Fuld guide til familielån

Når du ønsker at give eller låne en større sum penge til andre, skal der oprettes et familielån.

Et familielån tager tager ca. 10 min. at lave online, og koster kun 249 kr. Du får det straks tilsendt pr. e-mail, hvorefter du skriver det under. Du kan få gratis juridisk rådgivning pr. telefon og e-mail, når du opretter familielånet hos Dokument 24.

 1. Hvad er et familielån?
 2. Hvordan laves familielånet?
 3. Hvad koster det, og er der skjulte afgifter?
 4. Hvad indeholder dokumentet?
 5. Ofte stillede spørgsmål

Hvad er et familielån?

Et familielån er betegnelsen for en låntype, der er særligt fordelagtig for låntager. Lånet ydes uden renter og uden, at der nødvendigvis skal afdrages på lånet. Et familielån kan også betegnes som et  et gældsbrev mellem private eller et anfordringslån. Alle tre betegnelser refererer til den samme låntype - der er ingen forskel på selve lånet, det er tre ord for samme låntype.

Mange benytter et familielån til at låne deres børn penge. I stedet for at børnene betaler lånet tilbage, kan forældre vælge at afskrive lånet over en årrække med det maksimalt skattefrie beløb  pr. år. Når hele lånet er afskrevet, har børnene således fået pengesummen uden at betale skatter eller afgifter. Det er dog vigtigt, at lånet skal afskrives sporadisk fra långivers side. Det må ikke indskrives i lånet, at det afskrives systematisk, da der i så fald er tale om én stor gave.

Familielån introduktion

Hvordan laves et familielån?

Et familielån kan enten laves online eller gennem telefonisk samtale med Dokument 24. De fleste vælger at oprette familielånet online, da dette er nemt, hurtigt og billigt. Når du opretter lånet online, vil juraen være identisk med et lån oprettet gennem personlig samtale med vores jurister. Sådan gør du:

 1. Svar på 5-9 spørgsmål online. Til at starte med, svarer du på 5-9 spørgsmål online. Spørgsmålene tilpasser sig dig og dine svar, så lånet bliver udformet efter dine ønsker.
 2. Modtag straks pr. e-mail. Når du har svaret på spørgsmålene, så er dokumentet allerede udarbejdet og klar til at sende til dig. Du bestiller dokumentet ved at betale med Mobile Pay eller kreditkort. Du har 14 dages fortrydelsesret på din bestilling, så det koster ikke noget, hvis du fortryder bestillingen. Familielånet sendes til dig pr. e-mail inden for 2 minutter døgnet rundt.
 3. Skriv under. Til sidst skal dokumentet skrives under. Dokumentet skal skrives under af långiver samt låntager. Lånet skal ikke tinglyses, der skal kun underskrift til. Du får detaljeret information tilsendt om underskrift af dokumentet, når du modtager dette.

Hvad koster det, og er der skjulte afgifter?

Pris
Et familielån koster 249 kr. at oprette online hos Dokument 24.

Skjulte afgifter?
Der er ingen skjulte gebyrer eller andet i forbindelse med oprettelsen af dokumentet. Dokumentet skal blot skrives under af långiver og låntager, når det er oprettet. 

Hvad indeholder dokumentet?

Når du opretter familielånet, indeholder lånet følgende:

 • O % rente: Lånet er rentefrit.
 • Afdrag: Du kan selv vælge om der skal betales afdrag på lånet eller ej.
 • Ingen afgifter: Der betales ingen gaveafgift eller andet af lånet. Penge kan dermed ”flyttes” uden, at der skal betales skatter og afgifter.
 • Afskrivninger: Lånet kan afskrives over en årrække, hvis långiver vælger dette. Lånedokumentet må ikke indeholde planlagte afskrivninger af lånet, da hele lånet således ses som værende én stor gave til låntager. Hvis hele beløbet gives som gave uden oprettelse af dette lånedokument, skal der betales 15 % gaveafgift af beløbet. Lånet skal derfor afskrives sporadisk, dvs. tilfældigt over en årrække.
 • Indfrielse af lån: Lånet kan kræves indfriet med kort varsel af långiver (typisk 1-2 ugers varsel).
 • Långivers bortgang: Lånet skal straks tilbagebetales, hvis långiver går bort.
 • Forældelse efter 10 år: Lånet forældes efter 10 år. Husk at forny lånet inden forældelse - vi kan hjælpe med dette. Det er loven, der foreskriver, at denne låntype fældes efter 10 år.

Eksempel på familielån

I nedenstående kan du se et eksempel på et familielån, der er udarbejdet hos Dokument 24.

Skabelon til familielån

Ofte stillede spørgsmål

Her kan du læse om ofte stillede spørgsmål i forbindelse med oprettelsen af et familielån.

Hvor stort må et familielån være?

Der er ikke grænser for, hvor stort et familielån må være. Dog kan det være, at SKAT vil tage kontakt til jer, hvis der er tale om et millionbeløb for at sikre, at der er tale om et reelt lån, og ikke noget potentielt ulovligt jf. SKAT.

Hvilke fordele og ulemper er der ved familielån?

Fordele: Et familielån er rentefrit og kan være afdragsfrit, hvis långiver tillader dette. Lånet skal ikke tinglyses eller andet, så det er nemt at oprette. Ulemper: Der stilles normalt ikke sikkerhed for lånet fra låntagers side, som der gøres ved f.eks. realkreditlån.

Hvem kan man lave familielån til?

Der kan laves familielån til alle. Du behøver ikke at være i familie med personerne, som du giver et familielån. Familielån er blot en betegnelse for en favorabel låntyper, hvor der ikke betales renter af lånet. Lånet kan også være afdragsfrit, hvis långiver ønsker dette.

Hvad sker der med familielån ved dødsfald?

Hvis långiver går bort, skal familielånet tilbagebetales til boet efter afdøde. Grunden til, at dette skal ske er, at låntager nu skylder penge til långivers arvinger. Lånet skal derfor betales til boet efter afdøde, så boet kan udbetale arven til långivers arvinger.

Hvor meget må man give sine børn i gaver?

Du må give dine børn så store gaver, som du ønsker. I 2023 kan du give dine børn 71.500 kr. skattefrit pr. barn. Hvis du overstiger dette beløb, skal der betales 15 % i gaveafgift af det beløb, der overstiger det skattefrie beløb.

Kan man selv lave et gældsbrev?

Mange laver selv deres gældsbrev i form af et familielån. Dette er en nem og enkelt måde at få skrevet aftalen ned i et gældsbrev/familielån. Du kan med fordel benytte Dokument 24's online dokumentgenerator til at udarbejde gældsbrevet. 

Ring eller skriv - det er koster ikke noget

  Du er altid velkommen til at ringe eller skrive til os, så vil vi hjælpe dig. Det koster ikke noget at være i dialog med os. 

  Opret familielån for kun 249 kr.