Købsaftale hund

Det er vigtigt at have en købsaftale, når man køber en hund. Som køber kan man have rettigheder overfor sælger, hvis der skulle være problemer med hunden. Det kommer an på, hvem man køber af og om man har lavet en købsaftale.

Gode råd, når du køber hund

Når man køber hund, er der nogle punkter, man skal man være opmærksom på. Det er blandt andet: 

Købsaftale Hund Goderåd

Hvad skal hunden bruges til?

Er det en familiehund, skal hunden bruges til udstilling, eller skal hunden bruges til avl?

Det er vigtigt, at være afklaret omkring hundens brug inden købet. Hvis der viser sig at være problemer med eksempelvis over- eller underbid hos hunden, er det et problem, hvis hunden skal bruges til avl eller udstilling. Hvis hunden skal bruges som familiehund, er det derimod ikke et problem. Hundens brug har således betydning for, hvordan du står, hvis du senere klager over problemet. Derfor er det vigtigt at afklare inden købet, hvad hunden skal bruges til og en god idé at tilføje til købsaftalen/købekontrakten. 

Sundhedsattest

Sørg for at sælgeren har fået lavet en sundhedsattest hos en dyrlæge inden salget.

Hvis en dyrlæge har lavet en sundhedsattest inden salget, kan du være sikker på, du køber en sund og rask hund. Du er desuden ikke alene om at vurdere hundens sundhedstilstand uden faglige forudsætninger for at foretage den vurdering. 

Hvem sælger

Køber du af en privat sælger eller af en kennel?

Der er forskel på, om man køber af en privat sælger, eller om man køber af et medlem af Dansk Kennel Klub. Hvis man køber af et medlem af Dansk Kennel Klub, er forhandleren som sælger forpligtet til at benytte den købsaftale, DKK har udformet på forhånd. Et medlem af Dansk Kennel Klub bliver desuden opfattet som en erhvervsdrivende, og er derfor omfattet af andre krav og regler end en privat sælger.

Er købet omfattet af købeloven?

En erhvervdrivende er omfattet af købelovens regler om forbrugerkøb, hvorimod salg imellem private er et civilkøb. Hvis du køber en hund af en privat sælger, er du derfor som køber ikke beskyttet af købelovens regler, hvis du for eksempel køber en hvalp, som viser sig at have hoftedysplasi.

Pris for købsaftale hund

Dokument 24 kan tilbyde oprettelse af en gratis købsaftale på hunde. Det gør vi i samarbejde med Foreningen Fairdog. Tryk her for at få den købsaftale med det samme. 

Købsaftale Hund Kontakt

Fairdog er en forening, der arbejder for alle hunde og hundeejere i Danmark, også blandingsracer. Fairdog arbejder altså også med hunde, hvor herkomst og dermed helt sikker stamtavle ikke er en central del af avlen. 

Dokument 24 kan tilbyde gratis købsaftale på hunde, fordi vi støtter velgørenhed. I Et testamente kan oprettes gratis, hvis du støtter foreningen Fairdog, når du testerer arv

Eksempel på købsaftale på en hund 

Købsaftale Hund Punkter

En købsaftale af en hund bør indeholde:

 • Navn: Navn og adresse på sælger og køber
 • Dato: Dato for købet
 • Pris: Prisen for hunden
 • Vaccinationer: Hvilke vaccinationer har hunden har fået?
 • Reklamationsret: Et afsnit omkring reklamationsret og eventuel garanti
 • Brug: Det en god idé at få skrevet ind i købsaftalen, om hunden er købt som familiehund eller til avl/udstilling
 • Regler: Skriv regler for overholdelse af den skriftlige købsaftale – f.eks. bodspris for overtrædelse af aftalen
 • Fejl og mangler: Kendte fejl og mangler ved hunden burde skrives ind i kontrakten
 • Stand: I et forbrugerkøb, kan man som sælger ikke skrive “købt som beset". Et forbrugerkøb, er når du køber af en sælger, som er erhvervsdrivende.

Uanset om du køber af Dansk Kennel Klub eller en privat sælger, som har lavet en købsaftale/købskontrakt, kan det være rart som privat køber at vide, at denne liste, er elementer man skal holde øje med, om købsaftalen indeholder. 

Ekstra råd og tips 

Når du er taget ud til en sælger for at kigge på en hund, er det en god idé at holde øje med ting, der kan pege på forskellige udfordringer med hundens helbred. Det kan være: 

 • Hvordan er hundens reaktioner? Reagerer den voldsomt eller er den meget passiv eller nervøs?
 • Kaster hunden op? Har den diarré?
 • Ser den syg ud? Hvad er din fornemmelse af hunden?

Tips: 

Det er en god idé at bede om at få tilsendt købsaftalen på hunden på forhånd, så du har mulighed for at gennemgå aftalen på forhånd i fred og ro derhjemme. Således bliver du ikke distraheret af din nye hundehvalp. 

Hvis du er i tvivl, når du er ude og se hunden første gang, så bed om at se den igen, så du kan få mulighed for at dobbelttjekke de ting, du er i tvivl om.