Dækningsbidrag

Et dækningsbidrag er det beløb, som er tilbage af omsætning, når virksomheden har fratrukket virksomhedens omkostninger til produktionen, transporten m.m. En virksomhed vil være i underskud, hvis dækningsbidraget ikke kan dække de faste omkostninger.   

Formel til dækningsbidrag

Man beregner dækningsbidraget ved at fratrække de variable omkostninger fra varens salgspris. Variable omkostninger er de omkostninger, som man har haft i forbindelse med varens produktion og salg. Det kunne f.eks. være emballage, transport, m.m. Salgsprisen er det, som varen kostede. Man skal altså bruge følgende formel til at beregne dækningsbidraget:

  • Dækningsbidrag = salgsprisen – variable omkostninger

Eksempel:En butik, Juleshoppen, har solgt en julestjerne til 800 kr. Det har kostet virksomheden 300 kr. at producere stjernen i råvarer, emballage og transport. Dækningsbidraget skal beregnes ved at fratrække de variable omkostninger (300 kr.) fra salgsprisen (800 kr.). Det betyder, at dækningsbidraget er på 500 kr. (800 kr. – 300 kr.).

Dækningsgrad – hvad er det?

Dækningsgraden er en betegnelse for dækningsbidraget i procent. Det vil sige, at man skal kende dækningsbidraget, før man kan udregne dækningsgraden. Det bliver nemmere for virksomheden at sammenligne varer, når man kender dækningsgraden. Man udregner det gennem følgende formel:

  • Dækningsgrad = dækningsbidrag * 100 / salgspris

Eksempel:Julehoppen havde solgt en stjerne til 800 kr., som havde kostet 300 kr. at producere. Dækningsbidraget var på 500 kr. Juleshoppen vil gerne vide, hvad dækningsgraden er. Det udregnes ved, at Julestoppen ganger dækningsbidraget (500 kr.) med 100 og efterfølgende dividerer med salgsprisen (800 kr.). Det vil sige, at dækningsgraden er på 62,5% (500 * 100 / 800). 

Indholdet på denne side udgør ikke juridisk rådgivning. Indholdet er udelukkende beregnet til informationsformål, og bør ikke anvendes som erstatning for professionel juridisk rådgivning. Læs mere i handelsbetingelserne her.