Afbrydelse (ved forældelse)

Afbrydelse ved forældelse betyder, at en kreditor ikke længere kan gøre krav gældende over for en fordringshaver, hvis der er gået for meget tid, siden kravet opstod. Der findes forskellige frister for, hvornår en kreditor skal gøre sit krav gældende, før det forældes. Dette kaldes forældelsesfristen.

Forældelsesfristens løbetid

Forældelsesfristen løber, når kravet opstår. Hvis kravet ikke gøres gældende inden forældelsesfristen, vil det blive forældet, og kreditor vil ikke længere have mulighed for at gøre kravet gældende. I Danmark findes der forskellige forældelsesfrister, afhængig af hvilken type krav det drejer sig om. Hovedreglen er dog;

  • En forældelsesfrist på 3 år for de fleste økonomiske krav.
  • En forældelsesfrist på 10 år for krav på fast ejendom.

Eksempel: Hans lejer et værelse hos Børge til en månedlig leje på 1000 kr. Hans betaler huslejen hver måned, indtil han flytter ud et år senere. Efter at Hans er flyttet ud, opdager Børge at den tidligere lejer har været i besiddelse af et par dyre designermøbler, mens han lejede værelset. Børge kræver derfor Hans for 500 kr. i erstatning for møblerne.

Hvis Børge ikke har gjort sit krav gældende inden for 3 år efter, at Hans er flyttet ud, vil kravet være forældet. Det betyder, at Børge ikke længere kan gøre kravet gældende, da forældelsesfristen er udløbet. Børge kan altså ikke længere kræve/få erstatning for møblerne.

Indholdet på denne side udgør ikke juridisk rådgivning. Indholdet er udelukkende beregnet til informationsformål, og bør ikke anvendes som erstatning for professionel juridisk rådgivning. Læs mere i handelsbetingelserne her.