Afdøde - sådan undersøger du, om en person er gået bort

Vil du gerne finde ud af, om en person du kender er gået bort? Eller leder du for eksempel efter oplysninger om afdøde slægtninge? Det kan være svært at vide, hvordan du skal gribe det an - derfor har vi lavet denne uddybende guide til dig.

 1. Nyligt afdøde
 2. CPR-registret
 3. Andre steder at lede
 4. Afdøde og testamente?
Afdøde | Hvor finder du dem?

Se video

Nyligt afdøde

Der kan være forskellige grunde til, at du ikke får besked, når en person er gået bort. Hvis personen er gået bort for nylig, er det en god idé at starte med at tjekke dødsannoncer. Til det kan du for eksempel benytte nedenstående sider:

 • Afdøde.dk: Denne side er den største side for dødsannoncer i Danmark.
 • Politikken.dk: Politikken har også en del dødsannoncer.
 • Dødsannoncer.dk: Her kan du også se de forskellige avisers dødsannoncer

Hvis afdøde ikke er gået bort for nylig, er der andre måder at finde dødsdato og eventuel adresse på afdøde.

Hvordan er du stillet ved sygdom/demens, død eller skilsmisse?

Få vished om din juridiske situation. Opret et gratis juratjek på 5 minutter.

CPR-registret

CPR-registret har eksisteret siden 1968 og indeholder alle folk, der bor eller har boet i Danmark. Her kan du få udleveret informationer om personer, såsom aktuelle adresseoplysninger eller dødsfald - medmindre personen har navne- og adressebeskyttelse.

For at få udleveret disse oplysninger kræver det, at du kan identificere personen med enten:

 • Navn og adresse
 • Navn og fødselsdato
 • Navn og CPR-nummer 
Enhver henvendelse koster op til 95 kroner (2024) - også selvom personen ikke kan findes.

Afdødes informationer i CPR-register

Vær opmærksom på, at du ikke kan bruge den tidligere adresse, hvis den er fra før 1972, da den ikke findes elektronisk. I så fald skal du kontakte Rigsarkivet eller din kommune for at få en mere opdateret adresse.

Har du styr på det juraen i hverdagen? Få et gratis juratjek (tager 5 min.)

Find afdøde slægtninge i CPR-registret

Hvis du vil søge om udlevering af oplysninger om en person, skal du benytte selvbetjeningsløsningen på borger.dk. Her vil du blive guidet hen til den kommune, der benyttes til at søge efter afdøde. Du kan søge fra hvilken som helst kommune, da systemet søger på tværs af alle kommuner.

Københavns Kommunes selvbetjeningsløsning benyttes af mange til at søge efter afdøde. Løsningen fungerer godt, og du får hurtigt svar på din henvendelse. Du får dog kun svar, hvis personen findes i CPR-registeret. Hvis personen ikke findes i CPR-registeret, skal du søge andre steder.

Afdøde findes ikke i CPR-registeret

Findes afdøde ikke i CPR-registret, er det sandsynligvis, fordi personen er gået bort før 1968-1978. Efter CPR-registret blev oprettet i 1968, var der nemlig en indførelsesperiode. Du har dog stadig mulighed for at finde informationer på personen ved at søge om adgang til de manuelle registerkort i Statens Arkiver.

De manuelle registerkort var forløberen for CPR-registret og blev etableret i 1923/24. Dengang blev de ført af de forskellige kommuner.

Du kan søge om adgang til de manuelle registerkort hos Rigsarkivet. Vær opmærksom på, at adgang koster penge.

Afdødes informationer i ikke CPR-register

Rigsarkivet opbevarer informationer om de fleste afdøde danskere. Der er dog visse undtagelser, deriblandt oplysninger fra Københavns Kommune. Københavns kommune opbevarer fortsat deres manuelle registerkort hos kommunen. Disse kan du søge adgang til ved at kontakte Borgerservice hos Københavns Kommune. Du risikerer dog at skulle betale for dette.

Vidste du: Hvis du bliver dement eller syg, så træffer staten ofte beslutninger for dig. Se her, hvad du kan gøre, når du opretter en fremtidsfuldmagt.

Andre steder at lede

Der findes også andre steder at lede, når du skal finde afdøde. Nedenfor kan du se en liste over databaser, som beskæftiger sig med afdøde.

Afdøde generelt

Hvis du ønsker at følge med i, hvem der er gået bort for nylig, kan du som nævnt følge med hos registreret på afdøde.dk. Dette er det største online medie i Danmark for afdøde. Du kan ligeledes tjekke Politikkens database med dødsannoncer eller dødsannoncer.dk for at følge med i danske dødsfald.

Afdøde og testamente?

Er du arving til en afdød, men ikke klar over, om du arver? Du kan være arving, hvis du er afdødes lovmæssige arving. Du kan også være arving, hvis personen har skrevet dig ind i sit testamente.

 Du kan se om du er afdødes lovmæssige arving ved at tjekke arverækkefølgen efter afdøde her. Den lovbestemte arverækkefølge kan dog være ændret, hvis der er oprettet et testamente.

Notartestamente vidnetestamente testamente

Hvis afdøde har oprettet et testamente, hvori du er skrevet ind, kan der ske følgende:

 • Hvis afdøde har oprettet et notartestamente, vil Skifteretten rette henvendelse til dig. Her vil du blive oplyst om, at du er skrevet ind i personens testamente, som er registreret i centralregisteret for testamenter. Skifteretten fortæller dig om proceduren for overtagelse af arven.
 • Hvis afdøde har oprettet et vidnetestamente, er det ikke registreret nogle steder. Det er derfor altafgørende, at du finder testamentet. Hvis du ikke finder det, vil arven blive fordelt jf. arveloven. Når du har fundet vidnetestamentet, skal du rette henvendelse til Skifteretten og fortælle dem, at du ligger inde med dokumentet. Herefter vil de hjælpe dig videre.

Det er altid en god idé at tale med dine nærmeste om testamenter. Dette sikrer, at du ved, hvor du eventuelt skal lede efter testamentet, hvis det er oprettet. Du ved også, hvis der ikke er oprettet et testamente.

Vi anbefaler, at alle danskere opretter et testamente uanset formuens størrelse. Det er rart for arvingerne at vide, hvordan arven skal fordeles efter afdøde. Det mindsker også risikoen for splittelse i familien, når der foreligger et klart og tydeligt testamente, som fordeler arven.

Hvordan er du stillet ved død, sygdom/demens eller skilsmisse?