Foreløbige love

Er midlertidige love, der træder i kraft øjeblikkeligt, uden at skulle igennem den sædvanlige lovgivningsproces. En foreløbig lov udstedes som regel i særlige nødsituationer eller i situationer, hvor der er behov for at træffe øjeblikkelige foranstaltninger for at beskytte borgernes sundhed, sikkerhed eller andre væsentlige interesser.

Hvem kan udstede foreløbige love i Danmark?

I Danmark kan der i særlige situationer udstedes foreløbige love. Det er Folketinget, der normalt har ansvaret for at udstede lovgivning, men i tilfælde af en nødsituation eller anden ekstraordinær situation, kan regenten (Dronning Magrethe II) også udstede en midlertidig lov.   

I hvilke situationer udstedes foreløbige love i Danmark?

Foreløbige love udstedes normalvis i ekstraordinære situationer eller i krisetilstande. En ekstraordinær situation kan være, når Folketinget ikke kan samles, eller når der er behov for øjeblikkelige og midlertidige foranstaltninger til at håndtere krisen, indtil en permanent lovgivning træder i kraft.

Eksempler

Nogle eksempler på situationer, hvor foreløbige love kan udstedes, er under krig, i tilfælde af alvorlige pandemier eller i tilfælde af alvorlige samfundsmæssige udfordringer. Folketinget vil typisk erstatte, slette, ændre eller ophæve loven, så snart den ekstraordinære situation er overstået.