Driftsselskab

Et driftsselskab er en del af et holdingselskab. Det er driftsselskabet, som står for den daglige drift, hvorimod holdingselskabet står for det økonomiske. Overskuddet fra driftsselskabet bliver overført til holdingselskabet. Driftsselskabet kan både være et anpartsselskab (ApS) eller et aktieselskab (A/S).

Hvordan opretter man et driftsselskab?

Et driftsselskab bliver stiftet ved, at man enten opretter et anpartsselskab eller et aktieselskab. Selskabet bliver oprettet på samme måde, som alle andre selskaber. Det vil sige, at selskabet skal opfylde de samme krav og betingelser som et almindeligt anparts- eller aktieselskab. Man bestemmer selv, om man både opretter et drifts- og holdingselskab første dag, eller om man først senere vil knytte driftsselskabet til et holdingselskab.  

Fordele ved driftsselskaber

Der er fordele ved, at man opretter et driftsselskab. De fleste af fordelene drejer sig om skat og udbyttet, men der er også fordele, hvis selskabet skulle gå konkurs. Fordelene kan f.eks. være:

  • Skattefrit udbytte: Man kan overføre driftsselskabets overskud til holdingselskabet uden at betale skat. Det kræver, at holdingselskabet ejer minimum 10% af driftsselskabet.
  • Skattefrit salg: Man kan undgå at betale personskat og selskabsskat, hvis man vælger at sælge driftsselskabet
  • Undgå tab ved økonomiske udfordringer: Man kan spare penge op i holdingselskabet fremfor driftsselskabet. Man risikerer altså ikke at tabe sit overskud, hvis driftsselskabet skulle få problemer med sin økonomi.
  • Akkumuleret overskud: Det er muligt for selskabet at beholde et akkumuleret overskud, hvis det skulle ske, at virksomheden går konkurs
  • Håndtering af udbytte: Det bliver mindre besværligt at håndtere udbyttet, hvis der er flere ejere

Ulemper ved driftsselskaber

Der er ulemper ved, at man opretter et driftsselskab. For det første skal man etablere to forskellige selskaber (driftsselskabet og holdingselskabet). Det betyder at man skal betale stiftelsesomkostninger for to selskaber. For det andet skal der udarbejdes årsregnskaber for begge selskaber, hvilket er tids- og ressourcekrævende.  

Indholdet på denne side udgør ikke juridisk rådgivning. Indholdet er udelukkende beregnet til informationsformål, og bør ikke anvendes som erstatning for professionel juridisk rådgivning. Læs mere i handelsbetingelserne her.