Ægtefæller med børn fra tidligere forhold over 18 år

Din ægtefælle vil arve 50 % af din arv, og dine børn vil arve 50 %. Børnene skal dele arven ligeligt blandt sig. Dette gælder også, hvis I både har fælles børn og børn fra tidligere. 

Din ægtefælle kan sidde i uskiftet bo, hvis børn efter dig fra tidligere forhold accepterer uskiftet bo. I bør oprette et samtykke til uskiftet bo, som børnene skriver under på. Således vil din ægtefælle både kunne sidde i uskiftet bo samt skifte boet, hvis dette er ønsket.

Hvad skal du være opmærksom på?

Vi har samlet en række punkter, som du skal være opmærksom på i din situation.

Din ægtefælle risikerer at gå fra hus og hjem

Din ægtefælle vil kun arve halvdelen af det, som du efterlader dig. Dine børn har krav på at arve den anden halvdel. Dette kan resultere i, at længstlevende ægtefælle kan være nødsaget til at sælge boligen for at betale dine børn deres retsmæssige arv.

I kan undgå, at denne situation opstår, hvis I opretter et testamente. I testamentet kan I give hinanden størstedelen af jeres arv, så I kan fortsætte jeres tilværelse med mindst mulige økonomiske udfordringer.

Har du sikret din ægtefælle og børn med et testamente?


Svar på 12-15 spørgsmål

Få straks dokumentet på mail

Skriv Testamentet under

Dine børn og ægtefælle kan miste 50 % af arven

Hvis din ægtefælle gifter sig igen eller, hvis dine børn er gift eller bliver gift, så skal de dele alt med deres ægtefælle. Når de deler alt med deres ægtefælle, så gælder det også arven efter dig.

Halvdelen af alle danskere bliver skilt. Hvis dine arvinger bliver skilt fra deres ægtefælle, vil de miste 50 % af arven til deres ægtefælle ved en skilsmisse.

Du kan sikre, at dine arvinger beholder hele arven uanset om de bliver skilt. Dette gøres ved at oprette et testamente, hvori du giver arvingerne særeje med arven. Når arven er givet som særeje, så skal den ikke deles ved skilsmisse, og arven bliver således i ”familien”.

Se hvordan du opretter et testamente med særeje her.

Staten træffer beslutninger for dig ved demens/sygdom

Hvis du bliver dement eller så syg, at du ikke selv kan træffe beslutninger, så træffer Staten beslutningerne på dine vegne. Staten kan i yderste konsekvens vælge at sælge din bolig eller anbringe dig på et plejehjem, hvis de vurderer, at dette er bedst for dig.

De færreste ønsker, at Staten træffer disse beslutninger! Stadig flere danskere beder deres nærmeste om at træffe beslutninger for dem, hvis de ikke selv kan.

Du kan også lave en aftale med dine nærmeste om, at de skal træffe dine beslutninger, hvis du f.eks. bliver dement eller syg på anden vis. Dette gør du ved at oprette en fremtidsfuldmagt. Fremtidsfuldmagten er en fuldmagt, der træder i kraft, hvis du ikke selv kan træffe beslutninger. De personer, som du har skrevet ind i fuldmagten, kan således træffe beslutninger for dig.

Se hvordan du opretter en fremtidsfuldmagt her.

I tilfælde af separation/skilsmisse

Hvis du og din ægtefælle bliver separeret eller skilt, så skal I dele alt i med hinanden, hvis I har formuefællesskab. I har formuefællesskab, hvis I ikke har oprettet en ægtepagt med særeje i jeres ægteskab.

Særeje  Nogle danskere vælger at oprette en ægtepagt med særeje, når de er gift. Hvis I gør dette, så skal alt, hvad I har placeret i særejet ikke deles, hvis I bliver separeret eller skilt.

Dele pensionerne  I deler alt med undtagelse af jeres pensioner! Hos mange ægtefæller har den ene en større pensionsopsparing end den anden. Hvis dette også er tilfældet hos Jer, så vil den ene af Jer ”få mere ud af en skilsmisse” end den anden. Er dette fair? Mange vælger at oprette en ægtepagt, der deler pensionerne ligeligt i tilfælde af separation/skilsmisse. På denne måde bliver ægteskabet 100 % jævnbyrdigt økonomisk, da I har lige store formuer både under ægteskabet og efter evt. separation/skilsmisse.

Ring til os på tlf. 53 70 10 30 eller skriv på info@dokument24.dk, så hjælper vi Jer med en ægtepagt. 

I bør have følgende juridiske dokumenter, så I er økonomisk sikret.

  1. Testamente. Testamentet sikrer, at din ægtefælle kan blive i boligen samt, at dine arvinger kan beholde arven hele livet uanset, hvad der sker.
  2. Fremtidsfuldmagt. Fremtidsfuldmagten sikrer, at du kan få hjælp af dine nærmeste, hvis du bliver dement/syg.  Således undgår du, at Staten træffer beslutninger på dine vegne.
  3. Evt. Samtykke til uskiftet bo - Når der er voksne børn fra tidligere forhold, kan et samtykke til uskiftet bo sikrer, at længstlevende ægtefælle kan sidde i uskiftet bo med afdødes voksne børn.
  4. Evt. ægtepagt - Dette kan sikre, at I har styr på det juridiske, hvis bliver skilt.