Købsaftale båd

Det er vigtigt at have en købsaftale, når man køber en båd. Som køber kan man have rettigheder overfor sælger, hvis der skulle være problemer med båden eller det medfølgende udstyr. Det kommer an på, hvem man køber af og om man har lavet en købsaftale.

Hvad skal du være opmærksom på ved bådkøb?

Når du køber båd, er der nogle punkter, du skal man være opmærksom på. Det er blandt andet: 

Købsaftale Båd Opmærksom

Dokumentation

En købsaftale er det, der tidligere blev kaldt en slutseddel. Nogle kalder det også en købskontrakt, købsaftale, købekontrakt eller en salgsaftale. Markedet for brugte både er meget stort og ca. 80% af både der sælges, er brugte. Derfor er det en rigtig god idé at tage kontakt til en bådsagkyndig i forbindelse med et bådkøb. Det er dog ikke lovpligtigt. 

Tilstandsrapport for båden

Mange tvister om bådkøb opstår først efter købet. Med rettidig omhu og en dækkende købsaftale, står du som køber bedre, hvis der opstår problemer med båden efter købet. Bådsagkyndige har erfaring med både enten gennem arbejde med salg både eller en uddannelse. Sørg for at vælge en bådsagkyndig, som har erfaring med den type båd, du gerne vil købe. Prisen for at få en bådsagkyndig til at gennemgå en brugt båd inden køb varierer. Nogle tager en dagspris, andre prissætter efter fod på båden. 

Den bådsagkyndige foretager en vurdering af bådens tilstand og værdi. Tilstandsrapporten hjælper til at skabe overblik over bådens tilstand og evt. fejl og mangler forud for købet. Vurderingen kan dog også være et udgangspunkt for forhandling, hvis køber og sælger er uenige om prissætningen på båden. Den bådsagkyndige kan foreslå yderligere tjek af for eksempel en mekaniker på motorbåde eller et rigtjek på sejlbåde. 

CE-mærkning

CE-mærkning er en europæisk sikkerhed for, at båden overholder alle krav til miljø, sundhed og sikkerhed. Ikke alle fartøjer skal have CE-mærkning. Både, der er bygget i eller importeret til EU/EFTA landene efter 16. juni 1998. Båden skal desuden være mellem 2,5 og 24 meter. 

Det er ulovligt at sælge en båd uden CE-mærkning, hvis den omfattet af kravet om CE-mærkning. Sæt dig ind i, om båden bør have det og spørg sælger efter mærkningen. Hvis du køber en båd uden CE-mærkning, kan du risikere at få problemer, hvis du på et tidspunkt vil sælge båden eller at forsikringen ikke dækker, hvis der opstår skader. 

Bådens tilstand ved selvtjek - 3 punkter 

Hvis du gerne selv vil stå for besigtigelsen af båden, er der en række ting, det er vigtigt at holde øje med, når du gennemgår den.

Købsaftale Båd Selvtjek

Det kan være: 

  • Glasfiberpest. Det kan være meget dyrt at få fjernet glasfiberpest efterfølgende, så vær helt sikker på at få tjekket bunden af båden for glasfiberpest inden købet. 
  • Propellen og rørene. Sørg for, at du har sikret dig, at rørene er tætte og ikke angrebet af rust. Ligeledes skal du sikre dig, at propellen ikke er begyndt at smuldre
  • Motoren. For at lave det bedste tjek af motoren, er det mest sikkert at foretage en prøvesejlads. 

Nogle tjek kræver, at båden er på land, og nogle tjek undersøger du bedst på en prøvesejlads, så sørg for at have aftalt dette med sælgeren på forhånd. 

Tips:

Som standard tjekker en sagkyndig båden, udstyr og motor på land. Derudover foretages en prøvesejlads. Hvis du er interesseret i yderligere tjek af eksempelvis kommunikations- eller navigationsudstyr, så aftal det med den sagkyndige på forhånd. 

Lav en helt klar aftale med sælger om, hvad der følger med. Hvad der følger med båden, er det, der oftest opstår uenigheder om efter købet. Sørg for at have en helt klar aftale med sælger om, hvad der følger med båden. Hav aftalt hvad der følger med helt ned til køkkenudstyr. 

Eksempel på købsaftale på en båd 

Købsaftale Båd Købsaftale

En købsaftale af en båd bør indeholde:

  • Navn: Navn og adresse på sælger og køber
  • Dato: Dato for købet
  • Pris: Prisen for båden
  • Beskrivelse: Beskrivelse af båden, der sælges. Mærke, model, byggeår, hvornår den er søsat, størrelse og ekstraudstyr
  • Motor: Beskrivelse af motoren, mærke, hvor mange driftstimer, den har kørt, hvornår den er produceret, motornummer
  • Overdragelse: Hvor og hvornår foregår overdragelsen fra sælger til køber? Er der er en byggesagkyndig, der har besigtiget båden? 

Når du får lavet en købsaftale på en båd, er det vigtigt, du sørger for at der er styr på meget præcise beskrivelser af båden og dens udstyr. Derudover er det vigtigt, at du sørger for en meget grundig aftale om, hvordan båden skal overdrages. Er det for eksempel sælger eller køber, der sørger for at gøre båden klar til at blive sat i vandet? Er det sælger eller køber, der sætter masten på? Det er eksempler på detaljer, man have aftalt inden køb og overdragelse, så man ikke taler forbi hinanden og har forskellige forventninger om overdragelsen. Derudover skal I også sørge for at skrive ind i købsaftalen, hvem der får styr på bådens finansiering og forsikring.