Lånedokument - Guide til oprettelse

Når du låner penge ud eller ønsker at låne penge, bør lånet være beskrevet i et lånedokument. Et lånedokument mellem private sikrer, at långiver og låntager har sikret sig juridisk bedst muligt. Opret dokumentet her eller læs mere.

 1. Hvad er et lånedokument?
 2. Værd at vide, før du går i gang.
 3. Hvordan oprettes lånedokumentet?
 4. Hvad koster det? Er der skjulte udgifter/gebyrer?
 5. Hvad indeholder lånedokumentet + eksempel?

Opret et lånedokument for kun 249 kr. online.  Lånet er af typen "anfordringslån", som er den juridisk korrekte måde at oprette dokumentet på. Spar mere end 1.250 kr. i forhold til traditionelle advokater.

Lav et Lånedeokument for kun 249 kr.

Hvad er et lånedokument?

Et lånedokument mellem private er det samme som et lånedokument af typen anfordringslån. Lånedokumentet beskriver, hvor mange penge, der er lånt samt om det er afdrag på lånet eller ej.

Denne låntype er meget fordelagtig for låntager, da der ikke er renter på lånet.

Dokumentet bliver af flere også betegnet som et familielån, forældrelån eller et lånedokument mellem familiemedlemmer - kært barn har mange navne. 

Værd at vide før, du går i gang

Et privat lånedokument er omfattet af lovgivning, som du bør kende til før, at lånet oprettes. Her kan du se, hvad du skal være opmærksom på.

 • Ingen renter: Denne låntype er ikke omfattet af renter. Dog kan I vælge at tilføje afdrag til lånet, så låntager løbende afdrager på lånet.
 • Kan afskrives: Hvis der er tale om et lånedokument til familie, kan lånet ofte afskrives med de maksimalt tilladte skattefri gavebeløb årligt. Lånet skal dog afskrives spontant, ellers vil der være tale om én stor gave. Spontant betyder, det afskrivninger ikke må skrives ind i dokumentet samt, at långiver sporadisk kan stilling hertil.
 • Bortfalder efter 10 år: Lånet bortfalder automatisk efter 10 år. Hvis lånet fortsat skal eksistere, skal det fornyes inden udløbet på 10 år.
 • Kort tilbagebetalingsfrist: Långiver kan kræve lånet tilbagebetalt med kort varsel (ofte et par uger). 

De fleste vælger at oprette denne type lånedokument, når der er tale om et lån mellem private. Dokumentet sikrer, at der er styr på formaliteterne i aftalen.

Hvordan oprettes lånedokumentet?

Et lånedokument kan enten oprette online ved at svare på en række spørgsmål eller gennem telefonisk samtaler med vores jurister. De fleste vælge at udfylde skabelonen online for efterfølgende at downloade dokumentet. Dette er nemt og sikkert.

Sådan gør du:

 1. Udfyld skabelon online: Til at starte med svarer du på en række spørgmål online. Spørgmålene omfatter blandt andet om låntager skal afdrage på lånet eller ej. Dokumentet er klar til download, når alle spørgsmål er besvaret.
 2. Download lånedokumentet: Når du har bestilt dokumentet, får du det straks tilsendt pr. e-mail. Herefter downloader du dokumentet.
 3. Underskrift: Til sidst skal dokumentet skrives under af låntager samt långiver. Herefter er lånet juridisk bindende.

Hvad koster det? Er der skjulte udgifter/gebyrer?

Prisen

Et lånedokument til privatlån koster kun 249 kr. at oprette online. Når du opretter dokumentet, kan du få gratis og uforpligtende juridisk rådgivning.

Er der skjulte udgifter/gebyrer?

Der er ingen skjulte udgifter eller gebyrer i forbindelse med oprettelse af lånet. Dokumentet skal blot printes og skrives, når det er oprettet. Efter underskrift skal dokumentet gemmes af begge parter som dokumentation.

Hvad indeholder lånedokumentet + eksempel?

Et lånedokument indeholder følgende, når du opretter det hos Dokument 24. Vi sørger for, at du er juridisk sikret, så lånet kan kræves indfriet inden for lovens regler.

 • Ingen renter: Der er ingen renter på lånet.
 • Mulighed for afdrag: Lånet kan oprettes med eller uden afdrag.
 • Ingen afgifter: Der er ingen afgifter i forbindelse med oprettelsen..
 • Afskrivninger: Lånet kan frit afskrives årligt med den maksimalt tilladte værdi for skattefrie gaver. Mange forældre gør brug af dette til at give deres børn en sum penge hvert år.
 • Indfrielse: Långiver kan til enhver tid kræve, at lånet indfries af låntager (normalt inden for et par uger).
 • Långivers bortgang: Lånet skal straks tilbagebetales, hvis långiver går bort.
 • Forældelse: Lånet forældres automatisk efter 10 år, hvis det ikke bliver fornyet.

Eksempel på lånedokument

I nedenstående kan du se et eksempel på et lånedokument af typen anfordringslån, der er udarbejdet hos Dokument 24. Et anfordringslån vil altid være lånetypen bag privatlån mellem private.

Skabelon til anfordringslån

Opret dit lånedokument i dag