et frikort, varierer fra år til år og afhænger af ens øvrige indkomst og skatteforhold. Satserne for fribeløbet i 2024 er følgende:

  • Personer under 18 år må tjene op til 49.700 kr.
  • Personer over 18 år må som udgangspunkt tjene 49.700 kr.

Det er vigtigt at bemærke, at beløbet på frikortet ikke kan kombineres med andre fradrag, såsom håndværkerfradrag eller kørselsfradrag. Disse fradrag gælder kun for personer med et hovedkort.

Hvis man tjener mere end beløbsgrænsen på sit frikort, skal man anvende et hovedkort og et bikort, som der bliver trukket skat fra. Derudover skal man betale 8 % i am-bidrag af sin lønindkomst.

Hvor kan jeg se mit frikort?

Du kan se dit frikort på Skattestyrelsens hjemmeside ved at logge ind på TastSelv med dit personlige MitID. Frikortet vil ligge under din forskudsopgørelse for igangværende år. Arbejdsgivere henter automatisk oplysninger fra Skat, og du behøver derfor ikke at foretage dig noget.

Indholdet på denne side udgør ikke juridisk rådgivning. Indholdet er udelukkende beregnet til informationsformål, og bør ikke anvendes som erstatning for professionel juridisk rådgivning. Læs mere i handelsbetingelserne her.