Overblik til oprettelse af købsaftaler

Få et overblik over hvilke elementer der skal fremgå i de forskellige typer købsaftaler.

  1. Krav til en købsaftale
  2. Fortrydelse af en købsaftale
  3. Hvordan udarbejdes en købsaftale?

Krav til en købsaftale

Der er forskellige krav til en købsaftale afhængig af, hvad du køber. Overordnet skal der være en udførlig beskrivelse af det, du køber, uanset hvad det er. Købsaftalen skal også indeholde en detaljeret beskrivelse af overdragelsen af værdien.

Bolig

Købsaftale bolig

Hvis du for eksempel køber et hus, skal der være:

1. Beskrivelse af ejendom og personer
En beskrivelse af huset, adressen, ejendommens forhold og matrikelnummer. Ligeledes skal der være en sælger og køber. Aftalen skal indeholde deres fulde navn, adresse og bankoplysninger. 

2. Overtagelse og finansiering
Sammen med købsaftalen skal der også stå, hvordan købet af boligen skal finansieres.

Man skal desuden være særligt opmærksom på at have en detaljeret beskrivelse af overtagelsen. Det skal fremgå, hvornår du overtager og om der er en dispositionsdato inden.

3. Yderligere
Det skal også fremgå, om der er forbedringer, som sælger skal have lavet inden overtagelsen.

En del af købsprocessen er også, at sælger skal have indhentet tilbud på en ejerskifteforsikring.

Sælger betaler halvdelen af ejerskifteforsikringen og køber betaler differencen, hvis køber vil have en dyrere ejerskifteforsikring. Ejerskifteforsikringen skal fremgå af købsaftalen.

Læs mere om, hvad du skal vide om købsaftale for bolig.

Købsaftalebolig

Bil

Købsaftale Bil

Når du køber en bil, skal der være en købsaftale ligesom på huset. Den skal indeholde:

Oplysninger om bil, køber og sælger
Købsaftalen skal indeholde navn og adresse på både sælger og køber. En købsaftale på en bil skal have en detaljeret beskrivelse af bilen. Det er blandt andet en beskrivelse af mærke, model, type og motor. 

Overdragelse
Ligesom med huset, er det vigtigt at have skrevet detaljerne ned om overdragelsen. Det kan for eksempel være, om bilen skal til tjek hos en anden mekaniker inden overdragelsen, og hvem der i så fald sørger for at få bilen derhen. 

Binding i købsaftaler

Når begge parter har skrevet under på købsaftalen, er den bindende. Ved køb af bil, campingvogn, båd og så videre, har man altså forpligtet sig til købet, når begge parter har skrevet under på købsaftalen.

Når du køber en ejendom, har du til gengæld forskellige muligheder for at annullere købsaftalen. Derudover er der en fortrydelsesfrist på 6 hverdage ved et boligkøb. Det er der ikke ved køb af andre værdier. 

Fortrydelse af en købsaftale

Der er forskellige måder at annullere en købsaftale på, hvis du fortryder et køb eller varen ikke er tilfredsstillende. Det kommer også an på, hvad du køber. 

Købsaftale Fortrydelsesret

Hvis du køber en bolig, har du altid en fortrydelsesfrist på 6 hverdage fra købsaftalen er underskrevet. Det koster 1% af købesummen. Udover fortrydelsesfristen, kan du også bruge advokatforbeholdet eller tilbagekaldelsesretten. De er begge gratis at bruge. Læs mere om tilbagekaldelsesret, fortrydelsesfrist og advokatforbehold i en boligkøbsaftale her.

Den samme fortrydelsesret gælder ikke, når du køber en bil. Der er købsaftalen bindende, når begge parter har underskrevet. Du skal være helt sikker på, det er det rigtige køb, du laver, når du køber bil. Ellers er du nødt til at sælge bilen igen. Man kan også stadig opdage fejl på bilen efter købet. I så fald kan du bruge reklamationsretten eller garantien. Uanset hvad du køber, har du altid reklamationsret, hvis du køber det af en forhandler. Det har du ikke, hvis du køber af en privatperson. 

Forskellen på reklamationsretten og garantien er, at som køber er du sikret reklamationsretten, så længe det er en erhvervsdrivende, du køber fra. Hvis du køber bil eller andet af en privat, har du ikke reklamationsret. Selvom du køber af en forhandler, har forhandleren ikke pligt til at give dig garanti på bilen. 

Hvordan udarbejdes en købsaftale?

Købsaftale Udarbejdelse

Uanset om du køber en bolig eller en bil, er det som regel sælger eller sælgers repræsentant, der udarbejder en købsaftale. Det kan være en ejendomsmægler, hvis det er en bolig eller en forhandler, hvis det er en bil.

Når købsaftalen er lavet, skal begge parter skrive under på aftalen. Købsaftalen er bindende, men hvis det er en bolig, har du stadig tre muligheder for at få annulleret aftalen, hvis du ønsker det. Den er desuden gældende fra det tidspunkt, du skriver under.