Få overblik over priserne på begravelser

En begravelse koster gennemsnitligt 20.000 – 25.000 kroner. Det inkluderer alt det vil sige: 1. Bedemand (kiste, gravsten, rustvognskørsel med videre). 2. Udgifter til det offentlige (gravsted, kapel med videre). 3. Blomster og andet. Udgifterne til bedemanden er gennemsnitligt mellem 12.000 og 15.000 kroner.

I nedenstående kan du se, hvad vores samarbejdspartner tilbyder ved begravelser.

 1. Pris begravelse/bisættelse
 2. Priser på internettet
 3. Pris bedemand
 4. Omkostninger - begravelse/bisættelse fra start til slut
 5. Tilskud til begravelsen/begravelseshjælp

Priser på begravelser

 Prisbevidst begravelseFuldservice begravelseUnik begravelse
Pris 8.990,-  11.990,-19.990,- 

Pris begravelse/bisættelse

Det koster samlet set mellem 20.000 og 25.000 kroner for en gennemsnitlig begravelse. Mange bliver overrasket over disse priser, når regninger til bedemand, kapel, blomster, kirkegård og meget andet skal betales. Kan det virkelig være rigtigt, at det skal koste så meget?

Og ja, det kan det. Priserne er, som de er, fordi en begravelse består af mange services, som du kan læse om nedenfor.

Bedemandsbranchen har historisk set et plettet ry, da nogle bedemænd har taget sig lidt for godt betalt for standardbegravelser. Vi anbefaler derfor, at du laver en klar og tydelig aftale med din bedemand, når du bestiller begravelsen.

Hvad går pengene til?

Bedemanden: Normalt går omkring 12.000 til 15.000 kroner til bedemanden. Bedemanden står typisk for håndtering af alt i forbindelse med begravelsen. Det kan være rart at lade bedemanden sørge for alt, da du har nok at tænke på, når en af dine nærmeste er gået bort.

Det offentlige: Bedemanden er kun en del af udgifterne i forbindelse med en begravelse. Det offentlige skal have betaling for kapel, krematorium, gravsted, gravning af gravsted, ceremoni i kapel/kirke. Dette beløber sig normalt til mellem 4.000 og 6.000 kroner.

Diverse omkostninger: Mange vælger at pynte kirken, bestille gravsten, trykke sange og salmer med videre. Prisen for dette varierer, men koster normalt det 3.000 til 5.000 kroner.

Vi har lavet en detaljeret gennemgang af, hvordan prisen på en begravelse er sat sammen. Det kan du læse om her.

Priser på internettet

Hvis du ønsker at minimere omkostningerne til begravelsen, kan du vælge at gøre mange ting selv online. Du kan således klare flere af bedemandens opgaver og spare 30-40 % på de samlede begravelsesomkostninger. Men vær opmærksom på, at du selv er ansvarlig for, at begravelsen er korrekt sat sammen.

Vi anbefaler ikke, at du ordner begravelsen på nettet, da det er meget nemt at glemme noget. Forestil dig for eksempel, at du har glemt at bestille ligklæder til din afdøde ægtefælle eller afdøde forældre. Eller forestil dig, at du har glemt at bestille rustvognskørsel fra kirken.

Der er mange ting, der skal tænkes på, når begravelsen skal arrangeres og ofte vil du være påvirket af sorg. At skulle arrangere en fuld begravelse for at sparre penge, kan for mange være en stor mundfuld.

Vi anbefaler, at du tager kontakt til en bedemand, der hjælper dig fra start til slut. Ja, det koster lidt ekstra, men så har du tid til at sige ordentligt farvel til din nærmeste i stedet for at stresse over praktiske ting til begravelsen. Du er sikker på, at bedemanden har styr på det praktiske, og du skal ikke bekymre dig om noget.

Pris bedemand

Vælger du at gøre brug af en bedemand til at arrangere begravelsen for dig, får du som regel tilbudt et personligt møde. Bedemanden vil guide dig igennem de beslutninger, der skal træffes forud for planlægning af begravelsen. Bedemanden fortæller dig, hvad der er normalt samt prisen på de forskellige ydelser.

Når mødet med bedemanden er slut, skal du altid bede om en fast pris på ydelserne. Således kommer der ingen kedelige overraskelser med hensyn til uforståeligt høje priser. Hvis du efter mødet ønsker at bestille yderligere ydelser, så bed bedemanden bekræfte priserne for ekstraydelser pr. e-mail.

Se priserne på bedemanden her

Bedemandens faste begravelsespriser er på ydelser, som bedemanden selv leverer. Dette er blandt andet kiste, rustvognskørsel, ilægning i kiste og så videre. Sammen med bedemandens egne ydelser, bør bedemanden levere et prisoverslag på, hvad omkostningerne til det offentlige bliver (kapel, gravsted med videre).

