Købsaftale bilkøb

En købsaftale eller en slutseddel er det bindende dokument i en bilhandel. Når du har skrevet under på en købsaftale, har du forpligtet dig til at købe bilen. Det står i modsætning til eksempelvis en købsaftale på et hus, hvor man stadig kan fortryde sit køb efter man har skrevet under på en købsaftale. 

Købsaftale Bil Bilkøbsaftale

I denne artikel kan du læse om: 

Hvad indeholder en købsaftale på en bil? 

I købsaftalen opgiver sælger alle de oplysninger, han har om bilen. Han skal give besked om alle kendte skader på bilen, hvornår den sidst er synet, hvor mange km den har kørt osv. Det giver køberen et godt billede af, hvad det er for en bil, man køber og hvilke udfordringer, der eventuelt kan opstå med den. 

Købsaftale Bil Oplysninger

Inden man køber en brugt bil, er det vigtigt at tjekke om der er restgæld i bilen. Det er vigtigt fordi, hvis der er restgæld i bilen, følger den bilen. Det betyder altså, at hvis bilen er brugt til at stille sikkerhed for en gæld, overtager du også gælden, hvis du køber en bil med restgæld i. På den måde kan man altså risikere at overtage sikkerhed for et lån, som ikke er dit eget. Det gør det altså til en af de vigtigste ting at tjekke, før du køber en bil. 

Du kan tjekke om der er restgæld i bilen ved den digitale bilbog her. Du skal bare bruge bilens stelnummer og søge på det. Stelnummeret fremgår af registreringsattesten. 

Hvad er forskellen på at købe bil hos en forhandler og privat? 

Mange vælger at købe biler brugt enten fra forhandler eller fra privatpersoner. Der er mange penge at spare ved at købe bil brugt i stedet for at købe den fra ny. Der er dog forskel på at købe bilen brugt af en privatperson og købe bilen fra en forhandler. 

Når du køber bil hos en forhandler, er der en garanti på bilen. Når man køber en brugt bil, er der typisk en garanti på 6 måneder. Man har altid 2 års reklamationsret på en bil. Forskellen på en garanti og en reklamationsret er, at man som forbruger altid er sikret 2 års reklamationsret på et køb. En garanti kan sælgeren vælge at give dig, men det er ikke et krav. Reklamationsretten gælder kun for fejl, der allerede var tilstede, da du købte bilen og gælder kun, hvis du køber hos en forhandler. Du har altså ikke reklamationsret på en bil, du køber brugt af en privatperson.

Købsaftale Bil Reklamationsret 

Når du køber en bil fra en forhandler, kan du få skrevet ind i købsaftalen, at dit køb er betinget af, at bilen bliver undersøgt og godkendt af en uvildig mekaniker. Hvis det er tilfældet, skal du sørge for at få skrevet ind i købsaftalen, at det er aftalen at bilen skal tjekkes hos en anden mekaniker før købet. Derudover skal du få skrevet ind i købsaftalen, hvem der sørger for at køre bilen hen til tjek hos anden mekaniker. 

Hvornår bør man bede om at få ændret en købsaftale? 

Herunder får du en liste af ting,der skal være med i din købsaftale, når du køber bil. Det er de punkter, der oftest bliver glemt, men som kan være dyre at skulle få ordnet efterfølgende. 

  • En købsaftale på en bil skal indeholde modelbetegnelse, -år og -type.
  • Det skal fremgå af købsaftalen om et eventuelt navigationsanlæg taler dit foretrukne sprog. 
  • Sørg for at det fremgår af købsaftalen, hvornår bilen leveres. Ellers kan du risikere at skulle vente længe på at få din bil. Det kan være et problem, hvis du har solgt din egen bil videre og derfor ikke har nogen bil i mellemtiden. 
  • Antal nøgler, der følger med bilen. Det kan være meget dyrt at skulle skaffe nye nøgler til bilen og der skal være mindst to sæt nøgler med til bilen. 
  • Køber står inde for kilometertallet på den gamle bil. Hvis du sælger dine gamle bil til forhandleren som en del af købet af den nye bil, er der nogle forhandlere, der skriver det ind i købsaftalen, at du står inde for at kilometertallet på den gamle bil passer. Det kan du ikke vide, medmindre du er den første ejer af bilen. Det er altid en dårlig idé at skrive under på noget, man ikke er sikker på. 
  • Betaling før levering. Selvom sandsynligheden er lille, er der altid en risiko for, at forhandleren kan gå konkurs i dagene mellem at du har betalt for bilen og til du får den leveret.