Kvalificeret flertal

Kvalificeret flertal er et begreb inden for beslutningsprocesser, der refererer til en specifik andel af stemmer, der kræves for at vedtage eller træffe en beslutning af særlig betydning. Det adskiller sig fra simpelt flertal, hvor den enkle majoritet af stemmer er tilstrækkelig.

Hvornår bruges kvalificeret flertal?

Kvalificeret flertal bruges typisk i situationer, hvor der er behov for en mere absolut beslutning eller vedtagelse i en forsamling. Det kræver, at en tredjedel eller et særligt antal stemmer er nødvendige for at opnå flertallet. Det kan være relevant ved afstemninger i;

Formål

Formålet med et kvalificeret flertal er ofte at sikre, at beslutninger med stor indvirkning på en organisation eller samfundet som helhed har bred opbakning og ikke træffes baseret på en snæver majoritet. Det kan også beskytte mindretalsrettigheder og sikre, at beslutninger er velovervejede og reflekterer en bred konsensus.

Relaterede ord

Absolut flertal

Simpelt flertal

Indholdet på denne side udgør ikke juridisk rådgivning. Indholdet er udelukkende beregnet til informationsformål, og bør ikke anvendes som erstatning for professionel juridisk rådgivning. Læs mere i handelsbetingelserne her.