Guide til at give gaver

Er du i tvivl om, hvor store gaver du må give? Og hvad reglerne egentlig er på det område? Så læs med i vores korte guide, hvor vi også kommer ind på, hvad et familielån er?

  1. Gaver til andre
  2. Lån til familie og venner

Gaver til andre

Når du som privatperson giver en fødselsdags- eller julegave, skal gaven være af "rimelig" karakter ifølge SKAT. Hvis gaven overstiger den rimelige grænse, skal der betales skat af den, medmindre den er givet til din ægtefælle. Der er ingen grænse for, hvor stor en gave ægtefæller må give hinanden.

I 2023 kan du give en gave til dine børn, børnebørn eller samlever på op til 71.500 kroner, før der betales skat af den. Svigerbørn og stedbørn kan modtage op til 25.000 kroner. 

Læs mere om skattefri gaver.

Lån til familie og venner

I stedet for at give gaver, kan du også vælge at lave et rente- og afdragsfrit lån til din familie eller venner. På den måde hjælper du låntageren, hvilket også kan føles lidt som at give en gave.

Et rente og afdragsfrit lån kaldes for et familielån. Trods navnet kan et familielån gives til alle - I behøver ikke at være i familie med hinanden. Lånet skal være af typen anfordringslån, hvilket betyder, at lånet skal tilbagebetales pr. anfordring. Pr. anfordring betyder, at lånet kan kræves indfriet straks, hvis långiver ønsker dette.

Læs mere om familielån her

Bestil et gavebrev - kun 250 kr.

Udfyld formular

Få straks dokumentet på mail

Skriv gavebrev under