Emancipation

Emancipation er en paraplybetegnelse og referer til ´frigørelse´ eller ´befrielse´ af en gruppe eller personer, der har været underlagt en form for ufrivillig underdanighed på grund af race, religion eller køn. Ordet stammer fra latin og betyder at ´tage fra hånden´.

Emancipation

Historisk

I historisk sammenhæng har emancipation været en bestræbelse på at opnå politiske rettigheder og ligestilling for en bestemt gruppe af mennesker, såsom;

  • Jøder i Europa i 1700- og 1800-tallet
  • Slaver i det 19. århundrede
  • Kvinder i 1900-tallet

Relaterede ord

Der findes en række relaterede ord til emancipation, herunder følgende;

  1. Selvemancipation – Dette ord referer til en proces, hvor en person befrier sig selv fra en form for underdanighed eller afhængighed.
  2. Socialemancipation – Dette ord beskriver en befrielse eller frigørelse af en samfundsgruppe i forhold til sociale uligheder eller underordnede status.
  3. Kønsemancipation – Dette ord beskriver en befrielse af kvinder i forhold til ulighed og underordnet status i forhold til mænd.
  4. Raceemancipation – Dette ord beskriver en befrielse af en racemæssig gruppe i forhold til ulighed og underordnede status.
  5. Religiøs emancipation – Dette ord beskriver en befrielse af en religiøs gruppe i forhold til ulighed og underordnede status.

Indholdet på denne side udgør ikke juridisk rådgivning. Indholdet er udelukkende beregnet til informationsformål, og bør ikke anvendes som erstatning for professionel juridisk rådgivning. Læs mere i handelsbetingelserne her.