Proklama

Når der foretages et privat skifte eller når dødsboet bliver foretaget via bobehandling, så er det et krav at dødsfaldet annonceres via et såkaldt præklusivt proklama i Statstidende.

En proklama er en annonce, som efterlyser kreditorer til den afdøde. Når proklamaet er blevet offentliggjort har kreditorer en frist på otte uger.

Det finder du bl.a. svar på, her på siden:

Få hjælp af en professionel bobestyrer

Hvad er en Proklama?

En proklama er en annonce, som bliver indrykket i Statstidende i forbindelse med en bobestyrerbehandling af et dødsbo. Meningen med en proklama er at efterlyse folk (eller virksomheder), som den afdøde måtte have gæld til.

Når proklamaet er blevet offentliggjort i Statstidende, så har eventuelle kreditorer en tidsfrist på otte uger til at opgøre og indsendes deres krav til dødsboet. Hvis der i dødsboet er gæld til Skattestyrelsen, så er disse undtaget fra fristen. Andre private kreditorer mister retten til at få penge udbetalt fra dødsboet, hvis de ikke vender tilbage med deres krav inden fristen på de otte uger.

Hvornår skal proklama indrykkes?

Proklama kan som udgangspunkt indrykkes på et hvilket som helst tidspunkt efter dødsfaldet er hændt. Du skal dog være opmærksom på at der findes forskellige regler, alt efter hvilken behandlingsform der bliver valgt.

Disse er som følger:

Hvis der er valgt privat skifte eller forenklet privat skifte, som behandlingsform af dødsboet, så er det et krav at proklama senest skal være indrykket, inden dødsboet bliver udleveret.

Hvis der er valgt at dødsboet bliver behandlet via en bobestyrerbehandling, så skal proklama indrykket straks efter dødsboet er blevet udleveret.

Hvis der er valgt ægtefælleudlæg eller uskiftet bo, så kan der indrykkes en proklama på et hvilket som helst tidspunkt.

Hvordan indrykkes en proklama?

Når en proklama skal indrykkes, så foregår dette via Statstidende. Det koster ca. 300 kr. at indrykke en proklama. Den som er ansvarlig for behandling af dødsboet, vil få udleveret nogle blanketter som skal udfyldes.

Hvis det er kendt at afdøde har kreditorer i udlandet, så skal disse have en særskilt meddelelse herom, samtidig med at proklamaet indrykkes i Statstidende. Meddelelsen skal blot være en kopi af den danske proklama, med den forskel, at den skal være oversat til hovedsproget for det pågældende land.

Den normale frist kreditorer skal vende tilbage inden er otte uger. Hvis meddelelsen til udlandet ikke kommer afsted på samme tidspunkt som proklama bliver indrykket, så gælder fristen på de otte uger forsat, men er i stedet fra tidspunktet, hvor meddelelsen er afsendt.

Har du fået svar på alle dine spørgsmål?

Er du i gang med et privat skifte og har du brug for hjælp til proklama, så kan du udfylde formularen hvorefter en af vores dygtige bobestyrere vil kontakte dig - helt uforpligtende naturligvis!