Eksculpere

Eksculpere er et juridisk fagudtryk, der betyder, at en person frifindes eller renses for skyld i en sag. Udtrykket bruges oftest i forbindelse med straffesager og civilretlige sager, hvor en erklæring om eksculpation kan blive brug som et forsvar, mod et krav om erstatning eller kompensation.

Eksempel: Bilisten Maria er sigtet for at have forårsaget en ulykke ved at køre for hurtigt. Maria hævder, at hun ikke kunne undgå ulykken, da en anden bil pludseligt dukkede op i hendes blinde vinkel og tvang hende til at bremse hurtigt. Bilisten fremlægger beviser i form af vidneudsagn og videooptagelser fra bilens sikkerhedskamera, som viser, at den anden bil pludselig dukkede op uden at give tegn på at ville svinge.

Dommeren beslutter at eksculpere Maria for skyld i ulykken. Dommeren finder, at Maria ikke kunne have forudset eller undgået ulykken på grund af den anden bilists pludselige handlinger. Maria har ikke handlet culpøst. På denne måde kan Maria frifindes for syld i ulykken i henhold til culpareglen.

Indholdet på denne side udgør ikke juridisk rådgivning. Indholdet er udelukkende beregnet til informationsformål, og bør ikke anvendes som erstatning for professionel juridisk rådgivning. Læs mere i handelsbetingelserne her.