Caching

Caching er en betegnelse for et digitalt lagersystem, som midlertidigt opbevarer digitale data, når man besøger en hjemmeside. Det gør, at siderne hurtigere bliver indlæst, hvis man besøger den samme hjemmeside igen på et andet tidspunkt. Cachelagret data kunne f.eks. være billeder og videoer. 

Adgangen til hjemmesiden er hurtigere ved fremtidige besøg, fordi browseren downloader en kopi af hver hjemmeside, man besøger. Det vil sige, at alle data bliver gemt på computerens harddisk. Det er hurtigere at få adgang til dette lagersystem end til selve hjemmesiden, og derfor bliver siden loadet hurtigere.

Fordele og ulemper ved caching?

Der er både fordele og ulemper ved caching, herunder:

  • Fordele: Siden bliver loadet hurtigere.
  • Ulemper: Den cachede version er ikke altid den nyeste version af den hjemmeside, der er gemt. Derudover er lagret begrænset og kan derfor blive fuldt. Desuden kan cachelagret data indeholde fortrolige oplysninger, hvis du f.eks. har foretaget et online køb - det gør dig sårbar over for hackere.

Mit cache-lager er fuldt – hvad gør jeg?

Cache-lager er ikke ubegrænset, og derfor skal det tømmes for, at det ikke bliver fuldt. For at løse problemet kan du bl.a. tilfældigt slette, hvad der er gemt. Hvis du selv vil kontrollere, hvad der bliver slettet, kan du bruge LRU-metoden (Least Recently Used). I den metode kan du selv overveje, hvilke hjemmesider du ikke anvender lige så ofte og slette disse.

Hvis du ikke tømmer cachen, kan det være, at du ser en ældre version af den pågældende hjemmeside. Det er især vigtigt at rydde cachen, hvis du er webudvikler eller domæneejer, fordi du ikke kan se eventuelle ændringer på hjemmesiden, før du rydder cachen.

Hvordan kan jeg få den nyeste version af en hjemmeside?

Du kan få den nyeste version ved, at du enten:

  • Rydder cachen efter hvert besøg. På den måde vil du få de nyeste versioner af alle hjemmesider.
  • Tvinger hjemmesiden til opdatering. I den situation er det kun den enkelte hjemmeside, der bliver opdateret.

Hvordan bliver en cache ryddet?

Hvis du vil slette cache på en hjemmeside, afhænger processen af, hvilken browser du anvender: 

  • Google Chrome: Hvis du bruger PC, skal du klikke Control + H. Hvis du bruger Mac, skal du klikke på Command + Y. Herefter vises din browserhistorik, uanset om du bruger en PC eller Mac. Til venstre kan du vælge ”Ryd Browserdata”. Hvis du klikker på den, får du et valg mellem at rydde både browserhistorik, cookies og cache. Hvis du kun ønsker at rydde cachen, skal du fravælge de øvrige felter, så det kun er ”cache”, der er markeret. Herefter skal du klikke på ”Ryd data”.
  • Safari: Klik på ”Historik”. Hvis du er på Mac, kan du klikke på Command + Y. Herefter skal du vælge ”Ryd historik”. Du kan nu vælge mellem, om du vil slette al historik, gårsdagens historik eller kun den sidste times historik. Når du har valgt, vil både historik, cookies og anden data blive slettet.

Indholdet på denne side udgør ikke juridisk rådgivning. Indholdet er udelukkende beregnet til informationsformål, og bør ikke anvendes som erstatning for professionel juridisk rådgivning. Læs mere i handelsbetingelserne her.