Du skal også bede om et overslag på, hvilke yderligere omkostninger der kan komme (udsmykning af kirke/kapel, blomster, printe salmer/sange med videre).

Når du beder om en fast pris fra bedemanden, overslag på omkostninger til det offentlige samt overslag på ekstraomkostninger, er du sikker på, hvad prisen for begravelsen/bisættelsen bliver i alt.

Omkostninger - begravelse/bisættelse fra start til slut

I denne omkostningsguide finder du de mest normale udgifter. Du får ligeledes prisestimater på mange af de services. Prisestimaterne er estimater - priserne varierer afhængig af, hvilke services du i sidste ende vælger.

En begravelse består i alt af 3 overordnede udgiftskategorier:

Omkostninger til bedemanden

En bedemands service omfatter typisk alt i forbindelse med begravelse og bisættelse. De ydelser, der afregnes direkte til bedemanden, er normalt følgende:

Samlet set ligger prisen til bedemanden normalt på 12.000 til 15.000 kroner. Dette inkluderer ofte bestilling af dødsannoncer, gravsten, blomster etc. I nedenstående kan du se de normale priser på ydelserne.

Detaljeret prisoverblik hos bedemanden.

Her kan du se, hvad der er inkluderet i prisen hos bedemanden ved begravelse. Ring til os, så vil guide dig yderligere.

 Pris bedemandPrisbevidstFuldserviceUnik
Rådgivning vedr. dødsfald     
Rustvognskørsel op til 40 km     
Klassisk hvid kiste     
Påklædning og ilægning i kiste     
Gebyr for udlevering til hospital / kapel     
Personlig samtale hjemme hos dig+1.000,-   
Håndtering af dokumenter+1.000,-   
Koordinering med præst/kirke+1.000,-   
Køre blomster til anden kirkegård efter ceremoni+500,-   
Ekstra mand ved hjemmedød (hverdag)+995,-   
Ekstra kørsel ved hjemmedød (hverdag)    
Søge begravelseshjælp Op til 11.400,-Op til 11.400,-
Pyntning af kiste inkl. stor dekoration på 3/4 af kiste. 55 cm krans, farvelroser eller bårebuket, dødsannonce, ceremoni i weekend       
Service- og hygiejnetillæg+130,- pr. dag +130,- pr. dag +130,- pr. dag 
Omkostninger til kirkegårdDagspris Dagspris Dagspris 
Betalingsbetingelser3 dage efter ceremoni3 dage efter ceremoni14 dage efter ceremoni 
 Tillæg forekommer aften og weekend   
 Pris i alt8.990,-11.990,-19.900,- 

Ilægning i kiste

Ordning og klargøring af kiste samt køb af ligklæder, dyne til afdøde med videre koster ofte mellem 3.000 og 5.000 kroner. Hvis der er specialønsker til afdødes ligklæder eller andet i forbindelse med ilægning, kan dette bestilles som ekstra services.

Ønskes fremvisning af afdøde inden begravelse/bisættelse, kan bedemanden være behjælpelig hermed. Nogle bedemænd har dette som en gratis service, mens andre tager omkring 1.000 kroner for fremvisning af afdøde i kapellet.

Kiste / Urne

Kister og urner kommer i mange udgaver og dermed også mange priser.

En klassisk kiste kan ofte erhverves for 3.000 - 5.000 kroner. Hvis kisten skal være specielt udsmykket eller af et specielt materiale, kan priserne være meget højere. En kiste af mahogni eller egetræ koster for eksempel 12.000 til 15.000 kroner.

Urner koster normalt fra 800 til 2.000 kroner. Du bestemmer selv, om du ønsker at købe urnen/kisten direkte hos bedemanden eller selv vil medbringe din egen urne/kiste.

Planlægning af begravelse

Planlægning af begravelsen koster ofte cirka 2.000 kroner. Mange har specialønsker til udsmykning af kiste eller specielle ceremonier. Dette bestilles som ekstra ydelser og kommer dermed som et tillæg til planlægningsomkostningerne.

Rustvognskørsel

Afdøde transporteres i rustvogn til og fra kapellet/kirken. Prisen for rustvognskørsel er normalt 1.200 til 1.500 kroner for korte afstande (op til 20 km). Hvis rustvognen skal køre længere afstande, kommer normalt et tillæg på cirka 25 koner pr. ekstra kilometer. Hertil vil der komme tillæg for weekender og helligdage på cirka 1.000 kroner.

Samlet ligger omkostninger til bedemanden normalt mellem 12.000 og 15.000 kroner. Hertil kommer udgifter til det offentlige med videre.

