Arv og pension

De fleste har allerede et ønske om, hvem der skal arve efter dem, når de er gået bort. Men når det kommer til pensioner og livsforsikringer, har mange ikke helt styr på, hvem disse penge går til. Men det er vigtigt, at du ved, hvem der modtager din opsparing.

Hvad siger arveloven om arv og pension?

Har du ikke skrevet andet i et testamente, bliver din arv fordelt i henhold til arvelovens bestemmelser. Dog bør du være opmærksom på, at det ikke fungerer nøjagtigt på samme måde med din pensionsopsparing og livsforsikring. Disse kan nemlig ikke skrives ind i dit testamente.

Har du en holdning til, hvem der skal modtage din pensionsopsparing og livsforsikring, skal du derfor ikke oprette et testamente. I stedet skal du kontakte dit pensionsselskab eller forsikringsselskab.

Hvad sker der med min pension, når jeg dør?

Hvad der ender med at ske med din pension, hvis du går bort, kommer an på, om du har en ratepension eller, om du har en livrente. Der er nemlig forskelle på disse to typer af pensionsordninger, hvilket du bør være opmærksom på.

Når det drejer sig om ratepension og arv samt livrente, sker der ikke præcis det samme.

Hvad er en livrente?

En livrente er en ordning, der udbetales, når du lever og ophører i tilfælde af død. Det vil altså sige, at der typisk ikke bliver udbetalt et beløb til dine nærmeste pårørende eller en begunstiget efterfølgende. Sommetider har en livrente en garantiperiode på et specifikt antal af år.

Hvis du går bort inden, at garantiperioden er udløbet, vil dine nærmeste pårørende eller en begunstiget modtage et beløb fra denne ordning.

Hvad er en ratepension?

En ratepension er en pensionsopsparing, der udbetales i rater. Raterne fordeles over et bestemt antal år. Den udbetales over mellem minimum 10 år og maksimum 30 år. Går du bort inden, at raterne er udbetalt, vil de nærmeste pårørende eller en begunstiget modtage den resterende del af ratepensionen.

Når det kommer til ratepension og arv, kan du derfor være sikker på, at den udbetales til dig eller dine arvinger.

Kan jeg selv vælge, hvem der skal arve min pension eller livsforsikring?

Med en begunstigelse er det muligt for dig selv at vælge, hvem dine pensioner eller dine livsforsikringer, skal udbetales til, hvis du går bort. Har du en bestemt person i tankerne, skal du meddele dette til dit pensions- eller forsikringsselskab.

Herefter vil de indsætte denne person som begunstiget (arving) i selve pensions- og forsikringsaftalen. Det betyder, at du trygt kan stole på, at den, du ønsker skal modtage dine pensionsopsparinger og livsforsikringer, rent faktisk også gør det.

Udover at vælge en bestemt person kan du også lave en fordeling mellem flere ønskede personer eller blot vælge den nærmeste pårørende.

Laver du ikke en begunstigelse, vil din pensionsopsparing og livsforsikring automatisk blive udbetalt til dine nærmeste pårørende ved din død.

Hvem får min pension, hvis jeg ikke selv vælger en begunstiget?

Indsætter du ikke en begunstiget eller arving i din police, vil det være dine nærmeste pårørende, der får beløbet. Hvem, dine nærmeste pårørende er, afhænger af, hvornår du har oprettet din pensionsordning eller hvornår, du har valgt at indsætte en begunstiget.

Har du oprettet eller ændret din ordning efter den 1. januar 2008, vil dine nærmeste pårørende være følgende i denne specifikke rækkefølge:

  • Ægtefælle/registreret partner: Din ægtefælle eller din registrerede partner.
  • Samlever: Din samlever (boet sammen i minimum to år, venter barn eller har fælles børn).
  • Børn m.m.: Børn, børnebørn og oldebørn.
  • Testamente: Arvinger efter dit testamente.
  • Arvelov: Arvinger efter arveloven.

Er din pensionsordning oprettet eller ændret før den 1. januar 2008, vil dine nærmeste pårørende være de samme i den samme rækkefølge. Dog er der den forskel, at samlever er fjernet fra listen og derfor ikke længere betegnes som værende nærmeste pårørende.

Kan min samlever arve min pensionsopsparing?

Er din pensionsordning oprettet før 2008, har I ikke været sammen i to år, og har I ikke børn, kan din samlever stadig arve din pensionsopsparing. Hvis du ønsker at sikre din samlever, kan du vælge at indsætte personen som en navngivet begunstiget på din police.

Vælger du at gøre dette, skal du dog have in mente, at din samlever stadig er begunstiget, hvis I en dag går fra hinanden, og du ikke indsætter en anden som værende begunstiget. Derfor anbefales det, at du beholder nærmeste pårørende som begunstiget på din police, hvis I allerede har boet sammen i to år, venter barn eller har børn.

Herved vil din tidligere samlever ikke længere være begunstiget, hvis I går fra hinanden. Det vil i stedet være dine børn eller andre arvinger, der nu er dine nærmeste pårørende.

Hav altid et overblik over din pension og livsforsikring

Hvis du har en pensionsordning eller en livsforsikring, er det vigtigt, at du altid har et overblik over, hvem du har begunstiget. Du bør regelmæssigt sørge for, at begunstigelsen passer til dine familieforhold, da din situation kan ændre sig i løbet af livet.

