Gaver

Hvor store gaver må du give, og hvilke regler gælder der for at give gaver?

Gaver til andre

Når du giver en fødselsdagsgave eller julegaver som privatperson, skal gaven være af karakteren "rimelig" i følge SKAT. Hvis gaven overstiger den rimelige grænse, så skal der betales skat af gaven med mindre, at gaven er givet til din ægtefælle. Din ægtefælle må modtage lige så store gaver, som du ønsker at give.

Hvis du giver en gave til dine børn, børnebørn samlever, så kan du give gaver på op til 69.500 kr. uden i år 2022, at der skal svares skat heraf (satsen var 68.700 kr. i 2021). Svigerbørn og stedbørn kan modtage op til 24.300 kr. i år 2022 (satsen var 24.000 kr. i 2021). 

Læs mere om skattefri gaver.

Lån til familie og venner

I stedet for at give gaver, kan du vælge at låne din familie og venner penge rente og afdragsfrit. Når du låner penge ud uden, at der skal betales renter og afdrag, så hjælper du låntager. Det kan føles lidt som at få en gave.

Et rente og afdragsfrit lån kaldes for et familielån. Et familielån kan gives til alle, og I behøver ikke at være i familie med hinanden. Lånet skal være at typen anfordringslån, hvilket betyder, at lånet skal tilbagebetales pr. anfordring. Pr. anfordring betyder, at lånet kan kræves indfriet straks, hvis långiver ønsker dette.

Læs mere om familielån her.

Undgå arveproblemer - Skriv Testamente!

Svar på 12-15 spørgsmål

Få straks dokumentet på mail

Skriv Testamentet under