Læs vores guide og bliv klar til at komme i gang med din forretning

Vi har udarbejdet en guide, der gør det muligt for dig at få styr på alt det praktiske, så du kan komme i gang med din forretning. I guiden er der links til artikler, hvor du kan læse om de enkelte emner i detaljer.

Forretningsplan

Før du starter din virksomhed, bør du udarbejde en forretningsplan, hvor du uddyber grundlaget for din virksomhed. Her skal du beskrive følgende:

 1. Forretningsidé
  Hvad skal virksomheden lave?
 2. Ressourcer
  Hvor vil du skaffe ressourcerne til at lave virksomheden?
 3. Produkt
  Hvilket produkt vil du sælge?
 4. Markedsanalyse
  Er der efterspørgsel på dit produkt, og hvordan ser konkurrenterne ud?
 5. Salg og markedsføring
  Hvordan vil du sikre dig, at der kommer kunder i forretningen?
 6. Organisation og ledelse
  Hvordan skal virksomheden ledes? Der er forskellige lovkrav til dette, som afhænger af, hvilken selskabsform du vælger.
 7. Udvikling
  Beskriv, hvordan virksomheden vil nå de milepæle, du sætter.

Opstart af virksomhed

Når forretningsplanen er udarbejdet, er det tid til at starte virksomheden op. Her skal du vælge, hvilken selskabsform der passer til dig og din virksomhed. Det har især stor påvirkning på, hvordan du hæfter for virksomhedens kapital.

Personligt ejede virksomheder

Hvis du opretter en personligt ejet virksomhed (enkeltmandsvirksomhed, I/S eller PMW), så hæfter du personligt for al gæld i virksomheden. Virksomheder kan hurtigt få gæld, hvis virksomheden har solgt en vare, der har forårsaget skade. Det kan derfor være risikabelt at hæfte personligt.

Kapitalselskaber

Du kan med fordel vælge at oprette et kapitalselskab (ApS eller A/S) i stedet for en personligt ejet virksomhed. Når du opretter et kapitalselskab, hæfter du udelukkende for den indskudte kapital i virksomheden. Oprettelsen af et kapitalselskab er forbundet med kapitalkrav. Kravet til et ApS er 40.000 kroner i indskudt kapital, mens et A/S kræver 400.000 kroner i indskudt kapital.

Du kan ikke længere oprette et iværksætterselskab, men vi kan hjælpe dig med at omdanne dit IVS til et ApS. Hvis du ønsker at oprette et holdingselskab, så kan det både registreres som et ApS eller A/S.

Virksomhedsregistrering

Når du har valgt, hvilken type virksomhed der skal oprettes, skal virksomheden registreres. For at registrere virksomheden, skal du udarbejde en ejerbog, et stiftelsesdokument samt vedtægter for virksomheden. Virksomheden skal i de fleste tilfælde også momsregistreres.

Hvis virksomheden sælger varer uden moms, skal du betale lønsumsafgift i stedet for moms. Når du har oprettet din virksomhed, er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvilke regler for årsregnskab der gælder for dig.

Er I flere ejere af virksomheden, bør I udarbejde en ejeraftale eller en interessentkontrakt, så I har styr på, hvordan de fælles spilleregler for virksomheden skal være.