Foreløbige love

Er midlertidige love, der træder i kraft øjeblikkeligt, uden at skulle igennem den sædvanlige lovgivningsproces. En foreløbig lov udstedes som regel i særlige nødsituationer eller i situationer, hvor der er behov for at træffe øjeblikkelige foranstaltninger for at beskytte borgernes sundhed, sikkerhed eller andre væsentlige interesser.

Hvem kan udstede foreløbige love i Danmark?

I Danmark kan der i særlige situationer udstedes foreløbige love. Det er Folketinget, der normalt har ansvaret for at udstede lovgivning, men i tilfælde af en nødsituation eller anden ekstraordinær situation, kan regenten (Dronning Magrethe II) også udstede en midlertidig lov.   

I hvilke situationer udstedes foreløbige love i Danmark?

Foreløbige love udstedes normalvis i ekstraordinære situationer eller i krisetilstande. En ekstraordinær situation kan være, når Folketinget ikke kan samles, eller når der er behov for øjeblikkelige og midlertidige foranstaltninger til at håndtere krisen, indtil en permanent lovgivning træder i kraft.

Eksempler

Nogle eksempler på situationer, hvor foreløbige love kan udstedes, er under krig, i tilfælde af alvorlige pandemier eller i tilfælde af alvorlige samfundsmæssige udfordringer. Folketinget vil typisk erstatte, slette, ændre eller ophæve loven, så snart den ekstraordinære situation er overstået.

Indholdet på denne side udgør ikke juridisk rådgivning. Indholdet er udelukkende beregnet til informationsformål, og bør ikke anvendes som erstatning for professionel juridisk rådgivning. Læs mere i handelsbetingelserne her.