Guide til oprettelse af almindelig forening

Forstå, hvornår foreningen har pligter til det offentlige herunder, eller opret en almindelig forening med vores onlineformular nemt og hurtigt.

 1. Hvad er en almindelig forening?
 2. Skal en almindelig forening registreres?
 3. Det skal du vide
 4. Krav til dokumentation
 5. Opret almindelig forening

Hvad er en almindelig forening?

Til forskel fra erhvervsdrivende foreninger er en almindelig forening ikke-erhvervsdrivende. Disse foreningstyper har ikke profit for øje, men derimod er formålet oftest almennyttigt. Med andre ord må almindelige foreninger altså ikke fremme medlemmernes økonomiske interesser gennem erhvervsdrift. Betaling af kontingent beregnes ikke som erhvervsmæssig indkomst.

Hvad er en almindelig forening?

Eksempel: Non-profit-organisationen Vi-står-sammen er en nødhjælpsorganisation, hvis formål er at hjælpe voldsramte kvinder.

Skal en almindelig forening registreres?

Hvis en almindelig forening har en omsætning på over 50.000 kr. i en periode på 12 måneder, skal denne registreres hos Erhvervsstyrelsen. Foreningen skal også registreres, hvis denne har skatte- og afgiftsmæssige pligter til det offentlige. Ved registreringen vil foreningen modtage et CVR-nummer.

Skal en almindelig forening registreres?

CVR-nummer

Med et CVR-nummer anerkendes foreningen som juridisk enhed og tildeles et unikt 8-cifret nummer. Foreningen kan herefter have ansatte og/eller afregne moms. Et CVR-nummer kan også anvendes til at oprette en NemKonto eller modtage tilskud fra offentlige myndigheder. I sådanne tilfælde skal foreningen dog registreres som en frivillig forening.

Opret CVR eller læs mere om reglerne her.

Opret frivillig forening eller læs mere om reglerne her.

Medlemskab og kontingent

Ligesom alle andre foreningstyper, kan almindelige foreninger også opkræve kontingent fra sine medlemmer. Både kontingent og anden form for økonomisk overskud skal dog bidrage til at fremme foreningen i overensstemmelse med formålet. Kontingenter medregnes ikke i den årlige omsætning, da disse opkrævninger ikke er momspligtige.

Det skal du vide

I Danmark findes der ikke nogen bestemt lovgivning om foreninger, men der er alligevel en række formelle krav som skal opfyldes og indberettes ved stiftelse. Forinden du går i gang med at oprettelse af din forening, bør du som minimum tage stilling til følgende;

Det skal du vide

 • Foreningenskontaktoplysninger – Navn og adresse
 • Branchekode – Angivelse af foreningens hovedaktivitet/formål
 • CVR-registrering – Er der skattemæssige pligter (momspligt, A-skat, AM-bidrag og ATP)
 • Regnskabsår – Hvilken regnskabsperiode skal gælde for din forening?

Krav til dokumentation

Uanset hvilken foreningstype du opretter, skal der udarbejdes et sæt vedtægter for din forening. De stiftende medlemmer vedtager og underskriver vedtægterne på en stiftende generalforsamling. Vedtægterne er en beskrivelse af de sæt regler, der skal gælde for foreningen. Foreningens vedtægter skal beskrive følgende;

Krav til dokumentation

Opret almindelig forening

Opret almindelig forening med Dokument24, så sørger vi for udarbejdelse af alle nødvendige dokumenter til din forening. Sådan foregår det;

 1. Udfyld spørgsmålene i formularen. På baggrund af dine svar, vil du blive stillet 10-15 spørgsmål i alt.
 2. Få tilsendt dit dokument. Når du har besvaret samtlige spørgsmål, skal du godkende dine svar. Efter din godkendelse udarbejder vi straks de nødvendige dokumenter til dig.
 3. Skriv under. Til slut er dit dokument klar, og du vil blive bedt om at underskrive med NemID.

Tillykke med din nye forening

Når din forening er godkendt hos Skattestyrelsen vil du modtage et CVR-nummer og din forening er juridisk gyldig. Det betyder blandt andet, at du kan søge om offentligt tilskud – husk blot at oprette en NemKonto til din forening også.

Brug for hjælp?

Hvis du har spørgsmål eller kommet i tvivl om noget undervejs, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi står til rådighed for at hjælpe dig på enten telefon 5370 1030, e-mail info@dokument24.dk eller på chatten nederst til højre.