FAS

Forkortelsen `FAS` står for `Free Alongside ship`, som er en handelsklausul, der anvendes i international handel og søfragt. FAS-klausulen angiver, at sælger har ansvaret for at levere varerne langs siden af skibet i havnen på et aftalt tidspunkt, og at køberen overtager ansvaret for varerne, når de er læsset ombord på skibet.

FAS - Free Alongside ship

Eksempel: Sælgeren er ansvarlig for at betale omkostningerne ved at få varerne transporteret til havnen og læsset ombord på skibet. Når varerne er leveret langs siden af skabidet, overtager køberen ansvaret for varerne og omkostningerne ved at transportere dem videre.

FAS er en del af Incoterms

FAS er en af de 11 standardiserede Incoterms, der definerer, hvilke forpligtelser og omkostninger der påhviler sælger og køber i forbindelse med international handelstransaktion. Ud over FAS omfatter Incoterms følgende klausuler;

 1. EXW (Ex Works)
 2. FCA (Free Carrier)
 3. FOB (Free on Board)
 4. CFR (Cost and Freight)
 5. CIF (Cost, Insurance, and Freight)
 6. CPT (Carriage Paid To)
 7. CIP (Carriage and Insurance Paid To)
 8. DAP (Delivered at Place)
 9. DPU (Delivered at Please Unloaded)
 10. DDP (Delivered Duty Paid)

Nævnte klausuler er blevet standardiseret af International Chamber of Sommerce (forkortet ICC).

Hvad er Incoterms?

Incoterms (International Commercial Terms) er en international standard, der fastsætter de grundlæggende betingelser for internationale handelstransaktioner. Incoterms beskriver de specifikke ansvars- og omkostningsfordelinger mellem sælger og køber, herunder punktet for overgangen af risiko og omkostninger i forbindelse med transport af varer.

Er FAS lovpligtig?

Det er vigtigt at bemærke, at FAS og øvrige handels- og salgsklausuler i Incoterms er frivillige og ikke lovpligtige. Det betyder, at der ikke er krav om anvendelse af klausulerne. Dog kan disse aftaler hjælpe med at undgå tvister og misforståelser mellem sælger og køber.

Indholdet på denne side udgør ikke juridisk rådgivning. Indholdet er udelukkende beregnet til informationsformål, og bør ikke anvendes som erstatning for professionel juridisk rådgivning. Læs mere i handelsbetingelserne her.