Fuld guide til købsaftale på biler

Har kan du læse hvad du skal være opmærksom på, ved køb af bil. Blandt andet hvad købsaftalen skal indeholde og hvad forskellen er ved køb hos forhandler og privat.

 1. Hvad indeholder en købsaftale på en bil? 
 2. Hvad er forskellen på at købe bil hos en forhandler og privat?
 3. Hvad skal købsaftalen indeholde? 

Købsaftale Bil Bilkøbsaftale

  Hvad indeholder en købsaftale på en bil? 

  I købsaftalen skal sælger opgive alle oplysninger om bilen. Det gælder blandt andet kendte skader, hvornår den sidst er synet og hvor mange kilometer den har kørt. Det giver køberen et godt billede af, hvad det er for en bil, man køber, og hvilken udfordringer der eventuelt kan opstå. 

  Købsaftale Bil Oplysninger

  Tjek altid, om der er restgæld i bilen, hvis du køber en brugt bil. Restgælden følger nemlig med bilen. Det betyder altså, at hvis bilen er brugt til at stille sikkerhed for en gæld, så overtager du gælden sammen med bilen. Også selvom det ikke er din gæld. 

  Du kan tjekke, om der er restgæld i bilen ved den digitale bilbog på tinglysning.dk. Du skal blot søge på bilens stelnummer. Stelnummeret fremgår af registreringsattesten. 

  Hvad er forskellen på at købe bil hos en forhandler og privat? 

  Mange vælger at købe biler brugt enten fra forhandler eller privatpersoner. Der er mange penge at spare ved at købe en brugt bil i stedet for at købe den fra ny. Der er dog forskel på at købe bilen brugt af en privatperson og købe bilen fra en forhandler. 

  Når du køber bil hos en forhandler, er der en garanti på bilen. Når man køber en brugt bil, er der typisk en garanti på 6 måneder. Man har altid 2 års reklamationsret på en bil. Forskellen på garanti og reklamationsret er, at man som forbruger altid er sikret 2 års reklamationsret på et køb. En garanti kan sælgeren vælge at give dig, men det er ikke et krav.

  Reklamationsretten gælder kun for fejl, der allerede var til stede, da du købte bilen og gælder kun, hvis du køber hos en forhandler. Du har altså ikke reklamationsret, hvis du køber en brugt bil af en privatperson.

  Købsaftale Bil Reklamationsret 

  Når du køber en bil fra en forhandler, kan du få skrevet ind i købsaftalen, at dit køb er betinget af, at bilen bliver undersøgt og godkendt af en uvildig mekaniker. Hvis det er tilfældet, skal du sørge for at få skrevet ind i købsaftalen, at I har aftalt, at bilen skal tjekkes hos en anden mekaniker før købet. Derudover skal du få skrevet ind i købsaftalen, hvem der sørger for at køre bilen til tjek hos anden mekaniker. 

  Hvad skal købsaftalen indeholde? 

  Herunder får du en liste af ting, der skal være med i din købsaftale, når du køber bil. Det er de punkter, der oftest bliver glemt, men som kan være dyre at skulle få ordnet efterfølgende. 

  • En købsaftale på en bil skal indeholde modellens betegnelse, år og type.
  • Det skal fremgå af købsaftalen, om et eventuelt navigationsanlæg taler dit foretrukne sprog. 
  • Sørg for, at det fremgår af købsaftalen, hvornår bilen leveres. Ellers kan du risikere at skulle vente længe på at få din bil. Det kan være et problem, hvis du har solgt din egen bil videre og derfor ikke har nogen bil i mellemtiden. 
  • Antal nøgler, der følger med bilen. Det kan være meget dyrt at skulle skaffe nye nøgler til bilen. Der skal desuden være mindst to sæt nøgler med til bilen. 
  • Køber står inde for kilometertallet på den gamle bil. Hvis din gamle bil indgår i handlen, skriver nogle forhandlere ind i købsaftalen, at du står inde for, at kilometertallet på den gamle bil passer. Men det kan du ikke vide, medmindre du er den første ejer af bilen. Det er altid en dårlig idé at skrive under på noget, man ikke er sikker på. 
  • Betaling før levering. Selvom sandsynligheden er lille, er der altid en risiko for, at forhandleren kan gå konkurs i dagene fra, du har betalt for bilen, og til du får den leveret.