Omkostninger til det offentlige

Bedemanden står oftest for alt, så du ikke skal tænke på noget. Det vil derfor være bedemanden, der formidler ydelser fra det offentlige. Disse ydelser er overordnet set:

Kremering

Prisen på kremering varierer afhængigt af, hvilket krematorium der benyttes. Normalt vil selve kremeringen koste mellem 2.000 og 3.000 kroner. Forhør dig om prisen for kremering, inden bedemanden vælger krematorium for dig.

Gravsted, gravning og istandsættelse

Gravsteder varierer meget i pris. Vi har set gravsteder fra 1.000 kroner og op til 20.000 kroner. Priserne varierer fra kirkegård til kirkegård. Væsentlige faktorer til, at priserne varierer, er:

 • Var afdøde medlem af folkekirken? En stor prisfaktor er, om afdøde var medlem af folkekirken eller ej.
 • Bosat i kommunen? Var afdøde bosat inden- eller udenfor den kommune, hvor begravelsen/bisættelsen finder sted? Kommunens borgere får ofte billigere gravsteder end udefrakommende personer.
 • Fredning? Gravsteder fredes i et antal år efter begravelsen. Når et gravsted er fredet, må det ikke ryddes i det antal år, hvor fredningen er pålagt. Jo længere fredning, desto højere pris.

Kapel

Opbevaring af afdøde frem til begravelsen/bisættelsen foregår i et kapel. Bedemanden sørger for, at der stilles et kapel til rådighed. Hvis du ønsker at tage afsked med afdøde i kapellet, inden begravelsen/bisættelsen finder sted, kan du også bede bedemanden om at være til stede.

Bedemanden tilbyder ofte at være til stede under fremvisning af afdøde, så du som pårørende har en fagmand at gå til i denne svære tid. Mange stiller servicen til rådighed gratis, mens andre tager sig betalt herfor. Spørg altid bedemanden, om det er inkluderet i prisen.

Korsang og orgelspil i kirken

Medlemmer af folkekirken betaler ofte ikke for, at kirken har orgelmusik og korsang til begravelsen. Personer, der ikke er medlemmer af folkekirken, skal selv betale for disse services.

Omkostninger - diverse

Bedemanden står ofte for hele begravelsen inklusive pyntning af kirke med videre. Det er derfor bedemanden, der vil præsentere nedenstående udgifter for dig. Det kan godt betale sig at spørge om priserne, før nedenstående bestilles. Udgifterne varierer meget!

Mange vælger at bestille nedenstående, når deres nærmeste skal begraves:

 • Blomster/kranse til at lægge oven på kisten.
 • Pyntning af kirke eller kapel.
 • Gravsten, så de efterladte har et sted at gå hen.
 • Salmer/sange. Mange vælger at trykke salmer og sange, så de har dette som minde efterfølgende.
 • Dødsannonce/takkeannonce. Dødsannonce viser, at der er sket et dødsfald. Takkeannoncen viser taknemmelighed til dem, der deltog i begravelsen.

Hvem betaler for bedemand?

Når boet efter afdøde er gjort op, betaler boet for begravelsen. Viser det sig, at boets værdi er mindre end omkostningerne til begravelsen, vil den, der har bestilt begravelsen, hæfte.

Der var ingen pårørende – hvem betaler?

Hvis der ikke findes pårørende til afdøde, har afdødes kommune pligt til at betale for begravelse eller bisættelse. Der er stor forskel på, hvilke services kommunerne giver, når de står får begravelse/bisættelse.

Nogle kommuner kører meget skrabede begravelser/bisættelser, og nogle kommuner afholder end ikke ceremonien i kirken! Dette springes over, selvom afdøde var medlem af folkekirken. Når der ingen pårørende findes, risikerer afdøde således at blive begravet eller bisat direkte fra et kapel uden nævneværdig ceremoni. Det gøres for at sparre penge hos det offentlige.

Tilskud til begravelsen/begravelseshjælp

Det er muligt at søge tilskud til begravelsen. Således kan du få dækket dele af udgifterne til begravelse eller bisættelsen. Du kan søge begravelseshjælp disse steder:

Offentlig begravelseshjælp

Personer med dansk sundhedskort har ofte mulighed for at få tilskud til begravelsen/bisættelsen. Det er de pårørende, der skal søge tilskud. Tilskud administreres af Udbetaling Danmark. Tilskuddet udbetales som regel først, når skifteretten har afsluttet behandling af boet.

Tilskud søges direkte på borger.dk. Du kan benytte en computer hos biblioteker og borgerservice, hvis du ikke selv har internetadgang. Mange bedemænd hjælper med at søge begravelseshjælp som en del af bedemandsydelsen.

Sygesikring Danmark

Hvis afdøde var medlem af Sygesikring Danmarks gruppe 1 eller gruppe 2, får de efterladte tilskud til begravelsen.

Fagforeninger

Mange fagforeninger vælger at yde tilskud til begravelseshjælp i form af engangsydelser. Udbetalingen sker til medlemmernes efterladte.

Se priserne på bedemanden her