Er du i tvivl om, hvem der er sat til at skulle arve dine opsparinger, hvis du dør, kan du altid kontakte dit pensionsselskab for at høre nærmere.

Hvornår bør jeg tage et kig på min begunstigelse?

Der kan være flere gode grunde til at ændre begunstigelsen. Der er nogle helt specifikke tidspunkter i forhold til, hvornår du bør kigge og eventuelt ændre din begunstigelse. Det kan eksempelvis være, hvis du bliver skilt, får en samlever, får børn eller lignende.

Det kan ligeledes være en god idé at ændre din begunstigelse, hvis en af de begunstigede dør, eller hvis din økonomiske situation ændrer dig markant.

Fordel din formue med et testamente fra Dokument 24

Med hjælp fra et testamente har du mulighed for helt selv at fordele din arv efter dine ønsker. Selvom du ikke skal oprette et testamente for at bestemme, hvem der skal arve dine pensioner og din livsforsikring, er der andre fordele ved dokumentet.

Hvad kan jeg skrive i et testamente?

Hvis du ikke ønsker, at arveloven skal bestemme, hvem der skal modtage din formue, skal du sørge for at udarbejde et juridisk gyldigt testamente. Alle over 18 år kan oprette et testamente, og det er en fordel for enhver uanset deres privatliv og deres livssituation.

Ligegyldigt om du er enlig med eller uden børn, er gift, har særbørn eller er ugift samlevende kan et testamente komme dig til gode, hvis du har helt bestemte ønsker i forhold til din arv og hvem, den skal gå til.

Hvor kan jeg lave et gyldigt testamente?

Hvis du ønsker at oprette et testamente, kan du gøre det nemt, hurtigt og billigthos Dokument 24. Du kan skrive dokumentet via internettet ved brug af vores online skabelon, hvor du skal besvare på forskellige spørgsmål. Spørgsmålene tilpasses løbende i forhold til dine svar.

Herefter får du dit dokument sendt via mail. Til sidst skal testamentet underskrives hos en notar eller foran to vitterlighedsvidner. Det er vigtigt, at dokumentet underskrives, da det ellers ikke er gyldigt.

Du har måske søgt efter:

Arv pension afgift

Hvis du har søgt efter ”arv pension afgift”, vil du nok gerne vide, om du skal betale boafgift af en udbetaling fra en pensionsordning. Går udbetalingen til en ægtefælle eller registreret partner, skal der ikke betales boafgift.

Hvis beløbet modtages af andre end førnævnte, skal der trækkes en boafgift. Størrelsen af denne afgift afhænger af modtagerens relation til den afdøde.

Pension dødsfald arv

Når det kommer til ”pension dødsfald arv”, kan du selv indsætte en begunstiget i din pensionsaftale. Det kan du gøre, når du opretter pensionsordningen eller på et senere tidspunkt.

Indsætter du en begunstiget, vil denne eller de personer modtage dine pensionsopsparinger efter dig. Gør du ikke dette, vil beløbet automatisk blive udbetalt til de nærmeste pårørende. Det er ikke muligt at bestemme i et testamente, hvem der skal arve din pension.

PFA Pension udbetaling ved død

Hvis du vil vide mere om ”PFA Pension udbetaling ved død”, skal du være opmærksom på, at udbetaling af pension ved dødsfald fungerer på samme måde hos alle pensionsselskaber.

Du skal indsætte en begunstiget, hvis du ønsker, at det er en bestemt person, der skal modtage dine udbetalinger fra din pensionsordning, hvis du går bort. Det kan du f.eks. gøre via selvbetjeningen i Mit PFA.

Udbetaling ved dødsfald PensionDanmark

Hvordan foregår udbetalingen ved dødsfald hos PensionDanmark? Udbetaling af pension ved dødsfald foregår ved, at det er dine nærmeste pårørende, der modtager beløbet.

Har du i stedet indsat en begunstiget i din pensionsaftale hos PensionDanmark, er det denne eller de personer, der modtager beløbet.

Arver ægtefællen pensionen?

Hvis du ikke selv indsætter en begunstiget i din pensionsaftale, går pengene til de nærmeste pårørende. Det er en rækkefølge, der er juridisk fastlagt. Her går pengene først og fremmest helt automatisk til din ægtefælle eller din registrerede partner.

Har du i stedet indsat en eller flere begunstigede, der ikke er din ægtefælle, vil din ægtefælle ikke arve din pension.

Hvem arver mig?

Opretter du ikke et testamente, bliver din arv fordelt efter arvelovens bestemmelser. Der findes tre arveklasser, som er lavet i en prioriteret arverækkefølge. Hvis der findes en arving i f.eks. arveklasse 1, vil arvingerne i arveklasse 2 ikke modtage noget.

Arveklasse 1 er ægtefæller og livsarvinger såsom børn, børnebørn m.m., mens arveklasse 2 består af forældre, søskende og søskendes børn. Arveklasse 3 omfatter slægtsarvinger såsom bedsteforældre, mostre, fastre m.m.

Laver du derimod et testamente, kan du helt selv tage stilling til, hvordan din arv skal fordeles efter din død.

Indgår pension i boet?

Helt generelt indgår pensionen ikke i boet. Den bliver nemlig i de fleste tilfælde udbetalt udenom selve boet til den eller de personer, der er indsat som værende begunstigede (hvis der altså er indsat en eller flere begunstigede).